Правителството планира по думите на социалния министър Георги Гьоков да

...
Правителството планира по думите на социалния министър Георги Гьоков да
Коментари Харесай

Швейцарското правило за пенсиите да бъде побългарено

Правителството възнамерява по думите на обществения министър Георги Гьоков да усили пенсиите с 6.1 % по така наречен швейцарско предписание (50% от растежа на инфлацията и 50% от растеж на застрахователен доход).

" Проблемът е, че за инфлация взимат най-ниския вероятен тип: средногодишна хармонизирана инфлация от 2.8%, която е изцяло несъответстващ аршин и нито една централна банка не му обръща внимание. Важният аршин е годишна инфлация, измерена месец от тази година по отношение на същия месец на предходната година, и то националната инфлация, а не хармонизираната, тъй като в нашата храните и горивата имат по-голяма тежест ". Това разяснява финансистът, някогашен зам. министър на финансите Георги Кадиев.

Той изясни, че годишната инфлация януари 2022 към януари 2021 е 9.1 на 100. Прогнозата на Българска народна банка е годишна инфлация през март 10.3%, през юни 12.1%, след това спад до края на годината (декември към декември) до 7.1%, само че единствено в случай че мораториумът на ток, вода и парно продължи до края на 2022. Което нямам доверие, което значи още инфлация. " Това значи, че растеж на пенсии от 6.1% в действителност няма да покрие инфлацията и ще докара до в допълнение обедняване ", споделя той.

Швейцарското предписание в България не работи в интерес на пенсионерите, съобщи и депутатът от Движение за права и свободи Хасан Адемов. Той изясни, че пенсионерите са тези, които използват на процедура от дребната потребителска кошница и по тази причина осъвременяването на техните пенсии с инфлацията от огромната потребителска кошница съгласно него е „ леко неразбирателство “.

„ Още повече, че растежът на осигурителния приход през последните 10 години е два пъти, до момента в който инфлацията се задържа “, сподели Адемов и разясни, че приказва за хармонизирания показател на потребителските цени, който се задържа на равнищата към 2 до 3% през 2021 година.

Той предлага тази година швейцарското предписание да се промени, като се даде превес на инфлацията. Така осъвременяването би трябвало да стане с 25% от растежа на междинния застрахователен приход и със 75% от растежа на инфлацията, като се резервира изискването това да са индикаторите за миналата календарна година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР