Правителството предлага на Президента на Република България да издаде Указ

...
Правителството предлага на Президента на Република България да издаде Указ
Коментари Харесай

Ето какво реши Министерски съвет днес

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде Указ за награждаване на Атанасия Стоянова с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ – първа степен, поради нейните заслуги в региона на образованието и българистиката.

Предложението за награждаване е инициирано от Асоциацията на учителите по български език в Република Молдова и е подкрепено от посолството на Република България в Кишинев и Културно-просветното сдружение за връзки с бесарабските и таврийските българи „ Родолюбец “.

Професионалната кариера на Атанасия Стоянова е тясно обвързвана с образованието.

Тя е работила като преподавател и шеф на учебно заведение в Молдова, била е специалист и началник на Управлението за националните малцинства при Министерството на просветата, както и Генерален шеф на Департамента по междуетническите връзки и действие на езиците към държавното управление на страната. В момента е специалист по многоезиково обучение във Върховния комисариат по въпросите на националните малцинства към Организацията за сигурност и съдействие в Европа.

Атанасия Стоянова интензивно взе участие в подготовката на поредност от двустранни протоколи за съдействие сред министерствата на образованието и науката на България и Молдова, с главен акцент подпомагането на просветителното дело на българската общественост.

В осъществяване на тази политика все още, с български стипендии са признати към 2400 студенти, 80 докторанти и 150 специализанти, а няколко хиляди учители, студенти и възпитаници са провели курсове и практики по български език.

Проф. Христо Баларев е препоръчан за почитане с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде Указ за награждаване на проф. Христо Баларев с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ за неговите заслуги в региона на науката. Предложението за награждаване е инициирано от Българската академия на науките.

Едно от най-ярките достижения на проф. Баларев е създаването на технологии за потребление на химическите запаси на Черно море. Това са технологии за приемане на химикали с реактивна непорочност, за синтез на нови материали, за добиване по хидрометалургичен път на потребни съставни елементи от естествени първични материали и промишлени отпадни материали.

За достиженията си в региона на науката проф. Баларев неведнъж е награждаван с влиятелни български и задгранични оценки.

Предлагат се промени в указа за одобряване на длъжностите във въоръжените сили и НСО, изискващи висши офицерски звания

Правителсвото предлага на Президента на Република България да издаде Указ за изменение и допълнение на Указ № 85 от 28 февруари 2012 година за одобряване на длъжностите във въоръжените сили на Република България и Националната работа за защита, изискващи висши офицерски звания.

Предлаганите промени се отнасят до приложението към т. 1, като се планува длъжността „ Командир на 68-а бригада „ Специални сили “ да се промени на „ Командир на Съвместното командване на специфичните интервенции “ с условие за висше офицерско звание „ генерал-майор “.

В Приложението към т. 1 се добавя и длъжността „ Началник на Висше военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “ от 01.01.2020 година с условие за висше офицерско звание „ бригаден генерал”.

С друго държавно Решение се предлага на Президента на Република България да издаде декрет, с който да освободи бригаден военачалник Явор Антонов Матеев от длъжността „ Командир на 68-а бригада „ Специални сили”, да го назначи на длъжността „ Командир на Съвместното командване на специфичните операции” и да го удостои с висше офицерско звание „ генерал-майор “.

Правителството разгласи югоизточния обходен път на Пловдив за обект от национално значение, облекчават се процедурите за създаване на трасето

Правителството реши да разгласи сектор от републикански път II-56 Брезово – Пловдив – Път 11-86, от км 90+000 до км 102+820, за обект с национално значение и за народен обект. Така ще се ускорят процедурите по одобрение на капиталовите планове и издаване на позволения за градеж, и ще могат да се употребяват облекчения в процедурата за отчуждаване на парцели – частна благосъстоятелност, нужни за уширение на пътя и неговата рационализация.

Бързо разрастващите се в икономическо отношение гр. Пловдив и област Пловдив постановат нуждата от своевременното развиване и разширение на пътната мрежа, като изключително значимо е построяването на околовръстен път на регионалния център. Трафикът по път II-86, който отчасти обхожда града от югозапад, е извънредно претрупан и огромна част от директните потоци минават през града по трасето на републикански път 1-8 „ София- Пловдив-Хасково “.

Пловдив, като регионален административен център, към момента няма дефинитивно приключен околовръстен път и секторът от републикански път 11-56, от път 1-8, при пътен възел „ Скобелева майка” до път II-86 Пловдив – Асеновград – Смолян (югоизточен обход на гр. Пловдив) от км 96+900 до км 104+033 не е построен. Поради това забележителна част от директните потоци минават през града.

Доизграждането на югоизточния обход на Пловдив е от извънредно значение за обезпечаване на най- къса информационна връзка с контролно-пропускателните пунктове при Рудозем, Златоград и Маказа и облекчение на директния трафик с Гърция и Турция. Югоизточният обход ще реализира директна връзка на прилежащите области – Смолян, Кърджали и Хасково с Автомагистрала „ Тракия “ и републикански път 1-8 (международен път Е-80), което е от изключителна значимост в обществен и стопански аспект.

Пловдив е градът в България с най-вече и най-големи стопански зони към него, които от ден на ден се разрастват. Нараства и смисъла на гражданското летище в Крумово, което точно посредством построяването на югоизточния околовръстен път ще получи директен достъп до Автомагистрала „ Тракия “. Структуроопределящо за стопанската система на региона и страната е и дружество „ КЦМ “ АД, които дружно с разрастващите се стопански зони „ Тракия “ и „ Марица “, в които ускорено се построяват и сега фабрики за автомобилни елементи, дефинират Пловдив като център за съществени вложения.

Всичко това способства за повишаване на товарните и пътнически транспорти по съществуващата пътната мрежа, която е с съвсем изчерпана пропускателна дарба.

След завършването на югоизточния околовръстен път (Път II -56 „ Брезово – Пловдив – Път II-86 “, сектор от км 90+000 до км 102+820), ще се даде опция товарните транспорти да доближават до новоизградения интермодален железопътен терминал край Пловдив. В резултат се чака неведнъж нарастване на транспортния поток.

За реализацията на последния сегмент от обхода – секторът от км 98+000 до км 102+820 е подписано съглашение за съдействие сред община Пловдив и Агенция „ Пътна инфраструктура “. Изготвени са механически план и парцеларен проект, чието действане следва.

Ползите от построяването на югоизточния околовръстен път на Пловдив надвишават рамките на област Пловдив и имат значително значение за развиването на всички области от Южен централен регион.

Променя се методиката за пресмятане на таксите по железопътната инфраструктура

С разпореждане на Министерския съвет се трансформира Методиката за пресмятане на инфраструктурните такси, събирани от шефа на железопътната инфраструктура, призната с Постановление на Министерски съвет № 92 от 4 май 2012 година (обн., Дъждовни води, бр. 36 от 2012 г.).

С препоръчаните промени таксата за достъп и потребление на железопътната инфраструктура ще съдържа два съставния елемент, все още съществуващата такса за прекосяване и такса за потребление на електрозахранващо съоръжение за задвижваща електрическа енергия.

Същевременно от ценообразуващите детайли по Методиката на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) са извадени директните разноски за контактна мрежа, включени в пакета за най-малък достъп. Също по този начин се вкарва и формула за пресмятане на таксата за потребление на електрозахранващо съоръжение за задвижваща електрическа енергия.

По този метод се съблюдават наредбите на Директива 2012/34/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 21 ноември 2012 година за основаване на единно европейско железопътно пространство и Регламент за осъществяване (ЕС) 2015/909 на Комисията от 12 юни 2015 година по отношение на реда и изискванията за пресмятане на директните разноски, направени в резултат на осъществяването на влаковата услуга.

Одобрени са 24 млн. лева спомагателни разноски за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия

Правителството утвърди спомагателни разходи/трансфери от запаса по член 1, алинея 2, раздел II, т. 5.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година за непредвидени и/или неотложни разноски за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия.

С Постановлението се утвърждават 24 039 032 лв. за осъществяване на действия за понижаване на риска от бедствия, възобновяване на разноски за извършени избавителни и неотложни работи при преодоляване на бедствени положения и за възобновяване на инфраструктурни обекти. Сумата се обезпечава от запаса за непредвидени и неотложни разноски по Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година

Съгласно друго държавно разпореждане се утвърждават спомагателни разноски по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2019 година в размер на 7 035 лева за сметка на плануваните средства по централния бюджет за 2019 година

Средствата са нужни за възобновяване на осъществени разноски по предоставените действия и услуги на правоимащите лица по член 16 от Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, посетили курортните комплекси и базите за отдих на Министерството на вътрешните работи и лечебните заведения за дълготрайно лекуване и рехабилитация – филиали на Медицинския институт на Министерството на вътрешните работи.

Правителството се разпореди с парцели

Министерски съвет позволи продажба на три поземлени парцела, благосъстоятелност на „ Напоителни системи “ ЕАД. Имотът в с. Крушаре, Община Сливен е с обща застроена повърхност 346 кв. м., а този в гр. Бобошево, Област Кюстендил – 122 кв.м. Третият аграрен парцел с право на градеж е в гр. Сливен и е с обща застроена повърхност 793 кв. м. Продажбата им ще се извърши на търг при начални цени, не по-ниски от пазарните стойности, избрани от самостоятелни оценители.

На община Дупница се трансферира собствеността върху парцел – частна държавна благосъстоятелност, намиращ се на ул. „ Свети Георги “ № 2А в град Дупница. Имотът е с повърхност от 12 930 кв. м и съставлява терен със здания в него.

Общината ще го употребява за основаването на общински Младежки център за осъществяване на безвъзмездни просветителни, обществени, културни и спортни действия, както и за осъществяване на ограничения за предварителна защита на противоправното държание измежду подрастващите.

Заниманията на децата ще се водят безплатно от квалифицирани и правоспособни експерти в съответните области. Всички нужни за тях материали ще се обезпечават от община Дупница.

Лауринас Йонушаускас ще е почетен консул на Република България в Република Литва

Министерският съвет одобри решение за назначението на литовския жител доктор Лауринас Йонушаускас за почетен консул на Република България със седалище в гр. Вилнюс, Република Литва и консулски окръг, обхващащ територията на Република Литва.

Д-р Йонушаускас има дълготраен опит в региона на бизнеса и държавната администрация. Като посланик е отговарял за двустранните връзки сред Литва и България. Бил е персонален дипломатически помощник на президента на България Петър Стоянов по време на присъединяване му в Международната конференция за сътрудничвество на страните от Централна и Източна Европа във Вилнюс на 4-6 септември 1997 година

Понастоящем доктор Йонушаускас е съветник в региона на изкуството и притежател на сполучливата компания „ Arti Cubus”, с необятна мрежа от контакти в литовските политически, бизнес и културни среди.

България няма посланичество на литовска територия, като посолството ни във Варшава е акредитирано за Република Литва и Република Латвия. Назначаването на доктор Йонушаускас за почетен консул ще способства за задълбочаване връзките на България с Литва във всички области от съвместен интерес и ще обезпечи благоприятни условия за оказване на консулско подпомагане на българските жители, пребиваващи в страната.

Правителството утвърди финансирането на обществена държавна инфраструктура по реда на ЗНИ

Правителството утвърди финансирането на обществена държавна инфраструктура по реда на Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ).

От бюджета на Министерството на стопанската система по бюджета на Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще бъдат предоставени средства за построяването на детайли на пътната инфраструктура, обществена държавна благосъстоятелност – „ Основен ремонт на път /О.п. Разград-Кубрат/ – жп гара Разград -/Разград-Дянково/ с обща дължина 4.607 км. “. Той се построява по отношение на осъществяването на сертифицирания по ЗНИ капиталовия план „ Разширение на производството на съществени артикули в „ Амилум България “ ЕАД “, гр. Разград на „ Амилум България” ЕАД.

Инфраструктурата ще бъде благосъстоятелност на Агенция „ Пътна инфраструктура “ и ще се употребява от всички преминаващи – включително и от предприятията в региона, техните чиновници, снабдители и клиенти. Целта е възобновяване и възстановяване на транспортно-експлоатационните качества, на настилката с оглед обезпечаване условия за сигурност на придвижването и положително отводняване на пътя.

България и Хърватия ще задълбочат съдействието си в региона на културата

Правителството утвърди значително отклоняване от плана на Програма за съдействие в региона на културата сред Министерството на културата на България и Министерството на културата на Хърватия за интервала 2018-2021 година

С РМС № 516 от 20 юли беше утвърден план на Програма за съдействие в региона на културата сред двете ведомства като основа за водене на договаряния.

Двустранният документ не беше подписан в интервала юли 2018 година – октомври 2019 година заради служебна ангажираност и динамичност в работните стратегии на двете страни.

Изменението на наредбите по отношение на периода на деяние на програмата – от 2018 — 2021 година на 2019 – 2022 година, както и изменението на наименованието й съставляват значително отклоняване от плана на контракт и, според член 11, алинея 2 от Закона за интернационалните контракти, е належащо наново координиране на плана на стратегия.

Останалите текстове и условия на програмата остават непроменени.

Настоящият план е направен в осъществяване на член 17 от междуправителствената Спогодба за съдействие в региона на културата, образованието и науката. Документът удовлетворява взаимните ползи на двете страни и съдържа всички нужни текстове за развиване на връзките сред Република България и Република Хърватия в региона на културата.

Предлаганият план на Програма регламентира опциите за съдействие в региона на театъра, литературата, превода и публикуването на произведения на писатели от другата страна, библиотечното и музейно дело, изобразителното изкуство, организирането на художествени изложения и музикални фестивали, киното, музиката и танца, аудиовизията и отбраната на авторските права. Уточняват се уговорките на двете страни по опазването на културното завещание и съдействието за попречване на противозаконната търговия с културни полезности.

Правителството утвърди план на нова Спогодба сред Република България и Кралство Нидерландия за отбягване на двойното данъчно облагане

Министерският съвет утвърди план на нова Спогодба сред Република България и Кралство Нидерландия за отбягване на двойното данъчно облагане с налози на приходите и попречване на отклонението и заобикалянето на данъчно облагане, който да послужи като основа за водене на договаряния.

Също по този начин държавното управление упълномощи министъра на финансите да организира договарянията и да подпише Спогодбата от името на Република България при изискване за следваща ратификация.

Между България и Нидерландия сега работи Спогодбата, подписана в София на 6 юли 1990 година в изискванията на разнообразни стопански връзки сред двете страни и при действието на друга правна наредба в българското законодателство в региона на налозите.
Сключването на нова Спогодба сред двете страни се постанова и заради.

последните развития в региона на интернационалното данъчно облагане, инициирани от страните от Г-20 и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за противопоставяне на свиването на данъчната основа и прехвърлянето на облаги.

Новите насоки в тази област се съдържат в Проекта „ Свиване на данъчната основа и прехвърлянето на печалби” (Base Erosion and Profit Shifting – BEPS). BEPS предлага на страните решения за превъзмогване на разликите в съществуващите интернационалните данъчни правила, които разрешават на фирмите, посредством потреблението на схеми за нападателно данъчно обмисляне, да минимизират данъчните си отговорности, прехвърляйки изкуствено корпоративните си облаги към юрисдикции с ниски или нулеви данъчни ставки.

Мерките по Проекта BEPS основават и предпоставки за по-голяма данъчна предвидимост и правна сигурност за фирмите посредством понижаване на разногласията сред бизнеса и администрациите при използването на интернационалните данъчни правила и условия.

Данъчните правила, възприети в плана на Спогодба, са съобразени с настоящото българско данъчно законодателство и актуалните правила и развития в интернационалното данъчно облагане, отразени в настоящия Модел на данъчна конвенция на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

България и Сърбия ще развиват съдействието си в региона на младежта и спорта

Правителството утвърди план на Меморандум за съгласие сред Министерството на младежта и спорта на Република България и Министерството на младежта и спорта на Република Сърбия за съдействие в региона на младежта и спорта.

Двете страни ще предизвикват обмена на опит в институционалното сътрудничество; региона на науката и технологиите, приложени към спорта; спортната медицина; битката против отрицателните феномени в спорта; организирането на спортни мероприятия; образованието на спортни специалисти; стратегии за поддръжка и поощряване на спорта за хора с увреждания; региона на дамите и спорта; спортната инфраструктура; спортния туризъм и младежкия обмен; обмена на опит в младежките политики, планове и стратегии.

Одобрен е план на стратегия за съдействие с Куба в региона на културата

Правителството утвърди план на Програма сред Министерството на културата на Република България и Министерството на културата на Република Куба за съдействие в региона на културата за интервала 2020-2022 година

Програмата удовлетворява взаимните ползи на двете страни и съдържа нужните текстове за развиване на двустранните връзки сред Република България и Република Куба в региона на културата.

Програмата регламентира опциите за съдействие в региона на музиката, танца, фолклора, филмовото изкуство, литературата, превода, библиотечното и музейно дело, изобразителното изкуство, организирането на художествени изложения и музикални фестивали. Уточняват се и опциите за съдействие сред двете страни във връзка с опазването на културното завещание.

Одобрени са резултатите от четвъртата сесия на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничвество

Министерският съвет утвърди резултатите и утвърди Протокола от Четвъртата сесия на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо съдействие. Заседанието беше извършено на 11 август в гр. Туркменбаши, Туркменистан.

На сесията бяха разисквани въпроси в главните области на двустранно съдействие: взаимна търговия, строителство, туризъм, селско стопанство, превоз, осведомителни технологии и известия, енергетика, обучение, юноша и спорт, опазване на здравето. Бяха набелязани съгласувани ограничения за разширение на съдействието и деловите връзки сред двете страни в областите от съвместен интерес.

В рамките на сесията Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия от българска страна, взаимно с Търговско-промишлената палата на Туркменистан, провежда кръгла маса и двустранни срещи, по време на които представители на бизнес средите на България и Туркменистан разискаха опциите за съдействие в области от съвместен интерес и откриха нови бизнес контакти.

Одобрена е българската позиция за идни съвещания на Съвета на Европейски Съюз

Правителството одобри позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което ще се организира на 18 ноември в Брюксел. Очаква се министрите да продължат полемиката по Регламента за Стратегическите проекти от пакета за промяна на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 година По време на съвещанието ще бъдат дискутирани екологичните и климатични аспекти от предлагането.

Европейската комисия ще показа своите планове на регламенти за преходните правила във връзка с Общата селскостопанска политика. Целта е да се даде правна сигурност на заплащанията за интервала до влизането в действие и използването на новото законодателство. Важно е да не се допусне застрашаване на обезпечаването на годишното подкрепяне за земеделските стопани в границите на ОСП.

Съветът на Европейския съюз по стопански и финансови въпроси, формат Бюджет (ЕКОФИН/Бюджет) ще организира съвещание на 15 ноември в Брюксел, Белгия. Участниците в срещата ще приготвят позицията на Съвета за договарянията във връзка със съвещанието на Помирителния комитет с Европейския парламент (ЕП) за разискване на проектобюджета на Европейски Съюз за 2020 година, което ще се организира същия ден.

То се привиква в границите на бюджетната процедура на Европейски Съюз заради разграничение в позициите на ЕКОФИН и Екологичен потенциал. Двете институции ще договарят за реализиране на взаимно съглашение по общия бюджет на Европейски Съюз за идната финансова година.

България ще спомага интензивно за постигането на съглашение по проектобюджета за 2020 година, неговото навременно приемане и обезпечаване на нужните финансови средства за осъществяване на политиките и стратегиите на Съюза, защото Европейски Съюз има потребност от постоянен бюджет, който да дава отговор на действителните потребности от средства за реализиране задачите на Европейски Съюз и в същото време да има потенциал за справяне с непредвидени условия

Съвет „ Общи въпроси “ ще заседава на 19 ноември в Брюксел. Дискусията ще се концентрира върху укрепването на върховенството на правото в Европейски Съюз. Министрите ще обменят отзиви с шефа на Агенцията за главните права (FRA) Майкъл О‘Флаерти, който ще осведоми за положението на спазването на върховенството на правото в Европейски Съюз като цяло.

Ще бъде изработен и обзор на стартиралата през 2014 година самодейност в границите на СОВ за годишен разговор в региона на върховенството на правото.

СОВ ще стартира подготовка за идното съвещание на Европейския съвет на 12-13 декември 2019 година Сред тематиките в дневния ред са още Многогодишната финансова рамка 2021-2027 година, изменението на климата и осъществяването на стратегическия дневен ред на Европейски Съюз. Финландското председателство ще даде информация за положението на договарянията по Многогодишната финансова рамка. По тематиката ще бъде изслушана и позицията на Европейския парламент. Ще бъдат разисквани още политиката на разширение на Европейски Съюз и Процеса на стабилизиране и асоцииране.

Правителството утвърди също по този начин резултатите от българското присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, извършено на 14-15 октомври в Люксембург.

Министрите поддържаха правенето на нова по-силна рамка за бъдещата съгласуваност на Европейски Съюз, както и националните политики в региона на горското стопанство. Съобщението на Комисията по отношение на усилването на дейностите на Европейски Съюз за отбрана и възобновяване на международните гори беше признато.

Министрите подчертаха нуждата от насърчаването на вериги на доставки, които не способстват към обезлесяването, в това число посредством схеми за сертификация на артикули. Целта е да се опазят съществуващите гори и да усили биоразнообразието им по целия свят.

Във връзка с Пакета за промяната на Общата селскостопанска политика, министрите организираха продан на отзиви по отчета за напредъка, направен от Председателството. Фокусът беше Новия модел на използване, въпросът по отношение на опростяването и „ зелената архитектура “.

Комисията осведоми Съвета за настоящото положение на болестта Африканска чума по свинете в Европа и нейното разпространяване, след което още веднъж насочи апел към всички страни членки за по-голяма зоркост.

Съветът реализира единодушие и по допълнението на съществуващия непълен общ метод по отношение на предлагането за идващия Европейски фонд за морско дело и риболовство след 2020 година Към него се прибавят детайлите, свързани с мониторинг и оценка на фонда.

Утвърдена е смяна в минималните критерии за сложна оценка на офертите при осъществяване на открита процедура за установяване на концесионер на морски плаж

Министерският съвет утвърди терминологична смяна в минималните критерии за сложна оценка на офертите при осъществяване на открита процедура за установяване на концесионер на морски плаж. Измененията се вършат в признатото на 22. 07.2016 година решение № 604 на Министерския съвет.

Основната цел на смяната е синхронизация на понятия от Методиката с наредбите на новата глава втора „ а “ от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), която е в действие от 30.07.2019 година

Терминологично в методиката понятието „ конкурс “ се заменя с понятието „ открита процедура “, тъй че да подхожда на понятията в ЗУЧК. Изменението е целесъобразно и неотложно, поради събитието, че тези критерии се ползват от избрана комисия в изискванията към този момент на открита процедура по възлагане на концесия, а не в изискванията на конкурс.

Минималните критерии за сложна оценка резервират действието си по отношение на всички участници в процеса, обвързван с концесионирането на морските плажове.

Министерски съвет одобри промени в концесионния контракт за рандеман на минерална вода в находище „ София-Княжево”

Министерски съвет одобри предлагането, отправено от концесионера „ Соф Дринкс “ ООД, за изменение на концесионния контракт, подписан на 28 август 2008 година за рандеман на минерална вода – изключителна държавна благосъстоятелност, разкрита от сондаж № 1 хг на находище „ София-Княжево “, София, регион „ Витоша “, Столична община.

С изменението се удължава периода на концесията до 35 години, считано от датата на сключване на концесионния контракт – 28 август 2008 година

Споразумение сред Министерство на околната среда и водите и Световна банка се удължава до 31.05.2020 година

Правителството утвърди план за изменение на Споразумение за даване на консултантски услуги сред Министерството на околната среда и водите и Международната банка за възобновяване и развиване, подписано на 28.09.2016 година С него се удължава срокът на деяние на Споразумението за даване на консултантски услуги до 31.05.2020 година Целта е да се обезпечи дейно осъществяване на контрактуваните на практика действия по Плана за създаване на потенциал за осъществяване на Дейност № 3 „ Институционална съгласуваност и ангажираност “.

На Министерството на околната среда и водите се оказва подпомагане за създаване на Национална стратегия за качество на атмосферния въздух и Национална стратегия за понижаване на общите годишни излъчвания на серен диоксид, азотни оксиди, летливи органични съединения, фини прахови частици и амоняк в атмосферния въздух.

Споразумението се финансира със средства от европейските структурни и капиталови фондове 2014-2020 година, предоставени посредством оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “, като плануваното изменение на съглашението не визира общата бюджетна рамка на плана и не изисква в допълнение финансиране.

Правителството утвърди промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и предлага на Народното събрание да го одобри.

Предлага се въвеждане в българското законодателство на Директива (ЕС) 2018/822 на Съвета от 25 май 2018 година за изменение на Директива 2011/16/ЕС във връзка с наложителния автоматизиран продан на информация в региона на данъчното облагане, обвързвана с подлежащите на обявяване трансгранични договорености. Разпоредбите на директивата следва да бъдат въведени в националното законодателство в период до 31 декември 2019 година и да влязат в действие от 1 юли 2020 година

Основна цел на новите правила е противопоставяне на пренасочването на облаги към юрисдикции с по-благоприятен данъчен режим, както и на практиките за изцяло понижаване на данъчните отговорности. Въвежда се механизъм за даване на информация за трансгранични данъчни схеми, при които съществува евентуален риск от отбягване на данъчно облагане, от консултанти и данъчно задължени лица на изпълнителния шеф на Националната организация за приходите, както и за автоматизирания продан на информация за тези схеми с способените органи на другите страни членки.

Получаването на информация за предоставяните данъчни схеми на ранен стадий, още преди започване на тяхното използване, ще разреши на държавите-членки да проучват навреме нездравословните данъчни практики и да отстранят пропуските или минусите в законодателството си.

Изпълнителна организация по горите ще има още един заместник-изпълнителен шеф

Министерският съвет одобри нов Устройствен устав на Изпълнителната организация по горите. Предвижда се още една щатна численост, с изключение на съществуващата, за длъжността заместник-изпълнителен шеф на организацията. Целта е да се реализира по-добър надзор върху осъществяването на дилемите на чиновниците в профилираната администрация.

Промяната няма да докара до увеличение на общата бройка на организацията, а единствено ще се извършат структурни промени. Променени са структурата и наименованията на три дирекции в общата администрация. Същият брой административни звена се закриват в профилираната администрация, като техните функционалности ще се извършват от други дирекции.

Целта на преструктурирането е да се реализира възстановяване в работата на администрацията, по-ефективен надзор по спазването на открития законов ред за стопанисване, прилагане и запазване на горските територии и ловното стопанство.

Правителството одобри Наредба за разпоредбите и нормите за планиране, разполагане и ремонт на електронни съобщителни мрежи

Правителството одобри Наредба за разпоредбите и нормите за планиране, разполагане и ремонт на електронни съобщителни мрежи.

В наредбата са включени разпореждания, които откриват техническите условия и процедурите за разполагане, маркиране, унищожаване и ремонт на електронни съобщителни мрежи, както и за прекратяване на достъпа на съответния оператор до употребената физическа инфраструктура при съществуването на учредения за това.

Основната цел на новата нормативна уредба е да бъде насърчено и улеснено разполагането на високоскоростни мрежи, в това число в здания. Това ще способства за повишение на разнообразието и качеството на публичните електронни съобщителни услуги в полза на потребителите.

Министерският съвет утвърди позицията на България за четвъртото съвещание на Българо-черногорската междуправителствена комисия за икономическо съдействие

Министерският съвет утвърди на днешното си съвещание позицията и състава на българската делегация за четвъртото съвещание на българо-черногорската междуправителствена комисия за икономическо съдействие. Заседанието ще се организира в София на 18-19 ноември.

В дневния ред са включени за разискване въпроси на двустранното икономическо съдействие в енергетиката, превоза, търговията, вложенията, селското стопанство и други Предвижда се комисията да набележи ограничения за разширение на съдействието и деловите връзки сред двете страни в областите от съвместен интерес.

Салдото по консолидираната фискална стратегия към края септември 2019 година е позитивно в размер на 1 264,5 млн. лева

Министерският съвет утвърди информация за касовото осъществяване на държавния бюджет и на главните индикатори на консолидираната фискална стратегия за деветмесечието на 2019 година, направена в осъществяване на член 135, алинея 1 на Закона за обществените финанси, на база на месечните доклади за касовото осъществяване на първостепенните разпоредители с бюджет.

По данни от месечните доклади на първостепенните разпоредители с бюджет салдото по КФП на касова основа към месец септември 2019 година е позитивно в размер на 1 264,5 млн. лева (1,1 % от прогнозния БВП) и се образува от превишение на приходите над разноските по националния бюджет в размер на 1 205,7 млн. лева и по европейските средства в размер на 58,8 млн. лв..

Постъпилите доходи, помощи и дарения по КФП към септември 2019 година са в размер на 32 797,9 млн. лева или 74,8 % от годишните планове. Съпоставени със същия интервал на миналата година приходите, помощите и даренията по КФП нарастват номинално с 3 634,3 млн. лева, в това число данъчните и неданъчните доходи – с 3 224,6 млн. лева (11,6 %) и постъпленията от помощи и дарения (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) – с 409,7 млн. лв..

Общата сума на данъчните приходи, включително приходите от осигурителни вноски, възлиза на 26 096,2 млн. лева, което съставлява 75,5 % от плануваните за годината данъчни доходи.

Приходите от директни налози са в размер на 4 660,2 млн. лева или 71,0 % от плануваните в плановете за годината.

Приходите от косвени налози са в размер на 12 758,7 млн. лева, което е 77,6 % от плановете за годината. Постъпленията от Данък добавена стойност са в размер на 8 416,5 млн. лева или 77,7 % от плануваните. Приходите от акцизи възлизат на 4 136,7 млн. лева (77,6 % от разчетените за годината). Постъпленията от мита са 172,7 млн. лева или 72,9 % от годишните планове.

Постъпленията от други налози (вкл. имуществени и други налози по ЗКПО) са в размер на 927,7 млн. лева или 79,3 % осъществяване на годишните планове.

Приходите от обществени и здравноосигурителни вноски са 7 749,6 млн. лева, което съставлява 74,7 % от разчетените за годината.

Неданъчните доходи са в размер на 4 954,9 млн. лева, което съставлява 74,8 % от годишните планове. При неданъчните доходи се демонстрира базов резултат в частта на приходите по бюджета на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ заради влезлите в действие промени в Закона за енергетиката от 01.07.2018 година, с които бе изменен механизма за събиране на доходи по бюджета на фонда.

Поради тази причина приходите по бюджета на фонда към септември 2019 година са по-високи от постъпленията за същия интервал на 2018 година

Приходите от помощи и дарения са в размер на 1 746,8 млн. лв..

Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към септември 2019 година възлизат на 31 533,4 млн. лева, което е 68,1 % от годишните планове. Номиналното повишаване на разноските по отношение на същия интервал на миналата година се дължи както на осъществените разноски по бюджета на Министерството на защитата по капиталов план за придобиване на нов вид военен аероплан за Военновъздушните сили на Република България, по този начин и на по-високия размер на разноските за личен състав (увеличение с 10 на 100 на средствата за заплати,

възнаграждения и осигурителни вноски на заетите в бюджетния бранш и следващата стъпка на нарастване на възнагражденията в бранш „ Образование “), по-високи обществени и здравноосигурителни заплащания (базов резултат от нарастването на пенсиите от юли 2018 година, индексирането на пенсиите от юли 2019 година и нарастване на здравноосигурителните заплащания, заложено в ЗБНЗОК за 2019 г.), нарастване на разноските за дотации и други.

Нелихвените разноски са в размер на 29 954,3 млн. лева, което съставлява 67,9 % от годишните планове. Текущите нелихвени разноски към септ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР