Правителството преживява най-критичния си период от началото на мандата. Доверието

...
Правителството преживява най-критичния си период от началото на мандата. Доверието
Коментари Харесай

Правителството е в най-критичния си период, доверието в институциите се руши

Правителството претърпява най-критичния си интервал от началото на мандата. Доверието в институциите продължава да се разрушава. ГЕРБ води с под 2% пред Българска социалистическа партия. Спад на каузи на българите, които считат, че живеят по-добре.

Това демонстрира социологическо изследване на Агенция АФИС в интервала 14-19 септември 2018 година, в което са взели участие 1010 души.

Агенцията отбелязва, че краят на българското председателство и нетипично горещото политическо лято не са останали без последици.

Българите считат, че обстановката се е влошила спрямо предходните месеци. За последния месец с два % е понижен делът на хората, които преценят, че живеят по-добре спрямо другите, което се съчетава с един пункт повишаване на каузи на тези, които считат, че живеят по-зле. Спада и оптимизмът за бъдещето, без да се трансформират оценките за живота през предходната година.

Като съществена причина се показва, с изключение на свадите и разправиите във властта, възходящото всеобщо безпокойствие за развиването на стопанската система, без значение от оптимистичните статистически оценки и прогнози.

Анкетираните са показали като значими въпроси " Доходите и пенсиите " (23,9%), " Развитието на стопанската система " (13,8%), " Безработицата " (10,7%) и " Финансовата непоклатимост " (10,2%), надлежно на първо, второ, четвърто и пето място в общата ранглиста. Между тези проблеми в челото се подрежда само въпросът за опазването на здравето, което заема третото място с 11,5 на 100. В съпоставяне с месец юли цитираните стойности са били общо с 4 пункта по-ниски.

Не по-различна е класацията на проблемите, които хората отбелязват като персонални. Проблемите на " Бедността ", " Неясните вероятности ", " Безработицата " и " Пенсиите " се подреждат надлежно на първо, трето, четвърто и пето място със стойности от 15,2; 13,2; 11,0 и 10,8 на 100. Тук проблемите на здравето/здравеопазването са на второ място с 14,9 на 100.

Всичко това, дружно с повишаващите се цени на стоките от първа нужда, както и упованията за по-високи сметки за ток, парно, вода и други въздейства на наклонността към растеж на публичните паники и напълно разумно дава отражение върху отношението към ръководството на страната и върху оценката за политическата конюнктура като цяло, проучват от организацията.

От средата на юли има внезапно повишаване на каузи на българите, които правят оценка ситуацията като извънредно напрегната - от 36,8% през юни на 52,3% в края на юли. През септември тревожните оценки леко се успокояват (спад с към 3 пункта), само че нараства делът на тези, които преценят политическата конюнктура като неопределена - от 25,2% през юли на 30,4% през септември.

Ситуацията въздейства директно и на доверието в главните институции на властта. За първи път се случват две неща: първо, локалната власт е с отрицателен рейтинг (доверието е по-ниско от недоверието) и, второ, недоверието в Народното събрание е по-високо, в сравнение с в съда и прокуратурата, които всекидневно заемаха последните две места в общото нареждане. През септември рейтингът на Народното събрание е затворил дъното на класацията.

Логично разследване от това е увеличеният растеж на каузи на гласоподавателите, които от ден на ден насочват погледа си към разновидността " предварителни избори " като някаква опция за смяна. За последните три месеца този дял бележи растеж от 10% и през септември доближава равнище от 40 на 100.

Предлаганото " лекарство " - промяна на министри, въпреки първоначално да провокира краткотрайни положителни упования, в този момент бележи низходяща наклонност. Може би и поради това, че макар шумния театър към трите оставки, не бяха заменени министрите, които хората биха освободили от постовете им, в случай че зависеше от тях, а точно: Валери Симеонов (46,0%), Цецка Цачева (44,2%) и Румен Порожанов (36,8%).

Допълнителен щрих към общата картина внасят и отговорите на въпроса " Нараства или понижава равнището на корупция? ". Според 53,5% от хората това равнище нараства, а съгласно други 31,4% - остава на същото равнище. Едва 10,1% са на мнение, че корупцията в страната понижава, което не се споделя даже от половината от последователите на партиите от ръководещата коалиция.

Авторите на проучването разясняват, че отговорът дали има разбърквания в електоралната картина е двояк.

От една страна налице е ясно изразен отлив на дейни гласоподаватели от всички парламентарно показани партии и обединения и повишаване на сумарната поддръжка за извънпарламентарните партии, които поотделно не получават поддръжка на повече от 1% от гласоподавателите.

Най-изразен е спадът в поддръжката за главната ръководеща партия ГЕРБ, което е довело до равнене на нейната позиция с тази на главния й съперник - Българска социалистическа партия. Дистанцията сред първите две политически сили към този момент е в неразличими от статистическа позиция стойности, а упования за положителни вести по линия на държавното управление няма.

От друга страна порастват дяловете на евентуалните негласуващи и на тези, които при възможни нови избори не биха подкрепили никого. Означава ли това обаче, че гласоподавателят за следващ път се оглежда и търси интензивно нови политически планове? И тук отговорът е и да, и не. Да, тъй като готовността за гласоподаване на възможни нови избори остава относително висока - към 60%, а актуалните парламентарно показани партии не могат да уплътнят подобен висок %. А не, тъй като нито една от извънпарламентарните партии, в това число и тези, които не съществуват, и към този миг са само артикул на клюки и догадки, не могат да разчитат на независим триумф. За да се предвижда възможен триумф на нови и още несъществуващи политически планове, в отговор на отворен въпрос, те би трябвало да получават стойности минимум от 2-3 на 100, а такива към този момент няма, отбелязва АФИС.

За съпоставяне, допълват социолозите, преди появяването на Национална движение „Симеон Втори" при започване на 2001 година хипотетичната " Партия на царя " получаваше стойности от порядъка на 6-8%, а още несъществуващата официално при започване на 2007 година " Партия на Бойко " - 3-4%.

От изследването излиза наяве, че свободно разпознаваемите партии са едвам четири - ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Атака. Интересен факт е, че Атака е една от трите партии в състава на " Обединени патриоти ", само че е по-разпознаваема освен от другите две партии, само че и от обединението като цяло.

АФИС чака по-различна картина на изборите за Европейски парламент през май 2019 година

На фона на предстоящото отдръпване от гласоподаване в интерес на съвсем всички партии (обяснимо поради на обичайно ниската изборна интензивност на европейските избори освен в България, само че и във всички останали страни от континента), налице е по-висока поддръжка за три партии - Движение за права и свободи, Демократична България и АБВ, както и значително по-ниска поддръжка, назад на общата наклонност в Европа, за обединението " Обединени патриоти ".

Докато " Демократична България " и АБВ си остават прекомерно надалеч от сполучливо прекосяване на така и така високия предел за присъединяване в Европейския парламент, сходен резултат за Движение за права и свободи и за Обединените патриоти би имал основна роля при окончателното систематизиране на евромандатите в България. По-точно за Обединените патриоти подобен резултат би сложил на карта възможното им присъединяване в Европейския парламент въобще.

Според АФИС обяснението на тези явления би трябвало да се търси през призмата на отношението към настоящите проявления на вътрешната политика у нас и отношението най-много към държавното управление.

Избирателите на Движение за права и свободи са под въздействие на разнообразни по темперамент страхове от присъединяване на националисти в ръководството на страната и до момента пред лицето на сходни закани нормално са търсели отбрана от най-голямата партия. Тази партия обаче сега е съдружен сътрудник на националистите, поради което по вътрешен глас и инстикт гласоподавателите на Движение за права и свободи насочат взор на открито и считат за доста значимо присъединяване си на идните европейски избори.

При поддържащите Обединените патриоти е тъкмо назад - счита се за доста по-важна обстановката в страната и оцеляването на държавното управление, в сравнение с борбите в Брюксел, заключават от организацията. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР