Правителството предлага проф. Крум Кацаров за удостояване с орден Стара

...
Правителството предлага проф. Крум Кацаров за удостояване с орден Стара
Коментари Харесай

Вижте решенията на Министерския съвет от 28 ноември 2017

 Снимки: Пламен Стоименов  бойко борисов, Министерски съвет  _mg_0682  _mg_0677
Правителството предлага проф. Крум Кацаров за почитане с медал „ Стара планина “

Правителството предлага на Президента на Република България да удостои с медал „ Стара планина “ – втора степен, проф. Крум Кацаров за извънредно огромните му заслуги в региона на военномедицинското дело.
Проф. доктор Кацаров, дмн, е приключил медицина в Медицинска академия – София през 1983 година

Има специалности по вътрешни заболявания, военнополева терапия, незабавна медицина, гастроентерология и диетика, здравен мениджмънт. Цялата му професионална кариера е минала в структурата на Военномедицинска академия.

Проф. Кацаров е доайен в терапевтично-диагностичните ендоскопски процедури на болесттите на гастроинтестиналния тракт и хепатобилиарната система. Има 142 изявления, присъединяване в седем книги и монографии. Втори мандат е ръководител на Българското сдружение по гастроентерология, секретар е на Българската асоциация на хирурзи, гастроентеролози и онколози, член е на Борда на Българското трансплантологично сдружение. Награждаван е с Почетния знак на Министерството на защитата „ Св. Георги “ – втора степен. Носител е и на премията за изключителни достижения, носеща името на проф. доктор Чилов. През 2014 година Българският лекарски съюз го избира за доктор на годината.

17 деца ще получат лични пенсии

17 деца без право на наследствена пенсия от умрял родител ще получат лични пенсии в размер на 108,88 лева месечно, реши държавното управление.

Пенсиите са в размер на 90 на 100 от обществената пенсия за напреднала възраст и ще се изплащат от 1 декември. С отпущането им ще бъдат подкрепени 11 фамилии, останали в затруднено финансово състояние.

Променят се таксите за услугите на Агенция „ Митници “

Правителството одобри промени в Тарифата за таксите, които се събират от Агенция „ Митници “ по член 12 от Закона за митниците.

Промените целят актуализация на размера на таксите, събирани от Агенцията за в допълнение предоставени услуги, категорично поискани от физически и юридически лица, който все още не е съгласуван с икономическите условия и с разноските на митническата администрация за даването на услугите. Новият размер на таксите включва направените директни и непреки разноски, свързани с даването на съответната услуга, и е в сходство с признатата от Министерски съвет Методика за установяване на разходоориентиран размер на таксите.

Също по този начин се анулират и променят разпореждания, свързани с европейското и национално митническо законодателство и с Регламент (ЕС) №608/2013 по отношение на отбраната на правата върху интелектуалната благосъстоятелност, реализирана от митническите органи.

Отпуснати са 14 хиляди лева за стипендии на даровити деца

Допълнителни 14 715 лева за погашение на стипендии по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни и общински учебни заведения през 2017 година, утвърди държавното управление.
Средствата, които са планувани в централния бюджет, ще бъдат разпределени по бюджетите на МОН и на седем общини..

Изграждането на обществена инфраструктура в община Габрово ще бъде финансирано по реда на Закона за поощряване на вложенията

Правителството утвърди финансирането по реда на Закона за поощряване на вложенията на обществена инфраструктура в община Габрово. От бюджета на Министерството на стопанската система ще бъдат предоставени финансови средства в размер до 419 748,24 лева с Данък добавена стойност лева за реорганизация на сектор от ул. „ Индустриална “ и за продължение на улицата до терена, в който ще бъде издигнат цех за произвеждане на туби.

Инвестиционният план на „ ЛС Тюбс “ АД е сертифициран по реда на ЗНИ. Инвестицията ще бъде на обща стойност 10 847 000 лева, напълно за придобиване на дълготрайни материални активи – машини и съоръжение. Двете индустриални линии ще бъдат закупени и инсталирани поредно през 2017 година и 2018 година

Годишният потенциал на производството е планувано да бъде 21 500 000 екструдирани туби. С реализирането на плана ще бъдат разкрити 68 нови работни места. 30 от чиновниците ще са с висше обучение, 30 – със приблизително, и осем с главно. Предвидено е образование на личния състав в Израел и България през 2017 година и 2018 година

Инфраструктурата ще се употребява от всички индустриални предприятия в Северната индустриална зона на Габрово и ще способства за увеличение на темпа на развиване на производството. С финансираните действия ще се подобрят също по този начин организацията и сигурността на придвижване в региона.

Правителството се разпореди с държавни парцели

Правителството трансферира на община Мъглиж собствеността върху парцелите, употребени от Професионалната гимназия по селско стопанство „ Гео Милев “. Прехвърлянето е стимулирано с преобразуването на учебното заведение от държавно – с принципал МЗХГ, в общинско.

Министерството на здравеопазването получи ръководството върху двуетажна постройка на ул. „ Перущица “ №1 в Пловдив. Решението е по отношение на определянето на ведомството за бенефициент по Оперативна програма „ Региони в напредък “. То ще разреши кандидатстването с огромен капиталов план за възобновяване и рационализация на сградния фонд и оборудването в системата на незабавната здравна помощ на територията на цялата страна.

Поради отпаднала потребност, от МЗХГ беше отнето ръководството върху четири терена с обща повърхност 276 дка в кв. Сеславци на София. Имотите се дават на Групово дело „ Изпълнение на наказванията “ на Министерството на правораздаването за създаване на затворническо общежитие, отговарящо на актуалните правила и стандарти.
За частна държавна благосъстоятелност бяха оповестени две едноетажни здания на бул. „ Подполковник Калитин “ №21 в София, предоставени за ръководство на Висшия правосъден съвет, и други две, предоставени на Групово дело „ Изпълнение на наказванията “ за потребностите на пандиза в Сливен. Сградите са в неприятно експлоатационно положение и са негодни за прилагане. След решението на кабинета за смяна в статута им те ще бъдат отстранени.

Правителството даде единодушието си „ Български пощи “ ЕАД да продаде посредством директно договаряне част от парцел в землището на с. Победа, община Тунджа, на съсобственика на парцела – „ Тунджа Автотранспорт “ ЕООД. Обектът не е нужен за главната активност на сдружението. Продажбата ще се извърши на цена не по-ниска от избраната от самостоятелен лицензиран оценител.

На изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите беше предоставено да подписа контракт с община Ямбол за покупка на парцел – общинска благосъстоятелност. Имотът – сутеренен етаж в административна постройка, и сега се употребява от офиса в Ямбол на Национална агенция за приходите. Останалите елементи от постройката са обществена държавна благосъстоятелност и се ръководят от Национална агенция за приходите. Решението на кабинета ще разреши по-ефективната поддръжка на цялата постройка.
По предложение на Междуведомствения съвет за ръководство на отнетото имущество, държавното управление разпореди на Национална агенция за приходите да реализира съответните правни и в действителност дейности и да продаде по реда на Данъчно-осигурителен процесуален кодекс имущество, отнето в интерес на страната по 10 случая с влезнали в действие правосъдни решения.

Оптимизира се активността в региона на интелектуалната благосъстоятелност по време Българско председателство

Правителството утвърди прехвърлянето на една краткотрайна численост за дипломатически чиновник от Постоянното посланичество на България в Брюксел към Постоянното посланичество на България към Службата на Организация на обединените нации и другите интернационалните организации в Женева. Функциите, които ще извършва дипломатът, са от ресора на Патентното ведомство.

С решението се цели застраховане на представителството на страната ни в два непрекъснати комитета на Световната организация по интелектуална благосъстоятелност (СОИС) в Женева по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Като ротационен ръководител, България би трябвало да работи за дейна поддръжка на позициите и отбрана на ползите на Европейски Съюз в СОИС. Предвид натовареността и спецификата на тематиката, обичайна процедура в Европейски Съюз е съответният посланик да бъде командирован в Женева за времето на председателството.

Правителството отпусна 500 000 евро за Спешния поверителен фонд на Европейски Съюз за Африка

Правителството отпусна 500 000 евро за Спешния поверителен фонд на Европейски Съюз за Африка. Средствата са доброволна вноска във фонда, основан от Съюза за реализиране на непоклатимост и справяне с първопричините за противозаконната миграция и разселените лица в Африка. Те се обезпечават по линия на формалната помощ за развиване и филантропична помощ, които страната ни като член на Европейски Съюз следва да отделя от бюджета си.

През юли т. година ротационният ръководител на Съвета на Европейски Съюз Естония направи спомагателен непринуден принос към Фонда в размер на 1 млн. евро, с което усили своя общ принос от 450 000 на 1,45 млн. евро. От учредяването на Доверителния фонд до момента България е направила принос от 50 хиляди евро, което е идентично на съответните минимални приноси от Латвия, Литва и Словения. В отговор на апелите за активизиране на спомагателни средства за Доверителния фонд на Европейски Съюз за Африка, страната ни дава нов, явен сигнал за ангажираността си във връзка с южните граници на Европейския съюз.

Новата доброволна вноска ще има и положителен резултат при осъществяването на дилемите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и реализирането на стабилно решение на казуса с миграцията, което е приоритет в Правителствената стратегия за интервала 2017-2020 година

България и Саудитска Арабия основават междуправителствена комисия за икономическо съдействие

Министерският съвет утвърди плана на Статут на Българо-саудитска смесена междуправителствена комисия за икономическо съдействие. Целта на органа, който ще бъде основан, е разширение на търговско-икономическите връзки сред двете страни.

Комисията ще се състои от представители на българската и саудитската страна, съпредседатели и избрани от тях секретари. Ще заседава един път годишно, като съпредседателите авансово ще договарят дневния ред на срещата. Комисията ще разпознава нови благоприятни условия за съдействие и възстановяване средата за работа сред бизнес организациите на двете страни. Ще бъдат предлагани и промени в двустранната нормативна база за поощряване на икономическото и капиталовото съдействие.

С друго решение държавното управление упълномощи вицепремиера и министър на външните работи да подпише съглашението сред България и Саудитска Арабия за отбягване на двойното данъчно облагане във връзка с налозите върху приходите и попречване на отклонението от данъчно облагане. Проектът на документ беше утвърден на предходното съвещание на Министерския съвет.

Сключването на данъчна конвенция ще сътвори правна база за активизиране и стимулиране на капиталовия климат, ще способства за реализирането на действителни и облекчени от данъчна позиция благоприятни условия за сдруженията да реализират стопанска активност в другата страна в разнообразни стопански браншове. Спогодбата ще разреши и на физическите лица да работят под разнообразни правни форми на активност – извънтрудови или трудови правни отношения, и ще докара до облекчаването на данъчната тежест, понасяна от данъкоплатците.

Над 2 млн. лева ще бъдат вложени в рандеман варовици от находище „ Белите камъни “

„ Пътстрой Бургас “ ЕООД ще добива строителни материали – варовици, от находище „ Белите камъни “ в община Суворово, реши държавното управление, определяйки сдружението за концесионер на находището.

Концесията се дава за период от 35 години. През този интервал концесионерът ще вложи над 2 млн. лв. за обезпечаване на добивната активност и нужните предпроизводствени вложения. Очаква се за целия интервал на контракта „ Пътстрой Бургас “ да заплати 1,255 млн. лева концесионни хонорари. Според регламентите на Закона за подземните благосъстояния, 50 на 100 от тях ще постъпят в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност.

Одобрени са промени в Работната стратегия на Комуникационната тактика на България за Европейски Съюз

Правителството утвърди промени в Националния проект на Работната стратегия на Комуникационната тактика на България за Европейския съюз за 2017 година Целта е по-ефективно систематизиране на плануваните средства по съответните начинания.

Бюджетът за осведомителни и презентационни материали за информационните начинания е повишен с 5000 лева, а с 11 000 лева – бюджетът за образование на представители на регионалните администрации за поощряване на ефикасното партньорство в процеса на взимане на решения в Европейски Съюз и реализиране на по-голяма бистрота и гласност на присъединяване на България в него. Средствата по двете пера са пренасочени от утвърденото финансиране на действия на кабинета на министър-председателя и на Министерството на финансите.

Решението на държавното управление дава опция да бъдат осъществени спомагателни действия без да се трансформира общият бюджет за осъществяване на Работната стратегия.

Актуализира се сметката за средства от Европейски Съюз на Държавна фирма „ Земеделие“ за 2017 година, с което се подсигуряват директните заплащания през декември

Правителството утвърди обновени годишни планове на сметката за средствата от Европейския съюз на Държавен фонд „ Земеделие “ за 2017 година Целта е да се подсигурява превеждането на базовото заплащане на повърхност през месец декември на земеделските производители.

С препоръчаните настоящи планове се компенсира цялостният размер на заплащанията посредством пренасочване на средства в размер на 180 млн. лв. от други посоки, където е налице планиран излишък за годината.м.

България ще работи за консенсус и общи цели за бъдещето на Кохезионната политика

Правителствено утвърди отчет на вицепремиера Томислав Дончев за резултатите от извършеното на 15 ноември в Брюксел съвещание на Съвета на Европейски Съюз „ Общи въпроси “, формат „ Кохезионна политика “.

На съвещанието България прикани за образуване на обща бъдеща визия на Европейски Съюз, за повече успеваемост и добавена стойност на вложенията със средствата от Европейските структурни и капиталови фондове. Като последващо председателство на Съвета на Европейски Съюз, страната ни ще работи за търсене на консенсус по противоположните позиции и за намиране на общи цели във връзка с бъдещето на Кохезионната политика.

Актуализирана е времевата рамка на уговорките на България по презаселване

Правителството утвърди актуализация на времевата рамка, в която страната ни би трябвало да извърши уговорките си по презаселване. В сходство с Препоръката на Европейската комисия от септември т. година по отношение на увеличението на законните пътища за лицата, нуждаещи се от интернационална протекция, България удължава периода за осъществяване на уговорките до 31 октомври 2019 година Броят на лицата, които се планува страната ни да одобри по механизма за презаселване, се резервира същият както и до момента – 110 души.

Презаселването, планувано в изказването на Европейски Съюз и Турция, е една от ограниченията, ограничаващи противозаконния метод на прекосяване на лица от трети страни на територията страните – членки на Европейски Съюз, довело и до доста понижаване на натиска върху българската граница.

Същевременно презаселването дава опция на чужденци, нуждаещи се от интернационална протекция, да получат достъп до териториите на страните – членки на Европейски Съюз по законен път. Презаселването е и взаимност към страните отвън Европейски Съюз, приели на територията си милиони бежанци, принудени да изоставен страната си заради въоръжен спор или необмислено принуждение.

Нова разпоредба лимитира противозаконното изхвърляне на строителни боклуци

Правителството одобри нова Наредба за ръководство на строителните боклуци и за вложение на рециклирани строителни материали, която лимитира противозаконното изхвърляне на строителни боклуци.

В текстовете се показват случаите, в които не се изисква правенето на План за ръководство на строителните боклуци (ПУСО). Това са по-малките обекти и градежи, както и при строителни и монтажни работи на линейни обекти на техническата инфраструктура. Изхвърлянето, събирането, превозването, претоварването, оползотворяването и обезвреждането на строителни боклуци от всички тези обекти ще се дефинират с общински наредби.

По този метод ще се обезпечи проследимост на генерираното количество строителни боклуци на територията на съответната община, ще се избегне изхвърлянето им на нерегламентирани места и надлежно ще се понижат разноските на общините за почистването им.

С приемането на новия нормативен документ настоящата сега Наредба за ръководство на строителните боклуци и за вложение на рециклирани строителни материали се анулира.

Правителството утвърди позициите на България за съвещания на Съвета на Европейски Съюз

Правителството утвърди позициите на България за идни съвещания на Съвета на Европейския съюз.
Съветът по конкурентоспособност ще се организира в Брюксел на 30 ноември и 1 декември. Ръководители на българската делегация за съвещанието са министрите Емил Караниколов в частта „ Вътрешен пазар, промишленост и галактическо пространство “ и Красимир Вълчев в частта „ Научни проучвания “. Те ще показват целите на работната стратегия на Българското председателство в съответните формати.

В рамките на панела „ Вътрешен пазар и промишленост “ Съветът ще разиска предлагането за Регламент за обединен дигитален портал за постигането на общ метод и започването на договаряния с Европейския парламент. България поддържа построяването на обединен дигитален портал, който ще съставлява отговор на провокациите пред жителите и бизнеса, свързани с нуждата от улеснен достъп до изчерпателна информация. Тя ще бъде нужна за упражняването на правата им в границите на Европейски Съюз и даване на онлайн достъп до определени основни национални процедури. В частта „ Космическо пространство “ ще бъдат признати изводи по междинната оценка на програмата „ Коперник “ и ще се организира полемика за вероятностите пред Програмата на Европейски Съюз за галактическото пространство.

На 8 декември в Брюксел ще се организира съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси, част „ Здравеопазване “. В дневния му ред е приемането на Заключения по отношение на цифровото опазване на здравето и по отношение на трансграничните аспекти в политиката във връзка с алкохола. Ще бъде извършена и полемика по тематиката за фармацевтичната политика в Европейски Съюз и опциите за непринудено съдействие в тази сфера сред държавите-членки. В рамките на Съвета България ще показа целите си в областта на опазването на здравето по време на ротационното Председателство на Съвета.

Одобрена беше и позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се организира на 5 декември в Брюксел. На него ще се организира политически спор по тематиката за укрепването на банковия съюз. Очаква се министрите на финансите да одобряват изводи на Съвета за листата на Европейски Съюз на юрисдикциите, неоказващи подпомагане за данъчни цели, и изводи за посрещането на провокациите по отношение на данъчното облагане на облагите на цифровата стопанска система.

Предстои да бъде утвърден отчет на Съвета до Европейския съвет за данъчните въпроси и да бъде признат кодекс на държание в региона на данъчно облагане на предприятията. Министрите на финансите ще одобряват и рекомендация на Съвета за осъществяването на Пакта за непоклатимост и напредък.

На 4 декември министрите на телекомуникациите ще проведат договаряния и ще се опитат да реализират Общ метод по отношение на предлагането за правилник за основаване на Орган на европейските регулатори в региона на електронните известия. Министрите ще проведат ориентационен спор във връзка с предлагането за правилник на Европейския парламент и на Съвета за рамка за свободното придвижване на нелични данни в Европейския съюз. Българската страна прави оценка позитивно показаното предложение за правилник, тъй като се слага ясна рамка на задачите и упоритостите, без да основава спомагателна тежест за бизнеса.

На 5 декември министрите на превоза ще обсъдят Пакета за подвижността (I част). Естонско председателство ще предложи приемането на Доклад за напредъка, който България ще поддържа с оглед подготовка на по-нататъшен прогрес по предложенията от „ Автомобилния пакет “. Министрите ще проведат и ориентационен спор във връзка с така наречен Директива за евровинетката. Основни противоречиви въпроси, които се обрисуват досега, са предлагането за разширение на обсега на директивата чрез наложително включване на леки транспортни средства в приложното й поле, методът на формиране на таксите и моделирането им според екологичните условия, прекосяването от такси на база време към такси на база разстояние.

Правителството предлага промени в Закона за митниците

Правителството утвърди законопроект за изменение и допълнение на Закона за митниците и предлага на Народното събрание да го одобри. Целта на законопроекта е да се приведе националното законодателство в сходство с митническото законодателство на Европейски Съюз, както и да се понижи административната тежест за жителите.

Сред облекченията за жителите е предлагането да се регламентира служебното събиране на информация по отношение на правосъдния статус при постъпване на работа в митническата администрация. С цел улеснение на процеса по подаване на заявки и издаване на позволения, се вкарва наредба, която да разрешава заявки за потребление на пломби от специфичен вид да се подават до същия митнически орган, способен за издаване на позволение за даване на статус на утвърден спедитор, в случаите, при които пломбите ще се употребяват по отношение на такова позволение.

Предвид усъвършенстването на структурата на Централно митническо ръководство, в границите на общата бройка се основава нова служба – заместник-директор на дирекция в Агенция „ Митници “. Чрез нея ще се подкрепят шефовете на дирекции в профилираната администрация на Централно митническо ръководство за реализиране на функционалностите на административното звено.

Със законопроекта се отстраняват недостатъци в съществуващата все още нормативна уредба и се уточняват наредбите за уеднаквяване на практиката.

Правителството предлага за ратификация съглашението сред АОП и Международната банка за възобновяване и развиване

Министерският съвет одобри решение, с което предлага на Народното събрание да ратифицира Споразумението за даване на консултантски услуги сред Агенцията по публични поръчки (АОП) и Международната банка за възобновяване и развиване (МБВР). Документът беше подписан на 2 ноември т. година

Консултантските услуги, които ще бъдат обезпечени от МБВР, са ориентирани към обзор и оценка на настоящото положение на системата на публичните поръчки в България, в това число оценка на успеваемостта на ограниченията, подхванати в осъществяване на Националната тактика за развиване на бранша публични поръчки в България за интервала 2014-2020 година.

Предвидените действия са обособени в три съставния елемент, като в границите на първия от тях ще бъде осъществен разбор на потенциала на АОП за дейно и ефикасно осъществяване на предоставените задания. Ще бъде прегледан оперативният модел на АОП – функционална организация, бизнес процеси, системи и ресурсна обезпеченост. Особено внимание ще бъде отделено на функционалността на организацията, обвързвана с осъществяване на разнообразни типове прелиминарен надзор, с акцент върху особено прелюдия през 2016 година надзор посредством инцидентен избор. С цел определяне на успеваемостта на системата за възлагане на публични поръчки, вторият съставен елемент включва количествен и първокласен разбор на наличните данни за процедурите за публични поръчки и подписаните контракти.

Функциите на Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, както и на Сметната палата и Агенцията за държавна финансова ревизия също ще бъдат обхванати като част от прегледа на системите за обжалване и надзор. Ще бъдат изследвани и обменът на информация, координацията и съгласуваността на дейностите на органите за прелиминарен и за следващ надзор.
С оглед характерния следващ надзор, реализиран във връзка с публичните поръчки с финансиране от Европейски структурни и инвестиционни фондове, в обсега на оценката ще бъде включена също по този начин ролята на ръководещи, сертифициращи и одитиращи органи в подтекста на финансовите корекции, произлизащи от несъответствия при публичните поръчки.

Въз основа на направените констатации специалистите на МБВР ще изготвят три отчета, съдържащи съответни краткосрочни и дълготрайни рекомендации за усъвършенстване, а също по този начин проект за осъществяване.
Финансирането на дейностите ще бъде обезпечено в границите на план, реализиран от АОП по Оперативна стратегия „ Добро ръководство ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР