Правителството потвърди, че е поискало международен анализ на работата на

...
Правителството потвърди, че е поискало международен анализ на работата на
Коментари Харесай

Правителството потвърди, че е поискало международен анализ и на съдилищата

Правителството удостовери, че е поискало интернационален разбор на работата на съдилищата у нас от Службата за поддръжка на структурната промяна и на процедура удостовери " неофициалната " информация на основния прокурор Сотир Цацаров, който през днешния ден заяви, че е имало такова искане.

Съобщението, че вицепремиерът по правосъдна промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева е отправила писмо на 21 юни с такова искане, беше публикувано от пресцентъра на правосъдното министерство.

" Предложението е тя да се организира по модела на експертната задача, която през 2016 година изготви самостоятелен разбор на структурния и функционален модел на Прокуратурата на Република България. Предложението е да се образува работна група от съдии от държави-членки на Европейски Съюз, които да създадат работни визити в България и показване на финален отчет с констатации и рекомендации ", прецизират още от министерството.

Повод за репликата на Цацаров през днешния ден на съвещание на Висшия правосъден съвет беше точно, че на него се обсъждаха ограниченията, подхванати от прокуратурата, свързани с разбора, осъществен върху нейната работа. Той беше оповестен в края на декември предходната година и съдържаше разнообразни рекомендации към държавното обвиняване - от механизъм за следствие на основния прокурор, до рекомендация за следствие на случаи като " Яневагейт ".. Самият Цацаров беше внесъл предложение да се насочи искане за разбор на съдилищата, откакто стана известно, че има концепция да се разисква отчета за работата на прокуратурата. Впоследствие той отдръпна това предложение.

От известието на министерството на правораздаването се схваща, че Захариева е поискала сходна помощ и за Инспектората на Висшия правосъден съвет. Тя обаче ще е " обвързвана с обмяната на опит и положителни практики с органи в страни от Европейския съюз (ЕС), които имат сходни пълномощия ".

Писмото е изпратено до Валдис Домбровски, заместник-председател на Европейската комисия (ЕК), наблюдаващ работата на Службата за поддръжка на структурната промяна, до Франс Тимерманс, първи зам.-председател на Европейска комисия, и до Александър Италианер, общоприет секретар на Европейска комисия.

В писмото се споделя, че " Помощта, предоставена от Службата, по отношение на техническата помощ за промяната в Прокуратурата на Република България, е от голямо значение при осъществяване на рекомендациите от последния Доклад за напредъка на България по Механизма за съдействие и инспекция отянуари 2017 година

" Основните наши старания са съсредоточени в региона на правосъдната промяна и посочените рекомендации по Механизма за съдействие и инспекция. Ние считаме за належащо провеждането на задачи и във връзка с други институции в правосъдната система на Република България и за независимостта и интегритета на магистратите ", се споделя още в писмото и се прецизира, че занапред ще бъде конкретизирано техническото задание и програмата на инспекциите.

Лозан Панов: Странно е че държавното управление желае инспекция, а пита нас за каква да е


© Юлия Лазарова

Според Лозан Панов службата за поддръжка на структурната промяна може да откаже да направи разбор на съдилищата

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов разяснява, че в понеделник е била извършена среща сред него и ръководителят на Върховния административен съд и заместник-министъра на правораздаването, на която е било разисквано каква тъкмо да бъде инспекцията. Панов е бил известен за това искане предходната седмица, като изрази удивление, че държавното управление желае да има такава инспекция, само че кабинетът се допитва до висшите съдилища какъв да бъде обсегът й.

Панов, който приказва след съвещанието на Висш съдебен съвет през днешния ден, дефинира настояването като политически ход, който цели да се обезпечи буферен интервал на мира по време на европредседателството. По думите му службата за поддръжка може да откаже да направи подобен разбор, а в случай че въпреки всичко подобен има, то той ще продължи най-малко година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР