Правителството препоръча на парламента да освободи зам.-председателя на Комисията за

...
Правителството препоръча на парламента да освободи зам.-председателя на Комисията за
Коментари Харесай

Зам.-председателя на КФН Ралица Агайн да освободи поста, препоръча правителството на парламента


Правителството предложи на Народното събрание да освободи зам.-председателя на Комисията за финансов контрол Ралица Агайн поради обстановката с банкрутиралото застрахователно сдружение " Олимпик ". Това стана ясно след среща сред премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и представители на комисията, чието наличие не беше доказано.

Горанов прикани Агайн непринудено да подаде оставка поради случая и не спести острите си рецензии.

„ Позицията на държавното управление е, че зам.-председателят на Комисията по финансов контрол (КФН) Ралица Агайн би трябвало да освободи поста си “, сподели министърът на финансите.

„ Още през месец май беше ясно, че лицензът на кипърската компания е лишен и до тук свършва приносът на Комисията за финансов контрол, издавайки възбрана за подписване на нови полици. Липсва обаче информация към Министерството на финансите, към държавното управление и към КФН за следствията от отнемането на лиценза в Кипър. От няколко месеца текат правосъдни процедури. А се оказва, че в деня, в който финансовото министерство в Кипър афишира искане за неплатежоспособност на сдружението, българската комисия за финансов контрол не знае нито разпоредбите, нито процедурите, нито метода, по който засегнатите български жители би трябвало да реагират. В този смисъл намираме съществени пропуски в ръководителя на ръководството „ Застрахователен контрол “ госпожа Ралица Агайн “, изясни Горанов.

Той уточни, че българският закон не планува опцията държавното управление да изиска нейната оставка.

„ Българския парламент има изчерпателно изброени хипотези, при които може да освободи предварително член на КФН, определен от него. Но някой би трябвало да поеме отговорност. Като се имат поради насъбраните проблеми и неналичието на съответни дейности в застрахователния бранш, които са довели до сходна рецесия, позицията на държавното управление е, че Ралица Агайн би трябвало непринудено да освободи поста, който заема като зам. - ръководител на КФН “, изясни Горанов.

Според министъра, Комисията за финансов контрол не се е поинтересувала какви са разпоредбите и процедурите, откакто Финансовото министерство на Кипър е поискало неплатежоспособност на Фонда. Горанов сподели още, че импортираните от " Олимпик " пари в Българския гаранционен фонд няма по какъв начин да бъдат употребени за застраховане на хората с прекъснати полици.

" Ако се стигне до сходно положение, да ангажираме кипърско адвокатско сдружение, защото целият развой по неплатежоспособност ще се води там, да съставлява българските кредитори в Република Кипър. Няма по какъв начин страната да се суброгира (право да се всъпи в правата на удовлетворения) като заемодател от името на застраховани български жители в тази компания ".

Горанов разгласи, че ще приказва с кипърския дипломат следобяд, с цел да се посочи процедурата по прекратяването активността на сдружението. Ако това става по неплатежоспособност, потърпевшите българи ще имат право да получат обезщетeние от Кипърския фонд, добави той.

Междувременно Българска социалистическа партия входира в деловодството на Народното събрание настояването си за изключително съвещание.

От опозицията оферират дневният ред да включва две точки: чуване на премиера Бойко Борисов за електронните системи на страната и чуване на министъра на финансите по отношение на отнетия лиценз на кипърското застрахователно сдружение, от което бяха наранени към 200 хиляди българи.

Спроед Правилника за организацията и активността на Народното събрание ръководителят е задължен да насрочи съвещанието не по-късно от 7 дни след постъпване на настояването, без значение от това дали Народното събрание е във почивка, или не.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР