Правителството подкрепи проекта за изменение на Закон за защита на

...
Правителството подкрепи проекта за изменение на Закон за защита на
Коментари Харесай

Кабинетът одобри измененията в Закона за защита на личните данни

Правителството поддържа плана за изменение на Закон за отбрана на персоналните данни, обвързван с влезлия на 25 май общоевропейски правилник - GDPR.

Със законопроекта в българското законодателство по едно и също време се вкарват нужните национални ограничения за осъществяване на регламента и се транспонира евродиректива на същата тематика. Двата европейски акта дружно съставляват новата правна рамка на Европейски Съюз в региона на отбраната на персоналните данни. На процедура тази правна рамка открива:

- общ режим за отбраната на жителите по отношение на обработването на персоналните им данни и за свободното придвижване на персоналната информация;
- специфичен режим за отбраната на жителите във връзка с обработването на персонални данни от правоприлагащите и правораздавателните органи за задачите на предотвратяването, следствието, разкриването или наказателното гонене на закононарушения или осъществяването на санкции, в това число предпазването от закани за публичната сигурност и тяхното попречване.

Законопроектът цели да обезпечи отбрана на жителите по отношение на обработването на персоналните им данни в сходство с общия правилник, се споделя в известието на държавната пресслужба.

За разлика от досегашната уредба, със законопроекта се уеднаквяват наредбите за отбрана на персоналните данни на национално равнище и при интернационалния продан в региона на полицейското и правосъдното съдействие по наказателноправни въпроси. " По този метод се обезпечава хомогенно и високо равнище на отбрана на персоналните данни, и улеснение на обмена на информация с способените органи на другите държави-членки на Европейски Съюз, което има решаващо значение за ефикасното реализиране на това съдействие ", се споделя още в държавното известие.

В законопроекта са дадени подробни дефиниции на основните понятия в региона на персоналните данни, правилата, свързани с обработването им, пълномощията на админа и обработващия данните, изискванията за култивиране на специфични категории персонални данни, изискванията за трансграничен продан, както на равнище Европейски Съюз, по този начин и с трети страни или интернационалните организации, правата на субекта на данни и средствата за правна отбрана на наранено лице, ограниченията за сигурност на персоналните данни и други

Измененията трябваше да бъдат признати до 25 май. Макар да имаше двугодишен период за това, законопроектът бе оповестен за разискване в края на април. Заради остри рецензии срокът за публични съвещания бе продължен до 31 май. Председателят на Комисията за отбрана на персоналните данни - Венцислав Караджов, прикани промените да станат факт до края на юли, когато Народното събрание излиза във почивка.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Защитата на персоналните данни (39)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР