Правителството организира подкрепа за бизнеса в България по линия на

...
Правителството организира подкрепа за бизнеса в България по линия на
Коментари Харесай

С над 400 млн. лв. е подпомогнат бизнесът от Министерството на икономиката в условията на пандемия

Правителството провежда поддръжка за бизнеса в България по линия на Министерството на стопанската система в размер на над 400 милиона лв. в отговор на тежките последствия от пандемията от COVID-19. Това стана ясно от отчета на министъра на стопанската система Лъчезар Борисов на днешното държавно съвещание.

Пред премиера Бойко Борисов и другите членове на Министерския съвет министър Борисов показа настояща информация за помощта за компаниите и физическите лица в изискванията на актуалната рецесия поради ковид. Антикризисните ограничения по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ (ОПИК) 2014-2020 са в размер на 200 млн. лева, които са безплатни средства. Същевременно разполагаем на бизнеса са над 210 млн. лева заеми по двете гаранционни стратегии на Българската банка за развиване. „ Най- значимото е да доближават бързо парите до дребния и междинния бизнес “, безапелационен беше министър-председателят Бойко Борисов.

Министърът на стопанската система Лъчезар Борисов рапортува, че по процедурата, финансирана по ОПИК - за безплатни средства за микропредприятия, са разплатени над 173 млн. лева.

„ Издал съм заповед фирмите, които не съумяха да получат финансиране при първата оценка, това са 6000 компании, да бъдат оценени наново и да доближат и до тях средства “, посочи министърът и добави, че по този метод ще може да бъде усвоена поддръжка за общо 52 млн. лева Министърът на стопанската система уточни, че е в ход и другата процедура по ОПИК за поддръжка на междинните предприятия с безплатни средства, като до дни ще бъдат оповестени утвърдените за подкрепяне. По тази процедура 200 млн. ще стигнат до междинния бизнес.

„ Търсим разновидности за ускорение на идващите две стратегии, които следва да отворим “, добави министър Лъчезар Борисов. Двете стратегии са на обща стойност 150 млн. лв. и също са за грантови средства по ОПИК. Едната е за обезпечаване ликвидността на „ огромните дребни компании “ с оборот над 500 000 лв., а втората е за адаптиране активността на дребните и междинни предприятия в подтекста на пандемията.

„ Ускоряваме оптимално достигането на средствата към българските компании във връзка с Българската банка за развиване “, подчертава още министърът на стопанската система. По двете гаранционни стратегии на Банката към този момент са поискани заеми за над 213 млн. лева По първата стратегия, която е за поддръжка на бизнеса, общо 929 компании са получили утвърждение за кредитиране, а лимитът за заеми е повишен от 300 000 лева на 1 млн. лева Всеки миг се чака и утвърждението на Европейската комисия, което ще даде опция обсегът на програмата да се разшири и в нея да бъдат включени и огромни предприятия. По втората стратегия - за физическите лица, са подкрепени над 22 000 души.

По отношение на вложенията министърът рапортува, че от началото на 2020 година по Закона за поощряване на вложенията са сертифицирани общо 25 плана, с плануван размер на вложенията близо 750 млн. лева и над 3600 нови работни места. Министър Лъчезар Борисов заяви и за нова инвестиция в София за 23 млн. лева на световен колос, чието произвеждане доближава до целия свят. „ Инвестицията е софтуерна и има обществен резултат – заводът поддържа над 570 служащи в доста добра среда за работа при високи хигиенични условия от позиция на епидемията “, съобщи министър Борисов. В умозаключение той добави, че сега се работи и по други две нови вложения, едната от които е за 80 млн. евро в първата фаза на развиване.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР