Правителството прие България да подкрепи разширяването на Европейския съюз със

...
Правителството прие България да подкрепи разширяването на Европейския съюз със
Коментари Харесай

България ще подкрепи разширяването на ЕС със Северна Македония и Албания

Правителството одобри България да поддържа разширението на Европейския съюз със Северна Македония и Албания. Това разгласи външният министър Екатерина Захариева след държавното съвещание.

"България ще се съгласи за фактическото присъединение на Северна Македония, единствено когато са изпълнили всички условия ", сподели Захариева.

Министърът акцентира, че разделянето на двете страни би било неточност, която може да докара и до неустойчивост в района. По отношение на Северна Македония българското държавно управление, признавайки първа новата страна, постоянно е подкрепяла европейската и евроатлантическата й интеграция.

По-рано денем президентът Румен Радев уточни, че българската позиция за европейското приобщаване на Северна Македония е в полза на историческата истина и недопускане на междусъседски проблеми в общото европейско семейство. "Идеологията и операцията на тоталитаризма нямат място в обединена Европа ", безапелационен е Радев.

Той означи, че българската позиция е и в интерес най-много на югозападната ни съседка, тъй като внася ясни европейски критерии и резистентност в процеса на европейското приобщаване на страната . По думите му е значимо авансово да са ясни изискванията за нашата поддръжка във всяка една преговорна глава и по тази причина e провел консултативната среща по тематиката. Също по този начин акцентира, че чака от българското държавно управление да отстоява поредно нашата позиция.

България желае от Северна Македония да съблюдава към този момент контрактуваното сред двете страни – да вземем за пример Северна Македония да няма искания, че у нас има македонско малцинство и да промени част от текстовете в учебниците по география, история и литература, които са свързани с избрани национални герои или събития. Сред тях са Гоце Делчев и Илинденско-Преображенското въстание.

Страната ни ще следи дали Северна Македония съблюдава сделките преди да я поддържа на по-късен стадий за еврочленството.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски съобщи във вторник, че детайлите на българската позиция по отношение на процеса на по-нататъшна интеграция на страната са вътрешнополитически въпрос на държава-членка на Европейския съюз и тази позиция сигурно няма да бъде показана на идния Европейски съвет. В отговор на въпрос от публицисти той съобщи, че въпреки да не е приказвал още с българския президент Румен Радев, България сигурно няма да блокира началото на договарянията.

Ако изобщо влезе в дневния ред, това ще стане в средата на идната година, когато стартира процесът на договаряния. Практически е невероятно да коментирате позиция за договаряния, чиито детайли към момента не знаете. “, добави още той.

На 30 септември българските държавни чиновници организираха консултативна среща с президента Румен Радев, на която участваха министър председателят Бойко Борисов, заместител министър-председателят Красимир Каракачанов и външният министър Екатерина Захариева.

След срещата Борисов акцентира, че София постоянно е казвала, че Северна Македония може да разчита на нея по пътя към Европейски Съюз. Въпреки това България счита, тази поддръжка не е безусловна.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР