Правителството планира затваряне на оперативна програма Иновации и конкурентоспособност“, а

...
Правителството планира затваряне на оперативна програма Иновации и конкурентоспособност“, а
Коментари Харесай

Експерт пред Фрог: Правителството поставя под заплаха възстановяването на малки и средни фирми след кризата

Правителството възнамерява затваряне на оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “, а средствата от нея ще бъдат пренасочени за заеми от Българската банка за развиване (ББР). Обричат дребните и междинни предприятия на заличаване, сигнализира пред Фрог Нюз специалист в създаването на планове по програмата.
„ От дни, държавното управление разяснява препрограмиране на оперативните стратегии. Срещи и разисквания да се затвори тъкмо тази стратегия вървят от петък предходната седмица. На страницата на програмата има обява за такива срещи и обсъждане. Вицепремиерът Томислав Дончев организира срещите. “, сигнализира специалистът, който от основаването на оперативната стратегия оказва помощ на бизнеса у нас да се развива и надгражда.

Проферкъ на Фрог откри, че това в действителност е по този начин.

Съобщението на страницата на Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “ гласи:

„ Днес, 20.03.2020 година, по отношение на нуждата за взимане на незабавни ограничения за превъзмогване на зараждащата икономическа рецесия като резултат на пандемията с Коронавирус – 19 и по самодейност на заместител министър-председателя господин Томислав Дончев се организира работна среща. В рамките на срещата бяха разисквани опциите за разходване на недоговорените към сегашния миг средства, в това число плануваните по настоящо оповестените и плануваните за оповестяване процедури по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “, в поддръжка на най-засегнатите браншове в стопанската система, в това число и посредством гаранционни принадлежности. “

„ Това значи, че всички пари, които са осъществени като спестявания по програмата, както и всички средства, които са планувани за договаряне до края на годината няма да отидат в дребния и междинния бизнес, който е гръбнака на стопанската система ни “, сигнализира експертът и продължи: „ Най-важното на тази стратегия е, че посредством нея голям брой дребни и междинни предприятия усъвършенстват конкурентоспособността си, опцията да генерират нововъведения и да се развиват сполучливо. “

Всеки може да види за какви средства става въпрос. Информацията в ИСУН2020 (Информационна система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България) демонстрира данните в действително време. Договорените средства за цялата стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “, за интервала 2014 -2020 година, е близо 2 милиарда и 600 милион лв.. Реално контрактувани все още са над 2 милиарда и 170 милиона лв.. Разликата е малко над 400 милиона. Това са средствата, които до края на годината следва да бъдат контрактувани от дребни и междинни предприятия у нас.

По последната, най-атрактивна за бизнеса скица за възстановяване на индустриалния потенциал, която финансира покупката на машини и съоръжение, 1047 положителни плана останаха в така наречен авариен лист. Планираното в допълнение увеличение на бюджета, за повече предприятия да сключат контракти не можа да се реализира съгласно проектите на органа, който ръководи програмата, поради събитията с COVID-19. Фирмите не са изгубили вяра и разчитат, че част от тях ще получат финансиране и опция да изпълнят плановете си. Ефектът за тях самите, както и за стопанската система на България ще стане забележим най-рано края на 2020, началото на 2021, когато потенциалът на предприятията се увеличи, посредством работата с новото съоръжение. Много евентуално е тъкмо тогава стопанската система и бюджета да имат потребност от по-силни компании.

Към този миг, няма информация и никой не удостоверява или отхвърля слуховете, че парите от програмата ще бъдат пренасочени към ББР – за облекчено кредитиране на предприятията. ББР не работи с толкоз огромен портфейл от дребни и междинни предприятия, с какъвто работи „ Иновации и конкурентоспособност “, също така репутацията на банката е доста неубедителна – всички знаят за отпуснатите кредите на сдружения, които въобще не влизат в категорията на дребни и междинни и са на тъкмо избрани лица. Достатъчно доста изявления има за това.

От друга страна, неразбираем и доста противоречив е резултатът от предлаганата оп държавното управление мярка- заеми вместо грантови планове. Голяма част от българските предприятия към този момент имат заеми, които ще им е мъчно да обслужват във време на рецесия. В тази обстановка, бизнесът упорства не за нови заеми, а за ограничения, които действително да го подтикват. Програмата „ Иновации и конкурентоспособност “ е основана с такава цел и следва бюджетът и да поддържа дребните и междинни компании.

В моменти на изключително състояние и динамично разрастваща се икономическа застоялост, ролята на виновните ръководещи е: Предприемане на безапелационни ограничения за поддръжка на дребните и междинни предприятия за повишение на потенциала им и за стимулиране на напредък. “

Коментарът записа Диана Йонкова

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР