Правителството одобри в сряда нови 20 млн. лева за осигуряване

...
Правителството одобри в сряда нови 20 млн. лева за осигуряване
Коментари Харесай

Сумата, Горанов, ще е около 130 милиона, да свикваш с нея

Правителството утвърди в сряда нови 20 млн. лв. за обезпечаване леталната валидност на руските изтребители МиГ-29, употребявани от българските Военновъздушни сили. Това е вторият транш от общо 30.52 млн. лева, заложени за тази година - през януари бяха отпуснати първите близо 10 млн. лева След като държавното управление утвърждава разхода, министър председателят Бойко Борисов слага въпроса за " доста огромния дисбаланс " през годините с отпусканите пари за трите рода войски, само че най-много за какво множеството от транспортни самолети и хеликоптери не летят, защото при покупката им никой не е планувал средства за поддръжката.

Сумата, Горанов, ще е към 130 милиона, да свикваш с нея

В последна сметка Борисов подрежда на министрите на защитата и на финансите да създадат оценка и до края на годината да се сключат договорите за поддръжка на наличната техника.

" Сумата, Горанов, ще е към 130 милиона, да свикваш с нея. До идващото съвещание да отлежава. Това е толкоз скъпа… Въпросът е освен да се купуват, само че и да се поддържат. И когато се купуват, да има смисъл защо ", обръща се министър председателят към финансовия министър.

В подтекста на полемиката за зле плануваните покупко-продажби за покупка на нова военна техника преди повече от 10 години, никой не пита за желанията на военния министър Красимир Каракачанов да налее още над 80 млн. лева за интегрирана логистична поддръжка на старите МиГ-ове, като в това време държавното управление покупката на нов вид изтребители остава под въпрос.

Както излиза наяве от стенограмата на държавното съвещание, Борисов е мощно сюрпризиран от това, че са купувани нови транспортни самолети и второ, че те може да бъдат приземени поради липса на средства за поддръжката им, както стана с транспортните хеликоптери " Кугър ".

Никой не е помислил за поддръжката

" Купени са 12 " Кугър " -а, транспортни хеликоптери. Повтарям, транспортни. В редовност да летят през днешния ден са четири. Така са купувани – нито поддръжка, нито е считано какъв брой пари ще струват… И не мога да си обясня, министър Радев, за какво са 12 транспортни хеликоптера! После, три " Пантер " -и – отново хеликоптери и отново транспортни, и три " Спартан " -а – самолети, само че също транспортни. Сиреч 98-99 процента… какъв брой, Радев, % от бюджета за техника на защита през годините отива за авиация? ", обръща се министър председателят към министъра на вътрешните работи.

Валентин Радев дава отговор, че никой не бил помислил за поддръжката: " Нашето първо държавно управление изплати 576 милиона тъкмо за " Спартан " -ите и за " Кугър " -ите. И също така, ние сключихме контракта за поддръжката, не беше планувано за " Спартан " -ите, който изтича в този момент. Нашето държавно управление тогава, когато нямаше пари и бяхме в рецесия, го направихме. Никой не беше помислил за виталния цикъл, както Вие казахте доскоро – за поддръжката. "

На никой не му прави усещане, че не летят, тъй като нямат функционалности

Следващото просветление на Бойко Борисов е, че " на никой не му прави усещане, че не летят, тъй като те нямат функционалности ".

" Никой не можа да ми изясни от военните за какво единствено транспортни средства и единствено за авиацията е отишла такава голяма сума от бюджета на страната ", споделя той.

Да ги предислоцираме към опазването на здравето

След което предлага част от транспортните хеликоптери да се " предислоцират към опазването на здравето " (те и сега се употребяват при донорски ситуации).

" След като имаме 12 такива най-съвременни хеликоптери, от които осем са на земята и не летят, дали да не помислиш, Ананиев (здравният министър-бел.ред.), да вземем от тях да предислоцираме два или три към опазването на здравето – да ги оборудваме и при произшествия, повреди и бедствия действително да правят някаква работа, тъй като те са на големи цени, а по този начин си седят ", споделя Борисов, а Ананиев дава отговор, това е добра концепция, тъй като желал да вкара в Спешна помощ два хеликоптера, само че Министерство на здравеопазването нямало средства. Той обаче припомня, че в случай че машините се употребяват за медицински цели, би трябвало да се планува и здравна екипировка.

Премиерът заръчва на финансовия министър: " Така или другояче, Горанов, ми се желае до края на годината да подпишем контракти за поддръжка, да платим най-малко по това, което имаме. Защото всеки ден чувам още нови самолети да купуваме, а на никое място и никой не приказва за поддръжката какъв брой ще коства по-късно. Най-вероятно по същия метод ще останат на летищата да си стоят по този начин, както " Спартан " -ите и хеликоптерите. Затова, да забележим какви са ни опциите и до края на годината да се направи...Като сме дали милиарди, най-малко да знаем, че транспортни - транспортни, само че отново за нещо да ги употребяваме. "

Той обаче предизвестява: " Да извършите сметка и да убедите – освен мен, а и сътрудниците си – за какво единствено за авиация и то транспортна авиация? За сухопътните войски какво предвиждаме? "

" Хем водачите ще летят "

Каракачанов също се съгласява два-три хеликоптера да се употребяват от Спешна помощ и разяснява: " Хем водачите ще летят ". Той обаче предизвестява, че това няма да понижи разгодите по поддръжка.

Вицепремиерът Томислав Дончев се намесва със забележката, че военните машини няма да смисъл да се трансферират от военното на здравното ведомство, а да се направи рамков контракт за използването им.

Каракачанов умело изяснява: " Няма по какъв начин да се трансферират, тъй като няма кой да ги кара тези хеликоптери. Трябва отново да са военни водачи. "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР