Правителството отново залага в Бюджет 2022 високи капиталови разходи и

...
Правителството отново залага в Бюджет 2022 високи капиталови разходи и
Коментари Харесай

Икономист за Бюджет 2022: Кабинетът пак си остави джобни от капиталовите разходи

Правителството още веднъж залага в Бюджет 2022 високи финансови разноски и в случай че не ги извърши, ще регистрира остатък. Така кабинетът си оставя джобни. Това сподели по БНР икономистът от Експертния клуб за стопанска система и политика Георги Вулджев.

Миналата година едвам изпълнихме финансовите разноски на две трети, а в този момент се залага нарастване и това са действително пари, които би трябвало да бъдат изхарчени за 9 месеца, тъй като бюджетът ще влезе в действие от април, разяснява той.

„ Може да стане това, което ставаше предходни години, когато се поставяха такива доста високи финансови разноски, които не се изпълняваха и това оставяше остатък в края на годината, който можеше да се изхарчи по-свободно от държавното управление. Така държавното управление тогава си задаваше буфери, които можеше да употребява за прибързани разноски при положение на политическа рецесия или политическо напрежение. За да успокои това напрежение, си оставяше джобни от финансовите разноски. Аз се притеснявам, че сега се случва нещо сходно, което беше доста подложено на критика години наред от доста от тези хора, които сега са в ръководещото болшинство. “

„ Бюджетът е и обществен, и проинфлационен. Едното не опонира на другото, това е бюджет на доста нереалистични упования и нереалистични упоритости “.

Експертът показа терзания от бюджетната рамка, заложена в черновата на бюджета и изрази вяра доста неща да бъдат ревизирани в актуализацията, която се залага.
Любомир Дацов: Бюджет 2022 нарушава критериите за приемането ни в еврозоната (ВИДЕО)
Бюджет 2022 нарушава критериите за приемането ни в еврозоната, сподели в Студио Actualno макроикономистът Любомир Дацов, заместник-минист...
Прочети повече
Инфлацията не е резултат от далавера, има фактори на световно равнище, съобщи Вулджев. По думите му ограничения, таргетирани към спекулата, няма да дадат резултат, а по-скоро може да се мисли за понижаване на Данък добавена стойност за някои категории артикули.

Вулджев би заложил по-скоро на прогнозата на Българска народна банка за брутния вътрешен артикул, икономическия напредък и инфлацията, в сравнение с тази на държавното управление.

Вулджев оспори залагането на Covid ограничения за цялата година. Той счита, че огромна част от тези ограничения към този миг са непотребни, затварянето на стопанската система към този момент не е толкоз прецизно, а самата пандемия е на по-лек стадий.

Икономистът счита, че би трябвало да има еластичен метод за другите браншове, тъй като „ има доста огромни вариации и не може с един критерий да се мери на всички места “.

Още от ПОЛИТИКА:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР