Правителството прекрати процедурата за концесия на летището в Пловдив по

Правителството прекрати процедурата за концесия на летището в Пловдив по ...

Правителството прекрати процедурата за концесия на летището в Пловдив.


Правителството прекрати процедурата за концесия на летището в Пловдив по предложение на транспортния министър Росен Желязков. До решението на кабинета се стигна, след като консорциума между "Хайнан" и "Пловдив Еърпорт Инвест" обяви, че няма да има възможност да сключи концесионния договор, въпреки че спечели процедурата.

За отказа на китайския конгломерат се разбра още през юли. Тогава от консорциума обявиха, че няма да успеят да приключат с вътрешните си одобрения на бъдещата сделка.

Новият закон за концесиите, който беше приет след откриването на процедурата през 2016 г., дава възможност на Министерския съвет да реши самостоятелно дали да предложи на класирания на второ място участник в процедурата да сключи концесионния договор.

Вторият претендент за летището беше "Консорциум Летище Пловдив", съставен от "Тракия икономическа зона" и автотранспортната ПИМК, които спечелиха концесията на интермодалния терминал край града. Установено е обаче съществена разлика в офертите на двата консорциума.

Източник: econ.bg