Правителството прави единно, държавно хранилище на данните от всички електронни

...
Правителството прави единно, държавно хранилище на данните от всички електронни
Коментари Харесай

Заради кризата с ТР: Правим единно хранилище на данните от всички регистри

Правителството прави единно, държавно вместилище на данните от всички електронни регистри като превантивна мярка да не се позволяват повече сходни рецесии, като тази с Търговския указател, който спря работа за няколко дни. Мястото на бъдещото вместилище с копията на данните ще остане загадка от съображения за сигурност.

Това оповестиха министър председателят Бойко Борисов и отрасловият вицепремиер за електронното държавно управление Томислав Дончев пред министрите при започване на съвещанието на Министерски съвет, което през днешния ден стартира в по-ранен час от нормално.

" Кризата е огромна, само че това е единствено един от регистрите, които има в страната. До 10 дни ще предложим решение на Министерски съвет да създадем единно държавно вместилище,

където всеки държавен указател още един път ще би трябвало да си прави копие от информацията. Естествено, не мога да кажа къде ще бъде, само че и механически, и нормативно ще уредим това, с цел да може да възпрепятстваме бъдещи сходни рецесии ", обясни Дончев.

Още при започване на съвещанието вицепремиерът рапортува за блокажа на Търговския указател и ограниченията, които са подхванати и стартира с новината, че от 5.30 Търговският указател е проработил.

" Работата на всички екипи продължава на практика непрекъснато – има хора, които не са спали от няколко дни. В последна сметка става дума за 25 терабайта информация – големи масиви от данни ", изясни Дончев.

Дончев е разпоредил одит още от понеделник на софтуерното и хардуерното обезпечаване на всички системи, който се прави от Държавна организация " Електронно ръководство ". До края на седмицата вицепремиерът чака отчета.

" Най-важното обаче – по нормативно условие всеки сходен указател, всяка база от данни би трябвало да е двойно и тройно обезпечена. Информацията би трябвало да се записва на два сървъра и в допълнение да се архивира. Очевидно обаче има обстановки, където това не е задоволително, и това, което се случи преди няколко дни, е живо доказателство ", разяснява вицепремиерът.

И акцентира, че случилото се е доказателство по какъв начин един подобен проблем може да се трансформира в икономическа и комерсиална рецесия.

" Ще създадем един склад за електронните данни, от всеки указател да отива информацията и доста значимо е да има и контрол ", заключи и министър председателят Бойко Борисов.

" Защото в строителството имаме контрол, само че в построяването на тези електронни системи няма контрол ", разкритикува министър-председателят. " Така че, това би трябвало да го отрегулираме, тъй като компаниите, които вземат участие с най-ниските цени, след това поставят и най-калпавите дискове ", означи Борисов. " Така че да се направи контрол, който да може да следи този развой ", подреди министър председателят.

По-рано тази заран Търговският указател възвърне огромна част от активността си.

" До няколко дни би трябвало да имаме всички функционалности ", даде обещание на жителите Томислав Дончев.

" Това демонстрира какъв брой нежна и уязвима е цялата система, когато мигрираме към решения от вида електронно ръководство. И скърбя да го кажа, само че суровата истина е, че в случай че желаеме да няма повече сходни рецесии, ще би трябвало да отделяме повече пари, в това число и за киберсигурност ", заключи Дончев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР