Правителството отпуска 10 млн. лв. за протестиращите втора седмица туроператори

...
Правителството отпуска 10 млн. лв. за протестиращите втора седмица туроператори
Коментари Харесай

Протестът на туроператорите потушен с 10 млн. лв грантове

Правителството отпуска 10 млн. лева за протестиращите втора седмица туроператори и турагенти, които желаеха да получават безплатно до 10 % от оборотите си за миналата година като помощ за мощно потърпевшия им бизнес поради спада на туристите в пандемията от ковид. Изчисленията на сектора бяха за грантове в размер на 155 млн. лева, само че ще получат надалеч по-малко от желаната сума.

Парите ще дойдат от Оперативната стратегия " Иновации и конкурентоспособност ", за която стана ясно, че има " такса триумф " за одобрение на планове, стигаща и до 60 на 100 от отпусканото от еврофондовете съфинансиране. Общата стойност на програмата е 1.1 милиарда лева, от които са изхарчени доста малко и в този момент се чака да се форсира одобряването на планове, обявено като антикризисна мярка

" Това, което мога да направя, е 10 милиона лв. да претрансформираме от Министерство на стопанската система, тъй като там има такива заложени пари, които да отидете и да договорите с министъра на стопанската система ", декларирал министър председателят Бойко Борисов, който се срещна в понеделник с представители на сдружението " Бъдеще за туризма ", което за вторник бе насрочило втория си митинг с искане за грантовете.

" Знаем, че този запас не може да покрие напълно потребностите на бранша, изчислен от тях на към 155 млн. лева, само че ние продължаваме работа по търсене на механизми за подкрепяне на най-пострадалия бранш от нашата стопанска система ", съобщи вицепремиерът Марияна Николова, която след ремонта на кабинета пое и туризма. Тя и икономическият министър Лъчезар Борисов дадоха конференция

Вече има готови критерии за кандидатстване за този запас – при одобрение на плана от техния Комитет за наблюдаване и във допустимо най-кратки периоди искащите ще могат да подават искане в Министерството на туризма за финансиране, осведоми вицепремиерът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР