Правителството освободи досегашния изпълнителен директор на Националната агенция по приходите

...
Правителството освободи досегашния изпълнителен директор на Националната агенция по приходите
Коментари Харесай

Старият шеф на НАП е освободен за системно неизпълнение на задълженията си

Правителството освободи досегашния изпълнителен шеф на Националната организация по приходите Галя Димитрова и назначи на нейно място Румен Спецов. Министърът на финансите Асен Василев изясни аргументите за тази рокада по следния метод: " Тя е освободена за редовно несъблюдение на служебните й отговорности. Както знаете от Национална агенция за приходите на 15 юли 2019-а изтекоха данните на 6 074 140 български жители. За интервала 2017 -2020 година се установи систематична ниска събираемост на вземанията по ревизионни актове. За същия интервал е установена систематична ниска потвърждаемост на ревизионните актове. От 11 май имаме и решение на Върховен административен съд, който удостоверява решения на първоинстанционните съдилища, че Национална агенция за приходите са показали непозволено бездействието отбрана на персоналните данни. Честно казано аз бях изумен, че ограничения по премахване на ръководители на Национална агенция за приходите не бяха подхванати по-рано ".

На въпрос на News.bg финансовият министър посочи, че страната към този момент дължи пари на лица завели тъжби по проблема с приключване на персоналните данни, по които има неоправдателни присъди. " Сумите към този момент са доста дребни, само че има доста каузи, които са в развой на привършване ", изясни Василев.

На мястото на Галя Димитрова за шеф на Национална агенция за приходите е назначен Румен Спецов. Той е приключил стопанската академия в Свищов, компетентност стопанска система и търговия и вътрешен финансов надзор, както и академията на Министерството на вътрешните работи със компетентност отбрана на националната сигурност. Според финансовия министър, той е специалист в разбора и следствието на данъчните измами и има над 10 годишен професионален опит в Национална агенция за приходите, като е експерт в разбора на бизнессекторите при установяване на рисковете от неспазване на данъчното законодателство.

На въпрос на News.bg за целите на новия началник на Национална агенция за приходите, финансовия министър Асен Василев разяснява:

" Основните задания, които съм сложил на господин Спецов е да се усилят приходите, като главният фокус да бъде към огромните данъкоплатци и да се отстрани сегашния гнет по отношение на дребните. Специално внимание ще бъде обърнато към компаниите, ползващи държавен запас било от бюджета, било от оперативните стратегии и към всички техни подизпълнители, тъй като там се откриват съществени неналичия. Данните, които имаме от приходната организация е че за интервал от 2017-а до 2020-а 55% от начислените суми по ревизионни актове са събрани, а останалите 45% не са събрани. Начислени са 4 029 846 000 лв. вземания по проверки, а са събрани 2 252 379 000 лв.. Другото, което установихме е че ревизионните актове, най-малко за мен, са с извънредно ниско равнище на потвърждаемост. Изцяло или отчасти 66.4% от ревизионните актове са доказани след обжалване пред Национална агенция за приходите и по-късно от съда. Останалите са отхвърлени. Това приказва за качеството на тези актове.

Във връзка с прозрачността и честността на изборите всички компании с огромни касови наличия и със систематични тегления на пари на каса ще бъдат обект на тематични инспекции през идващите два месеца "

Нов е и началника на другата приходна организация - " Митници ". Павел Тонев е магистър по стопанска система и по право. Има над 20 години опит в организация " Митници ". Преминал е през всички равнища в нея и е бил шеф на районната дирекция в Пловдив. Също е бил и шеф на организацията.

" В организация " Митници " знаете, че има отчет на ОЛАФ за нанесени съществени вреди на европейския бюджет. По този отчет по съвсем всички критерии оценката е че организация " Митници " не дава отговор на изискваните стандарти. Колегите са взели ограничения, само че все пак през вчерашния ден ОЛАФ ни изпрати писмо за 55 млн. евро, които България би трябвало да провизира и да възвърне на европейския бюджет ", сподели Асен Василев.

Новият финансов министър Асен Василев смени целия върховен управителен екип на ведомството. По негово предложение държавното управление утвърди за заместител финансови министри Виолета Лорер, Ваня Стойнева и Моника Димитрова-Бийчър.

Виолета Лорер ще дава отговор за бюджетната сфера. Тя има интернационален опит в редица огромни български и интернационалните корпорации. Кариерата й започва в българския клон на Deloitte&Touche и продължава в Барселона, Брюксел и Цюрих. Голяма част от професионалния ѝ опит в чужбина е обвързван с Umicore Group - белгийска индустриална група с над 15 000 чиновници по света, където в началото дава отговор за юридическото и финансовото изследване на компании, интеграцията след придобиване и за одит на над 130 завода по целия свят. Продължава развиването си в швейцарския клон на корпорацията, заемайки поста шеф на бизнес с необятна научно-развойна активност и фабрики в Съединени американски щати, Германия, Швейцария, Китай, Тайван и Бразилия.

През 2013 година заема поста заместник-министър отново при Асен Василев, който тогава бе министър на стопанската система, енергетиката и туризма в служебното държавно управление на Марин Райков.

На Ваня Стойнева са поверени ресорите по възобновяване на средствата, които чакаме по европейските стратегии и съгласуваност по проекта ни за възобновяване и резистентност, който би трябвало да получи утвърждение от Европейската комисия. По думите на Асен Василев тя има богат опит във финансите, ръководството и контрола на средствата от Европейския съюз, познава задълбочено европейската регулация на Европейските структурни и капиталови фондове.

Работила е като координатор по план " Инициативи на пазара на труда " в Министерството на труда и обществената политика, като началник-сектор в Министерството на стопанската система и държавен специалист в дирекция " Национален фонд " в Министерството на финансите. Като част от екипа на Министерството на финансите е взела участие интензивно в основаването на нормативната уредба за програмен интервал 2014-2020 година, както и за идващия програмен интервал 2021-2027 година

През 2013 година Ваня Стойнева е назначена за заместник-министър на труда и обществената политика в служебното държавно управление на Марин Райков. През 2017 година става заместник-министър на образованието и науката в служебното държавно управление на Огнян Герджиков.

Присъединява се към екипа на " Фонд управител на финансовите принадлежности " ЕАД през 2019 година като началник " Съответствие ". Отговорностите й обгръщат реализиране на прелиминарен надзор и инспекции за сходство на осъществените от Фонда интервенции, според условията на използваното европейско и национално законодателство, финансови съглашения, оперативните стратегии, вътрешни правила и дружествените документи.

Моника Димитрова-Бийчър ще се занимава със дилемите по присъединението на България към Еврозоната и с одита на европейските средства. Към нея ще е и дирекцията по централно възлагане на публичните поръчки. Тя е била представител на Българската държавна администрация на разнообразни равнища в институциите на Европейския съюз. Участвала е в екипа, който основава Агенцията по публични поръчки през 2004 година

Взела е присъединяване в процеса по договаряне на техническата рамка по Инструмента " Шенген ".

В интервала 2011-2016 година е била Ръководител на Управляващия орган на Оперативна стратегия " Административен потенциал " към Министерството на финансите и шеф на дирекция, като в това й качество е работила с способените органи в региона на одита, верифицирането и узаконяването на разноски на национално и европейско равнище. Работила е по разнообразни интернационалните планове и е заемала управителни длъжности в компании от частния бранш.

Последната й месторабота е Министерството на външните работи на Република България. В отговор на въпроси на News.bg финансовият министър Асен Василев разяснява няколко значими проблема, по които ще работят и заместниците му.

" Обяснението, което ми бе обещано за аргументите, заради които не е оповестена пролетната тригодишна бюджетна рамка, бе че е трябвало да се намерения какви политики би трябвало да се заложат в нея и по какъв начин те да се съгласуват с конвергентната стратегия.

Що се отнася до Еврозоната, правилно е че България е в двегодишният валутнообменен механизъм, само че има процеси по цялостната интеграция, които би трябвало да бъдат приключени. За задачата са основани работни групи с Българска народна банка и с европейските институции, които би трябвало да работят интензивно през лятото и есента, с цел да имаме цялостна подготвеност за Еврозоната, както и да бъде квалифициран националния проект за приемане на еврото.

При средствата от еврофондовете вървят процедури по наши претенции към Брюксел за възобновяване на средства по европейски стратегии ", съобщи Василев.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР