Правителството подкрепи стартирането на дългосрочна спестовна програма в Русия. Целта

...
Правителството подкрепи стартирането на дългосрочна спестовна програма в Русия. Целта
Коментари Харесай

Държавата ще научи руснаците да си създават финансова възглавница

Правителството поддържа стартирането на дълготрайна спестовна стратегия в Русия. Целта ѝ е да даде на жителите инструмент, с който да се научат по какъв начин да икономисват пари за дълго време. Основните цели за икономисване са по-високо обучение за децата, скъпо лекуване или „ за старини “. Какъв е този нов механизъм, по какъв начин работи и какви изгоди дава обещание тази нова стратегия?

„ Правителството създаде ремонти в законодателството, които са нужни за пускане на нова дълготрайна спестовна стратегия за жителите “, сподели съветският министър председател Михаил Мишустин на съвещание на кабинета в четвъртък. Според него тази стратегия „ ще даде опция на хората да печелят спомагателни приходи в бъдеще и ще основат за себе си по този начин наречената финансова възглавница “.

Той разпореди на финансовия министър Антон Силуанов да поеме персонален надзор по приемането на съответния законопроект в Народното събрание. „ Най-важното е новият финансов инструмент да разрешава на жителите да натрупат спомагателни средства за пенсиониране, както и при специфични житейски обстановки “, акцентира министър председателят.

Какъв е този нов капиталов инструмент за жителите?

Министерството на финансите и Централната банка на Руската федерация създадоха нов артикул особено за елементарните жители, тъй че без специфичен опит, благодарение на експерти, те могат независимо да натрупват средства „ за напреднала възраст “, за обучение на деца или за скъпо лекуване, в случай че е належащо.

Тази система ненапълно припомня на сносно известната система за спестовни сметки в Съединени американски щати, която се употребява от десетки милиони американци. За елементарните жители там обаче вложението в акции и облигации е дългогодишна и нормална процедура. В Русия тази история е съвсем нова. И не е толкоз елементарно да се образува желанието на руснаците да научат този тип " изкуство " - да основават " възглавници " за себе си посредством вложения в скъпи бумаги благодарение на особено подготвени хора.

За да притегли руснаците към тази стратегия, страната обмисли редица бонуси. Следователно съветската дълготрайна спестовна стратегия има редица ясни преимущества пред задграничните аналози.

И по този начин, в продължение на три години страната работи като съинвеститор дружно с жителя и прибавя държавни пари към неговите фондове. Този тласък е годен за тези, които се причислят към програмата през първите три години от нейното деяние. Максимумът, който страната може да „ регистрира “, е 36 хиляди рубли годишно, т.е. в размер на три години ще бъде най-много 108 хиляди рубли. Сумата зависи от това какъв брой ще внесе самият жител за спестявания.

Друг прекрасен
бонус е опцията за данъчно облекчение от 13%. Можете да се получат най-много 52 хиляди рубли годишно под формата на приспадане от 400 хиляди рубли, импортирани от жител в спестовната стратегия (тоест, в случай че спестява33 хиляди рубли на месец).

Важен миг е, че сигурността на средствата е обезпечена от страната: всички средства ще бъдат застраховани за 2,8 милиона рубли. За съпоставяне: при банковите депозити застрахователната сума е на половина по-малка. Да не приказваме, че недържавните пенсионни фондове (НПФ), на които ще бъдат поверени средствата, са под строгия надзор на Централната банка.

Много НПФработят на пазара от съвсем 30 години. Сега има 38 фонда, които обслужват повече от 42 милиона души. От тях към 1,6 милиона към този момент получават периодически заплащания от НПФ.

Трябва да се разбере, че тази спестовна стратегия не трансформира пенсионната система. Засяга я единствено на две места. И в двата случая сметката се открива в недържавни пенсионни фондове. Второ, образуваните по-рано спестявания (преди 2014 г.) в НПФ могат да бъдат непосредствено трансферирани към новата спестовна система.

НПФ ще влагат спестявания за увеличение на приходите на жителите. В съпоставяне с банковите депозити, които нормално не покриват инфлацията. Докато доходността на НПФ може да изпревари инфлацията, както беше да вземем за пример през 2019 и 2020 година Но не постоянно се получава по този начин. Както да вземем за пример през 2022 година, когато междинната възвръщаемост на НПФ през 2022 година беше малко над 5%, а инфлацията беше по-висока. Но за дълготрайните вложения не е значим годишният приход, а приходът за всички години на вложение. Програмата е за спестявания за интервал от 15 години.

Руският финансов министър Антон Силуанов споделя, че доходността на инструментите на дълготрайната спестовна стратегия на жителите ще бъде по-висока в средносрочен проект, в сравнение с банковите депозити. Според него новият инструмент ще разреши на жители, които нямат специфични знания в региона на вложенията, да образуват дълготрайни спестявания с следващо вложение във финансови принадлежности.

Още две значими преимущества на новата стратегия са, че в случай че е пристигнал моментът за заплащане на висше обучение за дете или са незабавно нужни средства за лекуване, тогава парите могат да бъдат изтеглени предварително без загуба на приход, за разлика от депозитите, където приходът е по този начин или другояче загубен. Но би трябвало да разберем, че е невероятно да изтеглите спестяванията предварително, просто тъй като сте желали. Само при специфични житейски условия – за образование или лекуване.

И най-после, всички спестявания се наследяват напълно. Приспада се единствено частта, която към този момент е изплатена. Единственото изключение е, когато на обещано лице се дефинират доживотни периодически заплащания, само че това е специфичен случай.

За оптимална възраст за влизане в програмата се считат 25-30 години, само че на тази възраст хората употребяват повече, в сравнение с натрупват, тъй че по-перспективната категория са хората на възраст 40-45 години, счита Олга Шишлянникова, шеф на отдела за капиталови финансови медиатори на Банката на Русия.

Как да се влезе в тази стратегия? За да извършите това, е належащо да сключите дълготрайно спестовно съглашение с НПФ. Можете да сключите контракт с няколко оператора по едно и също време. Това може да стане в персоналния ви профил, в случай че има подобен, през портала за публични услуги или в офис на фонда или банка.

Освен това жителят внася средства за спестявания: какъв брой и по кое време тъкмо, той взема решение самичък, тук няма условия. Гражданите могат по избор да трансферират пенсионни спестявания към програмата. Те се трансферират за идната година след подаване на заявката. Можете да променяте НПФ на всеки пет години без никакви загуби.

НПФ ще влага вашите средства, с цел да усили приходите в Облигации на федералния запас, инфраструктурни облигации, корпоративни облигации и други скъпи бумаги. Струва си да се означи, че вложенията в ОФЗ през днешния ден са един от най-надеждните финансови принадлежности, защото се издават от Министерството на финансите, а не от компании. Тоест самата страна носи отговорност за тях.

Първите месечни заплащания по контракта стартират след 15 години от контракта и няма значение на какъв брой години сте в този миг. Ако сключите контракт на 20 години, тогава заплащанията ще стартират още на 35 години. От друга страна, заплащанията стартират и при навършване на 55-годишна възраст за дамите и 60-годишна възраст за мъжете, даже в случай че към момента не са минали 15 години по контракта.

Такива контракти за спестявания могат да се подписват колкото човек желае. Освен това можеда се подпише контракт за дете. Ако се издаде за дете на две години, тогава може да се натрупат спестявания за висшето му обучение, в случай че, несъмнено, не се не помнят вноските.

Програмата ще стартира работа от началото на 2024 година Първата година, съгласно специалистите, руснаците ще се двоумят, само че всеобщото разпространяване на програмата се чака още през 2025 и 2026 година И в случай че в нея се включат стотици хиляди хора, това към този момент може да се смята за триумф, счита Шишлянникова. Старшият вицепрезидентът на “Сбербанк ” Руслан Вестеровски предвижда, че до 15 милиона души могат да станат участници в програмата до 2030 година, а ръководените активи може да доближат 4 трилиона рубли.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР