Правителството предложи субсидия 1 лев с оглед обществените очаквания и

...
Правителството предложи субсидия 1 лев с оглед обществените очаквания и
Коментари Харесай

Даниела Дариткова: БСП искаха пазарлък за субсидията

Правителството предложи дотация 1 лев с оглед публичните упования и предвид на това, че тематиката витае в публичното пространство още от 2016 година. Демокрацията значи народовластие, а народът предложи и реши посредством референдума партийната дотация да бъде 1 лев. Това сподели в утринния блок на Нова телевизия ръководителят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

В рамките на признатия законопроект всяка една партия внесе своите оферти и всички направиха това, което считат, че е уместно и потребно. Освен Движение за права и свободи, която предложи 0 лв., никоя друга партия не е направила предложение, друго от 1 лев. Затова, откакто видяхме предлагането на Движение за права и свободи, ние ги поканихме и обсъдихме опцията дотацията да бъде 1 лев и да се възвърне опцията за субсидиране от юридически лица.

Българска социалистическа партия ни поканиха на един пазарлък, без да е ясно какво тъкмо оферират, а Движение за права и свободи внесоха предлагането си в Народното събрание. Ние съблюдаваме Конституцията и правилника на Народното събрание и обсъждаме законодателни оферти, когато имаме опция да се срещнем с тях авансово. Българска социалистическа партия внесоха своите законодателния оферти в късния следобяд през вчерашния ден и оттогава не са ни канили на диалог, съобщи Дариткова. Според нея изсветляването на даренията от юридически лица ще помогне за прозрачността на процеса и ще способства демокрацията да стане действителна. Има строго условие партиите да заявяват всичко пред Сметната палата, ще се поддържа указател и отговорността ще бъде на партията, подари да одобри едно подаяние или не, уточни ръководителят на ПГ на ГЕРБ.

По мотив думите на Крум Зарков от Българска социалистическа партия, че това е атентат към демокрацията Дариткова означи, че народна власт значи народовластие. След като народът се произнесе на референдум, не виждам опасност. Защо Българска социалистическа партия са извънредно толерантни към финансиране от малоимотни жители, а са срещу формалното финансиране от компании, съобщи Дариткова. По думите ѝ законовите промени за партийните дотации ще създадат транспарантно финансирането на политическите партии. Тя разяснява и случая с 6-годишната Мария, родена със Синдром на Даун, която умря, без да дочака лекуване.

Поемаме ангажимент да създадем чуване на шефа на НЗОК в Комисията по опазване на здравето, с цел да може да се види какво е свършено през трите месеца, откогато Фондът за лекуване на деца е към Здравната каса. Надявам се, в случай че има административен недостиг, той да бъде напълнен, тъй като недостиг на средства няма. Трябва да се усъвършенстват административните процедури, с цел да получи всяко дете най-хубавото лекуване, съобщи Даниела Дариткова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР