Правителството одобри увеличение на размера на националното съфинансиране за проекта

Правителството одобри увеличение на размера на националното съфинансиране за проекта ...

Отпускат още 116 млн. лв. за модернизация на жп линията Костенец - Септември.


Правителството одобри увеличение на размера на националното съфинансиране за проекта "Модернизация на железопътен участък Костенец-Септември", съобщават от пресслужбата на кабинета.

Отпуснатите допълнителни средства са в размер на 116,4 млн. лева.

Националната компания "Железопътна инфраструктура"(НКЖИ) започна обществена поръчка за строителството на участъка през 2017 г.  Поръчката се обжалва повече от две години, като последното решение на ВАС от април 2019 г. потвърждава решението на НКЖИ за избор на изпълнител.

Проектът се финансира по Механизма за свързване на Европа (МСЕ). Механизмът отпусна 178,2 млн. евро за ремонта на участъка. Договорът с Брюксел беше подписан в края на 2016 г.

Модернизацията на жп линията Костенец-Септември е един от четирите железопътни проекта, одобрени за финансиране по МСЕ в периода 2014-2020 г. Отсечката е част от линията София – Пловдив - основен транспортен коридор, който свързва Турция и България с Централна и Западна Европа. Модернизирането на трасето е приоритет. По-голямата част от него беше ремонтирана също с европейски средства по линия на оперативната програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

Предвижда се железният път да се строи с проектна скорост 160 км/ч за пътнически влакове и 120 км/ч за товарни влакове.

 

Източник: investor.bg