Правителството отпуска два милиона лева за ремонт на Националната библиотека

...
Правителството отпуска два милиона лева за ремонт на Националната библиотека
Коментари Харесай

Кабинетът отпуска 2 млн. лева за ремонт на Националната библиотека, одобрява и трансфера за УНСС

Правителството отпуска два милиона лв. за ремонт на Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий ". Това заяви при започване на съвещанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.
 7,5 млн. лева за проблематичния нов корпус на УНСС излизат от джоба на данъкоплатеца, европейското финансиране е под въпрос
Сградата не е ремонтирана откогато е издигната. Идва 24 май, тъй че да работят, подчерта Борисов.

На днешното съвещание ще бъде утвърден и обещаният трансфер за УНСС.

„ Одобряваме трансфер за УНСС в София. Миналата седмица бяхме там в университета, изговорихме всичко. Нашият ангажимент е 7,5 млн. лева Днес го гласуваме, уповавам се да ни подкрепите ”, добави Борисов.

Парите ще бъдат отпуснати, откакто УНСС разгласи, че банкрутира, тъй като страната не е платила 7,5-те милиона лв. съфинансиране по план за построяването на нов образователен корпус по Оперативна стратегия " Региони в напредък ", а изпълнителят си желае парите. 

Държавата - в лицето на МФ - е отказала да заплати преди отпущането на европейското финансиране, чието приемане е под въпрос, тъй като има проблеми и при правенето на плана, и при провеждането на публичната поръчка, и при осъществяването.

Въпреки опцията УНСС да не получи никакво никакво европейско финансиране и всичко да бъде платено от джоба на българския поданик министър председателят даде обещание дължимите милиони за съфинансирането да бъдат отпуснати незабавно.

" Не може да оставим този градеж да стои като " монумент на културата " в този му тип. Ако ги оставя да продължат да спорят - Финанси, Министерство на регионалното развитие, университетът - да си постановат наказания, корекции и това ще остане по този начин ", сподели Борисов и изясни, че се води от мисълта за студентите и преподавателите. 

Другата седмица Министерството на образованието и науката ще приготви проекторешение, с което да се дадат 20 милиона лв. за учебни рейсове, сподели още той.

Днес ще бъде оповестена публично и кандидатурата на страната ни за седалище на Европейски орган по труда, стана ясно от думите на Борисов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР