Правителството пое ангажимент да осигури допълнителни финансови средства за съфинансиране

...
Правителството пое ангажимент да осигури допълнителни финансови средства за съфинансиране
Коментари Харесай

Кабинетът се ангажира с два жп проекта

Правителството пое ангажимент да обезпечи спомагателни финансови средства за съфинансиране на план " Развитие на жп възел София, жп сектор София-Волуяк ".

Средставата са в размер до 126 612 169 лв.. Европейското съфинансиране на плана е по линия на Механизма за свързване на Европа, бранш " Транспорт ".

Възел София е един от двата железопътни възела, ситуирани на главната TEN-T мрежа , и по едно и също време с това на кулоар " Ориент/Източно-Средиземноморие ". В него се срещат двете съществени железопътни посоки в България: Север-Юг от Румъния към Гърция и Изток-Запад от Турция към Сърбия и Европейския съюз.

Модернизацията в сектора от Централна гара София до Волуяк ще обезпечи връзка с метрополитена на новопостроена гара Обеля на жителите на столицата и околните обитаеми места. Освен това ще се понижи трафика в София и времепътуването за товарните и пътнически влакове по направлението от турската граница в посока към границата със Сърбия.

Пряко облагодетелствани от реализацията на плана ще бъдат над един милион жители. Ще се усъвършенства стандартът им на живот посредством понижаване на шума от преминаващите влакове, ефикасни връзки с градския превоз и понижаване на времето за пътешестване от и до работните им места.

Правителството пое ангажимент и за обезпечаване на спомагателни финансови средства от държавния бюджет в размер до 41 498 000 лева за осъществяването на план " Развитие на железопътен възел Пловдив ".

С реализацията на плана доста ще се понижат тапите при автомобилния трафик и нездравословното влияние върху околната среда в Пловдив и района.

Ще се сътвори опция за повишение на скоростите за пътешестване с железопътен превоз по главното направление на Коридор " Ориент/Източно-Средиземноморие " от Европа през Сърбия към Турция и Черноморието. Железопътен възел Пловдив е измежду най-важните железопътни връзки в България, с огромно регионално-икономическо и стратегическо значение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР