Правителството предлага да допълни едно от двете си решения за

...
Правителството предлага да допълни едно от двете си решения за
Коментари Харесай

Кабинетът предлага на природозащитници ново решение за Пирин

Правителството предлага да добави едно от двете си решения за парк " Пирин ", взети сред Коледа и Нова година. С оферти текст на пръв взор се предлага " заледяване " на строителството в няколко зони на парка до приемането на новия проект за ръководство на парка.

Това се схваща от известие до медиите на обединението от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България ". Нейни членове получили по имейл план на ново решение на държавното управление. С него се предлага основаването на точка 2 в решение 823 от 28 декември. Въпросното решение гласи, че държавното управление разпорежда на министъра на околната среда и водите при съществуване на капиталов интерес за създаване на нова туристическа кабинкова линия в ски зона – Банско, и на съпътстващата я инфраструктура да предприеме незабавни дейности за координиране по реда на екологичното законодателство на всички нужни устройствени проекти и капиталови оферти.

По информация от Коалицията предлаганата точка 2 в това решение гласи, че до влизането в действие на нов организационен проект за ръководство на парк " Пирин " Министерството на околната среда няма право да позволява каквото и да било строителството в рамките на зоната за туризъм и " включените в нейната цялостна система подсистеми и инфраструктура " или " и в затворената от външните й граници зона ІV – Зона на здания и уреди ".

Тома Белев, ръководител на Асоциацията на парковете в България, изясни, че термините в кавички не приказват нищо на организациите, които са получили мейла на Министерски съвет. Освен това членовете на обединението не схващат нито претекстовете за това решение, нито какво се цели с него. Коментарът на Белев е, че с този текст се цели да се имитира осъществяване на оповестеното увещание от страна на премиера Бойко Борисов пред евродепутатите, че " и една керемида " няма да има в Пирин, а единствено втори кабинков въжен превоз.

От получения имейл не се схваща кой е вносител на плана и по кое време се чака да бъде импортирано в Министерски съвет това проекторешение, нито се предлага разискването му с природозащитните организации. Не се схваща и дали с този мейл се желае мнението им по въпроса.

" Дневник " изпрати въпроси по тематиката до пресцентъра на Министерството на околната среда и водите, откъдето увериха, че отговор редакцията ще получи до края на работния ден.

Протестите не престават

Наскоро министърът на околната среда и водите Нено Димов отхвърли предлагането на алпиниста Боян Петров за решение на проблема. Петров предложи в решението на кабинета да се запише напълно съответно какво може да се прави в парка.

Коалицията въпреки всичко е изпратила отговор на получения мейл. В него се споделя, че препоръчаното изменение не взема решение въпроса. Едната причина за това е, че не се предлага анулация на второто решение на държавното управление сред празниците - 821. С него се приема проекта за ръководство като се внасят и някои разяснения, измежду които и това, че се позволява строителство на 48% от територията на парка, в това число и на водохващания.

Другата причина, съгласно обединението, е, че в оферти план има неразбираеми термини, свързани най-много с цитираните територии. Тези неразбираеми термини, и по-конкретно този за " подсистемите " отварят малки врати, които могат да включат и построяването на един мол.

Коалицията предлага в отговора си на получения мейл да взе участие в разговор за намиране на решение по целия проблем, тъй че да се спре разделянето в обществото по тематиката.

В допълнение в сряда, в 9 часа обединението ще внесе В Министерски съвет трите си претенции - за анулация на решението за застрояване на Пирин, за оставка на екоминистъра Нено Димов и за откриване на действителния притежател на ски зона " Банско ".

Отделно членовете на обединението напомнят, че за четвъртък е плануван следващият митинг против решението на държавното управление. От приложена карта на потвърдилите дейности в отбрана на Пирин уредниците ползват информация за градовете, в които ще има прояви, част от които са в чужбина.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР