Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ,

...
Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ,
Коментари Харесай

Предлагат на президента да удостои Панде Ефтимов с орден „Стара планина“

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде декрет, с който да награди посмъртно Панде Ефтимов с медал „ Стара планина “ – втора степен, за извънредно огромните му заслуги за популяризирането на българската история през интервала на войните за национално обединяване и за запазване на българщината в Република Македония. Панде Ефтимов е роден на 15 март 1932 година в преспанското село Претор. Завършва висшето си обучение във Филологическия факултет на Скопския университет.

През 1956 година уведомява българските управляващи за откриването на Битолския надпис на цар Иван Владислав, като скрито носи лентата със фотосите в българското посолство в Белград. Открито се самоизявява като българин и взе участие в групи, целящи независимостта на Македония, поради което прекарва седем години в пандиза – сред 1957 година и 1961 година, както и от 1971 година до 1974 година Обвиняват го в македонски шовинизъм и че желае отделянето на Македония от Югославия и присъединението й към България. В документите на обвиняването е записано „ българофилство “. След освобождението му от пандиза са му отнети всички цивилен права и в продължение на 20 години е с отнети персонални документи.

След 1986 година взе участие в процеса по образуването на ВМРО-ДПМНЕ.

Панде Ефтимов е работил като преподавател и публицист. Той е парещ популяризатор на българската военна история. На него се дължи възобновяване на българските военни гробища в рамките на Република Македония.

През 2007 година получава българско поданство. Умира на 13 август 2017 година в София след дълготрайно боледуване.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР