Правителството посъветва заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн

...
Правителството посъветва заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн
Коментари Харесай

Среща в МС заради казуса със застрахователното дружество Олимпик“

Правителството посъветва заместник-председателят на Комисията за финансов контрол Ралица Агайн да подаде оставка. Поводът е банкрутиралата компания „ Олимпик “, поради която близо 200 хиляди души изгубиха своите застраховки Гражданска отговорност.

ДАНС и прокуратурата стартират инспекция по случая.

На срещата през днешния ден в Министерски съвет с изключение на министър председателят Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов, присъединяване са взели също по този начин представители на ДАНС и застрахователния отрасъл. По думите на финансовия министър, Комисията за финансов контрол не си е свършила работата по проблема „ Олимпик “. За неприятното финансово положение на кипърското сдружение се е знаело от дълго време, българската Комисия не се е поинтересувала какви ограничения би трябвало да вземе при банкрут. Така ведомството се е оказало ненадейно при оповестяването на банкрута при започване на юли.
 Правителството приканва Ралица Агайн да подаде оставка поради проблема Правителството приканва Ралица Агайн да подаде оставка поради проблема "Олимпик "
Министерският съвет приканва заместник-председателя на КФН Ралица Агайн да освободи поста си. Това разгласи финансовият министър Владислав Горанов след...

Все още нито Комисията, нито страната знае тъкмо какво се е случило с „ Олимпик “ и по какъв начин българите могат да си получат парите. Според изнесените от финансовото министерство данни, неприключилите застраховки са на обща стойност от малко под 10 милиона лв..
Владислав Горанов, министър на финансите: Пропуск е на Комисията за финансов контрол и това, че не обърнала особено внимание за много по-ниските цени и много по-високите отстъпки, които това застрахователно сдружение е предписание на българския пазар, с което в допълнение е влошило така и така не положителното положение на този тип наложителна застраховка. Два милиона безпричинно от страна на кипърската компания са преведени в обезпечителния фонд, който се ръководи от гаранционния фонд в България. тези два милиона, обаче, не могат да се раздадат просто по този начин на български жители, тъй като те са недължимо импортирани от кипърската компания в българския обезпечителен фонд и евентуално ще се върнат след съответната процедура от кипърска страна в масата на несъстоятелността на сходно сдружение.  Българска социалистическа партия изиска изключително съвещание на Народно събрание поради „ Олимпик “ и Търговския указател Българска социалистическа партия изиска изключително съвещание на Народно събрание поради „ Олимпик “ и Търговския указател
Българска социалистическа партия внесоха искане, подкрепено с подписите на 61 депутати, за изключително съвещание на Народното събрание по проблема със застрахователното сдружение „ Олимпик “ и...
Защо българският гаранционен фонд не може да изплати обезщетение на потърпевшите от банкрута на „ Олимпик “?
Според съществуващото българско и европейско законодателство, нашият гаранционен фонд събира средства за погашение на вреди, за които са отговорни водачи без гражданска отговорност и при банкрут на български застрахователи. Кипърската компания „ Олимпик “ е правила такива вноски във фонда.

Комисията за финансов контрол само нотифицира непознатите застрахователни сдружения, не им дава тя лиценз и по тази причина изплащането на компенсациите зависи от органа, който е надзирател над „ Олимпик “.

В случая това е кипърското финансово министерство.
 Борисов: Ще поставим старания да помогнем на засегнатите от банкрута на Борисов: Ще поставим старания да помогнем на засегнатите от банкрута на "Олимпик "
Премиерът Борисов привиква среща с финансовия министър и председетеля на Комисията за финансов контрол по проблема с банкрута на "Олипик ", който остави 200 0...

Според ръководителя на Асоциацията на българските застрахователи хората не би трябвало да се паникьосват.
Светла Несторова, ръководител на УС на Асоциацията на българските застрахователи: Ужасно ме тормози това политическо и популистко говорене по тематиката „ Олимпик “. Нагнети се голямо напрежение и се сътвори нервност по тематика, която в действителност не е толкоз значима нито за пазара, нито в последна сметка за обществото. Има европейско и национално законодателство, което третира много детайлно какво се случва при банкрути и какво въобще се случва на пазара на гражданска отговорност. И аз считам, че нито има голяма обществена цена нито аргументи за напрежение. Всъщност значимото е хората да не останат без полици. Това, което медиите би трябвало да създадат, е да предупредят хората да си създадат застраховки и да не карат незастраховани.  Министър Захариева желае незабавна среща с кипърски специалисти по случая „ Олимпик “ Министър Захариева желае незабавна среща с кипърски специалисти по случая „ Олимпик “
След незабавната среща, свикана през днешния ден от премиера Бойко Борисов във връзка банкрутиралото застрахователно сдружение „ Олимпик “, което остави без покритие подписан...

За компенсацията на българските жители има два разновидността:

Ако се окаже, че застрахователната компания е оповестила неплатежоспособност, тогава потърпевшите българи ще бъдат обезщетени без да е належащо да се стига до съд. Парите са обезпечени от кипърския гаранционен орган.

Ако обаче „ Олимпик “ е спряла работа по друга причина, тогава българите стават кредитори на компанията и се подреждат на опашката за вземания. Министър Горанов даде обещание, че в този случай, държавното управление е готово за своя сметка да наеме кипърска адвокатска компания, която да пази ползите на българското сдружение.

Българският министър е настоял за незабавна среща на експертно равнище сред представители на Комисията за финансов контрол и кипърското финансово министерство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР