Правителството прие Доклад за напредъка на администрациите при публикуването на

...
Правителството прие Доклад за напредъка на администрациите при публикуването на
Коментари Харесай

Вижте всички решения на Министерския съвет от днес

Правителството одобри Доклад за напредъка на администрациите при публикуването на данни в отворен формат

Правителството одобри Доклад за напредъка по осъществяването на РМС №436/2017 година по отношение на приемането на Списък с набори от данни по предпочитани области, които да се разгласяват в отворен формат. Целта е да има по-голяма бистрота и отчетност на процесите, свързани с достъп до социална информация и следене на осъществяването на законоустановените отговорности на обособените административни структури.

От 15 февруари администрациите разгласяват наборите от данни на новоизградения Портал за отворени данни на Република България, който е създаден по план „ Подобряване на процесите, свързани с даването, достъпа и повторното потребление на информацията от публичния бранш “, финансиран по Оперативна стратегия „ Добро ръководство “ (https://data.egov.bR/).

На новия портал са трансферирани профилите на админите модератори на записаните организации, както и оповестените в отворен формат данни. Мигрирането на данни от остарелия към новия портал бе осъществено при експлицитното изискване да бъдат трансферирани само данните, оповестени в отворен формат. По този метод бе преодолян един от главните дефекти, показали се при остарелия портал, а точно — съществуването на данни, които не са в отворен формат.

От основаването на Портала за отворени данни през ноември 2014 година до неговото прекачване през февруари 2019 година на http://old.opendala.government.bg, са основани 501 профила и са оповестени общо 8 927 набора от данни от 444 организации от публичния бранш.

Всяка година, по предложение на ръководителя на Държавна организация „ Електронно ръководство “, на съображение 156, алинея 3 от Закона за достъп до социална информация, Министерският съвет приема Списък с набори от данни по предпочитани области, които да се разгласяват в отворен формат на Портала за отворени данни.

Освобождават се честоти за построяването на 5G мрежи

Освобождава се радиочестотен набор за пускане на построяването на 5G мрежи. Това планува признатото през днешния ден решение от държавното управление за изменение и допълнение на Националния проект за систематизиране на радиочестотния набор.

По този метод се основават условия за предприемане на дейности от Комисията за контролиране на известията за образуване на активността по даване на операторите радиочестотен набор в обсег 700 MHz и радиочестотна лента 24.25-27.5 GHz, нужни за създаване на 5G мрежи. Те следва да обезпечат висока скорост на продан на данни при цялостно покритие на страната по територия, а освен по население.

Направените промени са в сходство с Националната пътна карта за осъществяване на отговорностите на Република България по Решение (ЕС) 2017/899 на Европейския парламент и на Съвета от 17 май 2017 година за потреблението на радиочестотна лента 470-790 MHz в Съюза.

Етнографският музей навън „ Етър “ - Габрово се преобразува в районен музей

С разпореждане на Министерския съвет Общинският културен институт Етнографски музей навън „ Етър “ - Габрово се преобразува в Регионален Етнографски музей навън „ Етър “ - Габрово. С решението се трансформира статутът на музея, който да дава отговор на неговата роля и значение за опазването на материалното и нематериално културно завещание на страната.

Според член 26, алинея 1, т. 2 от Закона за културното завещание музеят е „ профилиран “, а по териториален обсег попада в категорията „ локални “ музеи. Този обсег и функционалности не подхождат на разнообразната активност на музея и на неповторимите здания и сбирки на територията на комплекса. В обособени случаи през годините статутът на ЕМО „ Етър “ е бил преграда за организирането на събития от народен и интернационален мащаб, за които се е изисквало партньорство с институция от районно или национално значение.

Етнографски музей навън „ Етър “ е първият и единствен в България музей навън от вид „ Скансен “. Той е ситуиран на територия от 17 8000 кв. км. и включва над 50 обекта, измежду които неповторими уреди, обичайни работилници и занаятчийски техники, здания с публично и историческо значение. Музеят извършва методически функционалности в народен мащаб във връзка с осъществени от читалища, образователни заведения и неправителствени организации възстановки на традиции, обреди и обичайни действия, провежда разнообразни конгреси, свързани със съхраняването на традициите, а от 2003 годишно е хазаин на Международния панаир на обичайните занаяти.

В своята 55 годишна история музеят е изпълнявал функционалности, които го приближават до районните и националните музейни институции, като одобряването им ще способства за неговото развиване и одобряване на неговата експертност.

Преобразуваният районен музей ще може да прави действия в народен мащаб по запазване и разпространение на културните полезности, ще оказва методическа помощ на музеите, намиращи се на територията на област Габрово и в общини, които нямат музеи или публични сбирки, само че имат културни полезности, свързани с тематичния обсег на музея.

Правителството утвърди отчета за касовото осъществяване на консолидираната фискална стратегия за първото полугодие

Със свое решение държавното управление утвърди отчета за касовото осъществяване на консолидираната фискална стратегия за първото полугодие на 2019 година.

На база данни от тримесечните доклади за касовото осъществяването на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет (ПРБ) бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) за първото полугодие на 2019 година е позитивно в размер на 3 223,3 млн. лева и се образува от превишение на приходите над разноските по националния бюджет в размер на 3 107,6 млн. лева и по европейските средства в размер на 115,7 млн. лв..

Постъпилите доходи, помощи и дарения по КФП към 30.06.2019 година са в размер на 22 285,8 млн. лева или 50,8 % от годишните планове, като регистрират растеж от 16,0 на 100 по отношение на същия интервал на миналата година. Данъчните приходи нарастват в номинално изражение с 10,4 на 100 по отношение на полугодието на 2018 година Неданъчните доходи имат растеж от 38,4 на 100 по отношение на регистрираните за първите шест месеца на 2018 година, а приходите от помощи и дарения нарастват е 64,9 на 100 по отношение на регистрираните към месец юни на миналата година. Общата сума на данъчните приходи (вкл. приходите от осигурителни вноски) към края на месец юни възлиза на 17 686,3 млн. лева, което съставлява 51,2 % от годишните планове. В структурно отношение най-значителен растеж се регистрира при постъпленията от осигурителни вноски и косвени налози. Неданъчните доходи са в размер на 3 448,4 млн. лева, което съставлява 52,0 % осъществяване на годишните планове. Следва да се означи, че при неданъчните доходи се демонстрира базов резултат в частта на приходите по бюджета на Фонд Сигурност на електроенергийната система ", заради влезлите в действие промени в Закона за енергетиката от 01.07.2018 година, с които бе изменен механизма за събиране на доходи по бюджета на фонда. Поради тази причина приходите по бюджета на фонда за първото полугодие на 2019 година са по-високи от постъпленията за същия интервал на 2018 година Приходите от помощи и дарения са в размер на 1 151,1 млн. лв..

Разходите по консолидираната фискална стратегия (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към края на месец юни 2019 година възлизат на 19 062,5 млн. лева, което е 42,9 % от годишните планове. Нелихвените разноски са в размер на 17 931,9 млн. лева, което съставлява 42,4 % от годишните планове. Текущите нелихвени разноски към 30.06.2019 година са в размер на 16 418,3 млн. лева, финансовите разноски (вкл. чистия приръст на държавния резерв) възлизат на 1 499,8 млн. лева, предоставените настоящи и финансови прехвърляния за чужбина са в размер на 13,8 млн. лева Лихвените заплащания са в размер на 413,1 млн. лева или 61,7 % от плануваните за 2019 година.

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 30.06.2019 година от централния бюджет, възлиза на 717,5 млн. лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз - Решение на Съвета 2014/335/ЕС, Евратом по отношение на системата на личните запаси на Европейския съюз, Регламент (ЕС, Евратом) № 608/2014 на Съвета от 26 май 2014 година за установяване на ограничения за използване на системата на личните запаси на Европейски Съюз и Регламент (ЕС, Евратом) № 609/2014 на Съвета от 26 май 2014 година по отношение на методите и процедурата за даване на обичайните лични запаси, личните запаси на база Данък добавена стойност и на база Разузнавателна служба на ФРГ и по отношение на ограниченията за угаждане на потребностите от парични средства, променен с Регламент (ЕС, Евратом) 2016/804 на Съвета от 17 май 2016 година.

Размерът на фискалния запас към 30.06.2019 година е 11,7 милиарда лева, в това число 11,3 милиарда лева депозити на фискалния запас в Българска народна банка и банки и 0,4 милиарда лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разноски, задатъци и други.

Осигуряват се 216 135 лв. по програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности

Правителството утвърди отпущането на 216 135 лева по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни, общински и частни учебни заведения през 2019 година

Средствата ще бъдат предоставени на общините за стипендии и еднократно финансово подкрепяне на възпитаници с изявени способности. Целта е поощряване на техните креативен заложби и потребности, финансово подкрепяне и обезпечаване на благоприятни условия за изява.

През 2019 година по Програмата за Министерството на образованието и науката са заложени общо 793 050 лева, които се разпределят регулярно.

За постъпили претенции за второто тримесечие на годината от 31 общини за отпуснати 177 стипендии се дават 183 600 лева, а за издадени заповеди за три стипендии на възпитаници в частни учебни заведения - 3105 лева Отделно от тях са нужни още 29 430 лева за 33 издадени от министъра на образованието и науката заповеди по Програмата за 2019 година.

Одобрени са спомагателни разходи/трансфери по бюджета на Министерство на защитата за 2019 година

Правителството утвърди спомагателни разходи/трансфери за 2019 година за погашение на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическо образование и спорт в държавните детски градини към министъра на защитата и държавните висши военни учебни заведения.

Средствата в размер на 9000 лева се дават за децата от детските градини към министъра на защитата и за курсантите и студентите в постоянна форма на образование в държавните висши военни учебни заведения за учебно-тренировъчната и спортносъстезателната активност, и за материално-техническото им застраховане.

Средствата се дефинират за бюджетна година според създадени и одобрени планове.

Необходимите средства се обезпечават годишно със Закона за държавния бюджет и се разходват въз основата на показани планове за броя на децата от детските градини към министъра на защитата и за курсантите и студентите в постоянна форма на образование за подкрепяне на физическото образование и спорта.

Правителството се разпореди с парцели

Правителството даде безплатно правото на благосъстоятелност върху парцел - частна държавна благосъстоятелност на община Поморие, област Бургас. Имотът се намира в гр. Поморие, ул. „ Хан Кубрат “ и е с повърхност от 2314 кв. м, дружно с издигнатите в него здания. Досега парцелът е ръководен от регионалния шеф на Бургас. След прехвърлянето му на община Поморие теренът ще се употребява за създаване и поддържане на общодостъпна крайбрежна зона за отдих (парк). Предвижда се да бъдат обособени нови алеи, богато озеленени места за отдих и кътове за детски игри. Очаква се с благоустрояването на парцела да се усили туристическия капацитет на региона, да се понижи шумовото натоварване, да се основат условия за здравословна градска среда, както и да се обезпечи достъп до обществените пространства на хора с увреждания.

Министерският съвет одобри друго Решение, с което дава единодушие за продажба на обособена част от лечебно заведение - недвижими парцели, благосъстоятелност на „ Специализирана болница за дълготрайно лекуване и рехабилитация на пневмофтизиатрични болести „ Света Петка Българска “ ЕООД, гр. Велинград. Лечебното заведение е комерсиално сдружение със 100% държавно присъединяване в капитала, като правата на страната в него се упражняват от министъра на опазването на здравето. Недвижимите парцели, представляващи аграрни земи - равнища и ливади, са с отпаднала нужда за лечебното заведение и генерират единствено разноски, заради което управлението на лечебното заведение е декларирало предпочитание за освобождение от парцелите посредством продажба. Паричният запас, получен от продажбата на парцелите, ще остане в лечебното заведение и ще се употребява в сходство със Закона за лечебните заведения и ЗПСК.

Продажба ще бъде осъществена и на недвижими парцели, благосъстоятелност на Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Канев “ АД, гр. Русе. Лечебното заведение е акционерно сдружение със смесено държавно и общинско присъединяване, като страната има 82,89 на 100 от капитала. Обособената част от лечебното заведение съставлява аграрен парцел с повърхност от 4 145 кв. м., в който влиза постройка „ АГ КОМПЛЕКС “ със застроена повърхност 1 105 кв. м., брой етажи 4 и предопределение: здравно заведение, които съставляват негоден и неоперативен актив за лечебното заведение. Съгласно член 28, алинея 10 и алинея 9 от ЗПСК продажбата на обособени елементи от лечебни заведения, които са включени в листата по Приложение № 1 към член 3, алинея 1 на ЗПСК, какъвто е актуалният случай, може да се извърши след решение на Министерския съвет, по предложение на органа, упражняващ правата на благосъстоятелност в капитала на комерсиалното сдружение. Паричният запас, получен от продажбата на парцела, ще остане в лечебното заведение и ще се употребява в сходство с член 105 от ЗЛЗ.

Правителството даде за ръководство парцели - обществена държавна благосъстоятелност на Висшия правосъден съвет за потребностите на Административен съд - София област и на Върховния административен съд. Имотите се намират в София, регион „ Възраждане “, надлежно на бул. „ Стамболийски “ № 39 /дворно място дружно с издигнатата в него 5-етажна солидна постройка и сутерен/ и на пл. „ Света Неделя “ № 5 /административна постройка на един под земята и 6 надземни етажа/. До в този момент парцелите са стопанисвани от Министерството на здравеопазването, само че към този момент са с отпаднала за ведомството нужда. Решението за новото ръководство на парцелите ще влезе в действие след придобиване от страната и даване за ръководство на Министерството на здравеопазването на нова административна постройка, част от комплекс административни здания, на бул. „ Цариградско шосе “ в столицата. Предвижда се новото здание да бъде построено в период от 21 месеца от страна на „ Държавна консолидационна компания “ ЕАД.

За ратификация е препоръчана Конвенцията за кинематографичната копродукция на Съвета на Европа (ревизирана)

Министерският съвет одобри решение, с което предлага на Народното събрание за ратификация Конвенцията за кинематографичната копродукция на Съвета на Европа (ревизирана).

Началото на подписването на Конвенцията е сложено на 30 януари 2017 година в Ротердам и оттогава към този момент 29 страни са подписали, а 14 - утвърдили новия текст. Предложеният текст за ратификация е ревизиран текст на Европейската спогодба за кинематографската копродукция от 2 октомври 1992 година, подписана на 9 септември 2003 година в Страсбург.

Технологическата, икономическата и финансовата еволюция на филмопроизводството през интервала след 1992 година, както и импортирани промени в резолюцията за основаване на европейския Фонд за подкрепяне на копродукциите и разпространяването на художествени кинематографични и аудиовизуални Творби Евроимаж, с които се разрешава приема на трети страни, постановиха проверка на текста на Конвенцията. Основните промени в нея целят по-голяма еластичност в разпоредбите за копродуцентите. Те предизвикват съдействието в региона на копродукцията и регистрират напредъка във филмовата промишленост.

България, показана от специалисти от Националния кино център, е взела участие на всички стадии от работата по смяна на Конвенцията и е одобрила препоръчаният за сключване финален вид.

Одобрен е Докладът за активността на Координационния съвет по концесиите през 2018 година

Правителството одобри Доклад за активността на Координационния съвет по концесиите през 2018 година

Координационният съвет по концесиите е основан със Закона за концесиите за обезпечаването на единна и координирана държавна политика в региона на концесиите. Съветът включва представители на всички министерства, на Националното съдружие на общините в Република България, както и на органи с функционалности в региона на концесиите, като ръководител на Съвета е заместител министър-председателят по икономическата и демографската политика. Съветът реализира активността си в сходство с наредбите на член 38, алинея 1 от ЗК.

Дейността на Координационния съвет през 2018 година е в сходство с условията на ЗК и в осъществяване на целите, задачите и ограниченията, избрани в Националната тактика за развиване на концесиите в Република България за интервала 2018 - 2027 година Съветът действа като ефикасен орган, който посредством своята активност обезпечава осъществяването посредством концесия на значими и нужни за обществото планове по целите, избрани в националната тактика.

През отчетната година Координационният съвет сътвори нужните организационни условия за реализиране на активността си и за експертното му подкрепяне. Организира създаването, провеждането на публични съвещания и съгласуването, както и в осъществяване на член 38, алинея 1, т. 1 от ЗК одобри Националната тактика за развиване на концесиите в Република България за интервала 2018 - 2027 година Стратегията е утвърдена от Министерския съвет на 20 юни 2018 година Координационният съвет също по този начин провежда създаването на план на План за деяние за държавните концесии за интервала до края на сегашния програмен интервал.

През 2018 година Координационният съвет реализира активността си в сходство с правилата за гласност и бистрота. В Информационния раздел на Националния концесионен указател са оповестени преписи-извлечения от протоколите от извършените съвещания с признатите решения и признатите насоки за премахване на систематични проблеми.

През 2019 година Координационният съвет ще продължи да реализира настояща активност в сходство с функционалностите, избрани в ЗК, както и съгласно целите, задачите и ограниченията на Стратегията. Ще бъде проведено и създаването на Доклад за положението на концесиите през 2018 година

„ Ватия кварц “ АД ще добива индустриални минерали от находище „ Златен дол “

„ Ватия кварц “ АД, гр. София, ще добива индустриални минерали - каолинова суровина и кварцов пясък, в два от секторите на находище „ Златен дол “. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, с което сдружението е несъмнено за концесионер на находището.

„ Златен дол “ се намира в община Ветово, област Русе. Концесията за него се дава за период от 35 години, като през този интервал концесионерът ще вложи 24.5 млн. лева вложения в добива. Очакваните концесионни заплащания за целия интервал ще надвишават 15.6 млн. лева без Данък добавена стойност. По закон 50% от тях постъпват в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност - в тази ситуация това е община Ветово.

Правителството утвърди проектозакон за промени в Закона за Министерство на вътрешните работи

Министерският съвет утвърди проектозакон за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи.

Предлаганият план цели прецизиране на нормативната уредба и възстановяване в регламентацията и организацията на дейностите, осъществявани от Министерство на вътрешните работи, както и основаване на спомагателни условия за реализираните от структурите във ведомството действия по попречване и секване на терористични дейности, експертно-криминалистичната активност, активността по реализиране на криминално-психологични проучвания, правене на психични и съдебно-психологични експертизи, реализиране на психични интервенции за ръководство на спешни обстановки и действия по ръководство на напрежението.

Сред препоръчаните промени е превръщане на Научноизследователския институт по криминалистика в Национален институт по криминалистика, като служебните връзки на специалистите, осъществяващи главните действия в института се уреждат по Закона за Министерството на вътрешните работи, а не както е до момента за част от тях - по Закона за държавния чиновник. Аналогична смяна в правните отношения се планува и за чиновниците от Института по логика на психиката, които също ще извършват служебните си отговорности при изискванията на първа категория на труд.

Предвижда се също основаване на Главна дирекция „ Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма “, в структурата на която се включват дирекция „ Жандармерия “ към Главна дирекция „ Национална полиция “ и Специализирания отряд за битка с тероризма. Целта е повишение на успеваемостта на дейностите по попречване и секване на терористични дейности, освобождение на заложници, задържане и/или неутрализиране на изключително рискови нарушители или незаконни групи, обезпечаване на зона за сигурност против евентуални офанзиви, запазване на публичния ред при осъществяване на всеобщи мероприятия, възобновяване, поддържане и запазване на публичния ред при всеобщи вълнения.

Друго предложение е превръщане на правните отношения и на чиновниците от дирекция „ Инспекторат “ в такива по Закона за държавния чиновник, при изискванията на трета категория на труд. Целта е използването на метод, подобен на възприетия за други структури.

Предвижда се също прецизиране на други разпореждания от ЗМВР, както и на промени в закони, директно свързани с измененията на ЗМВР.

Правителството утвърди промени в правилника за използване на Закона за ДАНС

Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на Правилника за използване на Закона за Държавна организация „ Национална сигурност “, признат с Постановление на Министерски съвет № 23/2008 година

С Постановлението се вършат промени, целящи привеждане на Правилника за използване на Закона за Държавна организация „ Национална сигурност “ в сходство със Закона за изменение и допълнение на Закона за Държавна организация „ Национална сигурност (обн., Дъждовни води, бр. 56 от 2018 г.), Закона за изменение и допълнение на Закона за отбрана на персоналните данни (обн., Дъждовни води, бр. 17 от 2019 г.), Закона за изменение и допълнението на Административнопроцесуалния кодекс (обн., Дъждовни води, бр. 77 от 2018 г.) и Наредбата за организацията и реда за осъществяване на инспекция на декларациите и за определяне на спор на ползи, призната с Постановление на Министерски съвет № 209 от 26.09.2018 година (обн. Дъждовни води, бр. 81 от 2018 г.), както и промени, целящи прецизиране на употребяваната терминология.

Прецизират се и се доразвиват наредбите, уреждащи дейностите на профилираните административни дирекции „ Инспекторат “ и „ Координация и информационно-аналитична активност “. Регламентират се функционалностите и дилемите на длъжностното лице по отбрана на данните в Националното звено за приемане и култивиране на резервационни данни на пасажерите в Република България, транспортирани по въздух. Въвеждат се условия за даване на избрана информация при еднократни визити в стратегическите обекти или в обектите, осъществяващи стратегически действия.

Правителството одобри нов Правилник за активността, структурата и организацията на ДАЕУ

Правителството одобри нов Правилник за активността, структурата и организацията на Държавна организация „ Електронно ръководство “.

Целта е преструктуриране на три дирекции и една Главна дирекция в ДАЕУ, която да реализира надзор върху електронните административни услуги. В резултат на реорганизацията ще се увеличи административният потенциал и ще се усъвършенства работата на обособените звена по отношение на повишения брой поръчки от административните органи, организациите и жителите за присъединение към споделените запаси на електронното ръководство, както и ще се обезпечи осъществяването на функционалностите по налагане и надзор на политиките, заложени в Закона за електронното ръководство.

Ще се обезпечи осъществяването на новите задължения на Агенцията, зародили вследствие на неотдавна признатия Закон за киберсигурност, а също по този начин и по въвеждане на спомагателни функционалности във връзка с активността на Инспекторатите по Закана за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество и Наредбата за организацията и реда за осъществяване на инспекции на декларациите и за определяне на спор на ползи.

Променя се Устройственият устав на Министерство на околната среда и водите

Министерският съвет одобри промени в Устройственият устав на Министерството на околната среда и водите. Промените се постановат след признатите промени в Закона за запазване на околната среда (ЗООС), които вкарват съвместяване на процедурата по оценка на въздействието върху околната среда, издаване на сложни разрешителни, както и одобрение на отчети за сигурност в предприятия с висок рисков капацитет (така наречената „ обединена процедура “).

С измененията се усъвършенстват и процесите в работата на общата администрация в Министерство на околната среда и водите, както и в Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС). Създават се независими административни звена в министерството, свързани с осведомителното обслужване и в административното обслужване и канцеларията, както и уточнение на техните функционалности.

Заложените промени са свързани с възстановяване на действието на Изпълнителна агенция по околна среда, с оглед съразмерно и функционално разпределение на кадровия потенциал в общата и профилираната администрация, съгласно потребностите на обособените отдели. С плана на Постановление на Министерски съвет не се прави нарастване на общата числеността личния състав в министерството и организацията.

Министерският съвет одобри Актуализирана тактика за развиване на електронното ръководство в Република България

Правителството одобри Актуализирана тактика за развиване на електронното ръководство в Република България 2019-2023 година, дружно с Актуализирана пътна карта за осъществяването й и с Концепция за регистрова промяна, чрез промени и допълнения на Решение №163 от 21 март 2014 година.

Актуализираната тактика за развиване на електронното ръководство отразява развиването на нормативната и институционалната рамка за е-управление, водещите европейски правила и признати стратегически документи в тази област на европейско равнище в интервала след 2014 година Тя следва да служи за рамка, въз основата на която се основават тактики по области на политики и се дефинират цели и действия от централните и териториалните администрации.

Актуализираната пътна карта 2019-2023 година включва предпочитани ограничения за осъществяването на стратегическите цели, заложени в Актуализираната тактика, виновните институции и планувания финансов запас. Основно финансирането на ограниченията ще се реализира посредством оперативни стратегии на Европейски Съюз и посредством държавния бюджет. Важно е да се означи, че е общопризнат нов метод - включени са ограничения от област „ Правосъдие “ за да се обезпечи оперативна съгласуемост, обхванати са ограничения за превъзмогване на сериозните фактори и осъществяване на дейно и транспарантно е- ръководство. Актуализираната пътна карта отразява и осъществяването на към този момент стартиралите планове и действия в програмния интервал 2014-2020 година

Целта на признатата Концепция за регистрова промяна е да се усъвършенства организацията на регистрите в държавната администрация и да се понижат разноските за тяхната поддръжка, да се подсигурява длъжностен продан на информация и данни за даване на качествени услуги, както и да се обезпечи опция за даването на услуги, основани на регистрите от други административни органи. Концепцията е ориентирана към регистрите на всички централни и териториални администрации, като се изключи тези, които съдържат класифицирана информация. Мерки по нейната реализация се съдържат в Пътната карта за осъществяване на Актуализираната тактика.

Към 2023 година се чака всеки жител да може да поддържа връзка дейно по електронен път с държавната администрация, като получава елементарно, несъмнено и надеждно персонализирани административни услуги.

Правителството одобри Национална стратегия за надзор на замърсяването на въздуха 2020 - 2030 година

Министерският съвет одобри Национална стратегия за надзор на замърсяването на въздуха 2020 - 2030 година Програмата е създадена въз основа на подписано Споразумение за даване на консултантски услуги сред Министерството на околната среда и водите и Международната банка за възобновяване и развиване в поддръжка на ръководството на качеството на атмосферния въздух. С приемането и използването на програмата се цели реализиране на избраните за страната с Директива (ЕС) 2016/2284 понижения на излъчванията на серен диоксид, азотни оксиди, неметанови летливи органични съединения, амоняк и фини прахови частици (ФПЧ???) за интервала от 2020г. до 2029 година и след 2030 година (в съпоставяне с признатата за базова 2005 г.).

В програмата са планувани ограничения в секторите, които са по-значими източници на излъчвания в атмосферния въздух, като селско стопанство, авто превоз и битово отопление. Средствата за осъществяване на ограниченията в битовото отопление, планувани в Националната стратегия за надзор на замърсяването на въздуха 2020 - 2030 година, ще бъдат съобразени с финансовите средства, планувани за осъществяване на към този момент признатата на 7 юни 2019 година от Министерския съвет Национална стратегия за възстановяване на качеството на атмосферния въздух (2018 - 2024 г.).

Мерките в бранш енергетиката и индустрия произтичат от отговорности по европейското законодателство. Основните ограничения, ориентирани към браншове превоз и битово отопление, са: наново свързване към газоразпределителната мрежа; наново свързване към централно отопление; основаване на нови връзки към централно отопление; прекосяване към битови отоплителни уреди, които са в сходство с Директива 2009/125/ЕО за основаване на рамка за установяване на условията за екопроектиране към артикули, свързани с енергопотреблението. Също по този начин се планува използване на условия за качество на горивата; основаване на нови връзки към газоразпределителната мрежа; въвеждане от общините на „ Зони с ниски излъчвания “ за превоза и модернизиране на автопарка посредством позволяване на импорт единствено на коли с по-ниски излъчвания на нездравословни субстанции в атмосферния въздух, което е прегледано като евентуална мярка. Тези ограничения се чака да допринесат за намаляването на излъчванията на ФПЧ???, неметанови летливи органични съединения, серен диоксид и азотни оксиди.

Мерките, ориентирани към бранш селско стопанство, засягат използването на азотни торове посредством гарантиране спазването на Директивата за нитратите и използването на положителни аграрни практики в използването на торовете, което ще докара до в допълнение понижаване на излъчванията на амоняк, азотни оксиди и неметанови летливи лимитирани съединения. При ръководството на животинските торове се планува използването на най-хубави практики за ускорение намаляването на излъчванията на амоняк, азотни оксиди и неметанови летливи лимитирани съединения.

Намаляването на излъчванията на нездравословни субстанции в атмосферата ще способства за понижаване на рисковете за здравето на индивида и околната среда, в това число за осъществяване на дълготрайната цел на Европейски Съюз за реализиране на равнища на качество на атмосферния въздух (КАВ) в сходство с насоките за КАВ, оповестени от Световната здравна организация, а също по този начин ще отговори на задачите на Европейски Съюз в региона на биологичното многообразие и екосистемите и политиките за климата и енергетиката.

Одобрена е позиция на Република България по дело С-391/19 на Съда на Европейския съюз

Министерският съвет утвърди позицията на Република България по дело С-391/19 на Съда на Европейския съюз, формирано по преюдициално питане на Върховния административен съд, Първо поделение, по отношение на касационно административно дело № 9555/2018. Касатор по него е „ Унипак “ АД, а ответник - шефът на Териториална дирекция Дунавска, Агенция „ Митници “. С това решение държавното управление дава и единодушие за встъпване в производството.

Преюдициално питане е отправено на съображение член 267, параграф 1, писмен знак „ б “ от Договора за действието на Европейския съюз.

Позицията на страната ни е, че под „ изключителни условия “ по смисъла на член 172, параграф 2 от Делегиран правилник на Комисията (ЕС) 2015/2446, следва да се схващат фактори и условия, които слагат икономическия оператор в изключително състояние спрямо останалите стопански оператори, извършващи сходна икономическа активност, и които да са отвън нормалния търговски риск за оператора и да не са резултат от немарливост или машинация от негова страна.

Прекратяването на валидността на издаденото в интерес на титуляря на режима решение за обвързваща тарифна информация заради изменение на Комбинираната номенклатура (КН), приемането на митнически заявления без осъществена промяна на заявения код по КН и методът на приложимост на стоките, не са изключителни условия по смисъла на член 172, параграф 2 от Делегиран правилник на Комисията (ЕС) 2015/2446.

Конституирането на Република България като страна в производството по това дело ще разреши на страната ни сполучливо да се включи в процеса на правосъдие, реализиран от Съда на Европейския съюз, предвид на идентичното и тъкмо използване на правото на Европейски Съюз.

Правителството утвърди позицията и състава на българската делегация за XVII-то съвещание на междуправителствената комисия с Русия

Министерският съвет утвърди позицията и състава на българската делегация за седемнадесетото съвещание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо съдействие. Срещата ще се организира в интервала 16-17 септември в резиденция „ Евксиноград “, гр. Варна.

По време на съвещанието ще се прегледат настоящи въпроси в региона на търговията, енергетиката, туризма, вложенията, околната среда, превоза, селското стопанство и други въпроси от съвместен интерес.

Паралелно със съвещанието на междуправителствената комисия ще се организира и българо-руски бизнес конгрес.

Одобрена е българската позиция за съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “

Правителството утвърди българската позиция за съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “, което ще се организира на 16 септември в гр. Брюксел. Съветът стартира подготовка за полемиката на водачите по време на съвещанието на Европейския съвет на 17-18 октомври. По тематиката за Многогодишната финансова рамка остава задачата за реализиране на съглашение до края на годината. Очаква се на октомврийския Европейски съвет водачите да дават политически насоки по преговорния развой.

Одобрена е също позицията на страната ни за неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се организира на 13 и 14 септември в Хелзинки, Финландия. Министрите ще обменят отзиви по въпроси, свързани със усилване на дейностите против изменението на климата, устойчивостта на инфраструктурата на финансовите пазари, фискалните правила на Европейски Съюз и бъдещето на Съюза на финансовите пазари. По време на съвещанието на ЕКОФИН ще се дискутира и бъдещото развиване на енергийното данъчно облагане.

С близо 420 млн. лева от приходите от тол таксуване ще се финансира модернизацията на пътя сред Мездра и Ботевград

С до 419 327 906 лв. от приходите от смесената система за таксуване за прилагане на републиканската пътна мрежа през интервала 2020-2023 година ще се финансира модернизацията на пътя сред Мездра и Ботевград. Проектът ще бъде първият, при който ще се ползва нова скица на заплащане. Тя планува цялата стойност за осъществяване на строително-монтажните работи по договорите за двата сектора, на които е разграничено трасето, да се разплати на изпълнителите след привършване и приемане на строителните действия. За да стартира осъществяването на плана през тази година, държавното управление усили размера
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР