Правителството още веднъж потвърди пред Брюксел, че нямаме намерение да

...
Правителството още веднъж потвърди пред Брюксел, че нямаме намерение да
Коментари Харесай

Кабинетът към Брюксел: ЕС няма право да узакони Истанбулската конвенция без съгласието ни

Правителството още един път удостовери пред Брюксел, че нямаме желание да признаваме Истанбулската спогодба.

Министрите одобриха позиция, адресирана до Съда на Европейския съюз, в която категорично показва, че няма по какъв начин да бъде узаконена Истанбулската спогодба без единодушието на всички страни-членки. Позицията на кабинета е по дело пред Съда на Европейския съюз, което е формирано по искане на Европейския парламент за мнение по отношение на присъединението на Европейски Съюз към Истанбулската спогодба.

В рамките на делото Екологичен потенциал насочва два въпроса към Съда на Европейски Съюз, по които могат да вземат участие и страните членки, с цел да изразят своята позиция по желаните въпроси.

Българското държавно управление дава позитивен отговор на въпроса дали за сключването от името на Европейски Съюз на Истанбулската спогодба е належащо Съветът на Европейски Съюз да одобри две процедурни решения, по сходство на възприетия при подписването й метод, оповестява държавният пресцентър.

Вторият въпрос се отнася всъщност до това дали е съвместимо с учредителните контракти на Европейски Съюз Съюзът да подписа Истанбулската спогодба без съществуване на общо единодушие на всички страни членки, вследствие на което те всички ще бъдат обвързани от тази спогодба. -->

По този въпрос държавното управление дава отговор, че за сключването от името на Европейски Съюз на Истанбулската спогодба е належащо общото единодушие на всички страни членки.

България не може да даде такова единодушие заради Решение № 13 от 27.07.2018 година на Конституционния съд. В него се афишира, че Истанбулската спогодба не подхожда на Конституцията на Република България, напомня българското държавно управление в позицията си до европейския съд.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР