Правителството предлага сключване на договор за покупка на ваксина Янсен“

...
Коментари Харесай

Правителството предлага сключване на договор за ваксини ``Янсен`` срещу COVID-19 |

Правителството предлага подписване на контракт за покупка на ваксина „ Янсен “ против ковид. Това гласи план на решение на Министерски съвет, който е постъпил в Народното събрание.

В решението се предлага Народното събрание да утвърди присъединяване на България в предварителни съглашения за покупка на още четири ваксини срещу коронавирус - на „ АстраЗенека “, „ Санофи “, „ Пфайзер “ и „ Байонтех “.

С плана на решение страната ни е декларирала присъединяване във всички категории ваксини - аденовирусни, антигенни и РНК-ваксини. Аденовирусни създават „ Янсен “ (Janssen Pharmaceutica) и " Астра Зенека " (AstraZeneca), " Санофи " (Sanofi) е антигенна ваксина, а „ Байонтек " (BioNTech) създава РНК ваксина.

В претекстовете на проекторешението се прецизира, че досега има едно препоръчано съглашение на Европейска комисия, което дава право за придобиване на ваксини. Всички останали съглашения обвързват страните членки да придобият заложените количества ваксини, избрани на база % от популацията.

Споразумението планува предплатено финансиране за фармацевтичните компании, които влагат в индустриален потенциал преди приемане на позволение за приложимост за ваксини за Covid-19, което е за сметка на бюджета на Европейски Съюз посредством инструмента за незабавна поддръжка. Две от имунизациите изискват предпазване при температура минимум минус 75 градуса по Целзий и доста специфичен режим на приложение и предпазване, което постанова да се построи и специфична логистика за този тип ваксини, както и да се плануват образования и процедури от страна на страните членки, с цел да се обезпечи безвредното и законосъобразно използване на имунизацията.

Споразуменията плануват опция при избрани условия участващите страни да ги дарят, както и да препродадат количества ваксини на други страни или обществени институции със единодушието на Изпълнителя.

По отношение на имунизацията на „ Янсен “ в проекторешението се прецизира, че правният механизъм за приемането на дози от тази ваксина ще бъде осъществен през съглашение с друга страна членка, която да съобщи и да даде на България желаните количества от имунизацията на същата цена и при същите условия, които биха били реализирани при присъединяване в Споразумението за предварителна покупка (АРА).
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР