Правителството прие България да подкрепи разширяването на Европейския съюз със

Правителството прие България да подкрепи разширяването на Европейския съюз със ...

България ще подкрепи разширяването на ЕС със Северна Македония и Албания.Правителството прие България да подкрепи разширяването на Европейския съюз със Северна Македония и Албания. Това обяви външният министър Екатерина Захариева след правителственото заседание.

"България ще се съгласи за фактическото присъединяване на Северна Македония, само когато са изпълнили всички условия", каза Захариева.

Министърът подчерта, че разделянето на двете държави би било грешка, която може да доведе и до нестабилност в региона. По отношение на Северна Македония българското правителство, признавайки първа новата държава, винаги е подкрепяла европейската и евроатлантическата й интеграция. 

По-рано през деня президентът Румен Радев посочи, че българската позиция за европейското приобщаване на Северна Македония е в интерес на историческата истина и недопускане на междусъседски проблеми в общото европейско семейство. "Идеологията и манипулацията на тоталитаризма нямат място в обединена Европа", категоричен е Радев.

Той отбеляза, че българската позиция е и в интерес най-вече на югозападната ни съседка, защото внася ясни европейски критерии и устойчивост в процеса на европейското приобщаване на страната. По думите му е важно предварително да са ясни условията за нашата подкрепа във всяка една преговорна глава и затова e организирал консултативната среща по темата. Също така подчерта, че очаква от българското правителство да отстоява последователно нашата позиция.

България иска от Северна Македония да спазва вече договореното между двете страни – например Северна Македония да няма претенции, че у нас има македонско малцинство и да промени част от текстовете в учебниците по география, история и литература, които са свързани с определени национални герои или събития. Сред тях са Гоце Делчев и Илинденско-Преображенското въстание.

Страната ни ще следи дали Северна Македония спазва договорките преди да я подкрепи на по-късен етап за еврочленството.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви във вторник, че елементите на българската позиция относно процеса на по-нататъшна интеграция на страната са вътрешнополитически въпрос на държава-членка на Европейския съюз и тази позиция със сигурност няма да бъде представена на предстоящия Европейски съвет.  В отговор на въпрос от журналисти той заяви, че макар да не е говорил още с българския президент Румен Радев, България със сигурност няма да блокира началото на преговорите.

Ако въобще влезе в дневния ред, това ще стане в средата на следващата година, когато започне процесът на преговори. Практически е невъзможно да коментирате позиция за преговори, чиито елементи все още не знаете.“, добави още той.

На 30 септември българските държавни служители проведоха консултативна среща с президента Румен Радев, на която присъстваха премиерът Бойко Борисов, заместник министър-председателят Красимир Каракачанов и външният министър Екатерина Захариева.

След срещата Борисов подчерта, че София винаги е казвала, че Северна Македония може да разчита на нея по пътя към ЕС. Въпреки това България смята, тази подкрепа не е безусловна.

 

Източник: banker.bg