Правителството подготвя законодателни промени, с които ще облекчи процедурата за

...
Правителството подготвя законодателни промени, с които ще облекчи процедурата за
Коментари Харесай

Спешен внос на българи решава проблемите с демографията и работната ръка

Правителството приготвя законодателни промени, с които ще облекчи процедурата за приемане на българско поданство за етническите българи от трети страни. Промените ще бъдат подготвени до няколко дни. Това заяви вицепремиерът по демографските проблеми Валери Симеонов след среща на координационния съвет за връзка с българите в Украйна.

По думите му досега са насъбрани над 56 000 заявки за българско поданство, които не са прегледани.

Най-големите български малцинствени общности обитават Украйна, Молдова, Сърбия, Македония и Румъния.

Улеснената процедурата за приемане на българско поданство ще бъде втората стъпка от намаляването на административната тежест за етническите българи от трети страни, откакто преди няколко седмици беше омекотен режимът за краткосрочно наемане на служащи.

" Новият режим лишава една седмица ", посочи вицепремиерът.

" В консулските служби към този момент са отстранени всевъзможни медиатори, търгаши на визи и на работни места. Говоря съответно за Украйна, защото там може да се входират документи единствено персонално и вероятно с нотариална легализация, само че по никакъв различен метод ", уточни Симеонов.

Вече се водят диалози и за възобновяване на кораба сред пристанищата на Силистра и украинския град Измаил. Идеята е той да пътува един път в седмицата, сподели още той.

" Към сегашния миг придвижването с рейс е нещо като пътешестване през пъкъла поради извънредно неприятните пътища, изключително в Молдова ", сподели той.

По време на днешната среща на Съвета за връзка с българите в Украйна е станало ясно, че единствено за две години над 2500 етнически българи от Украйна са пристигнали у нас и са намерили работа и дом в старозагорския град Гурково.

Координационният център действа към организацията за българите в чужбина и се управлява от нейния началник Петър Харалампиев.

"Основните акценти, които бяха разисквани на Координационния съвет бяха ориентирани към това първо да се задълбочи от ден на ден работата с българските общественост в Украйна и да се основават облекчения за тяхното непрекъснато престояване в България, което да бъде ориентирано и с улеснение опциите за започване на работа”, добави Харалампиев.

Междувременно държавното управление утвърди спогодби за трудова миграция с Армения, Молдова и Украйна. Документите ще послужат като основа за водене на договаряния за регулирането на заетостта на жителите на трите страни в България.

Подписването на спогодби с Армения, Молдова и Украйна ще даде опция за обезпечаване на фрагменти за икономическите браншове, в които има дефицит на работна мощ, показват от държавната пресслужба. Най-вече отам чакат чиновници в туристическия бранш.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР