Правителството одобри списъка със защитени детски градини и защитени училища

...
Правителството одобри списъка със защитени детски градини и защитени училища
Коментари Харесай

260 детски градини и училища стават защитени

Правителството утвърди листата със предпазени детски градини и предпазени учебни заведения за образователната 2018/2019 година. Общо 260 са просветителните институции, включени в него - 100 предпазени детски градини и елементи от детски градини, които се намират в 100 обитаеми места на 25 области, и 160 предпазени учебни заведения, ситуирани в 106 общини на 26 области, оповестява bulnews.bg

Включените в листата детски градини и учебни заведения дават отговор на критериите за статут на предпазени, защото децата и учениците нямат опция да се образоват в най-близката детска градина или учебно заведение, или ще би трябвало да изминават повече от допустимите километри, с цел да пътуват до най-близките. 10 предпазени детски градини и елементи от детски градини отпадат поради противоречие с критериите от 2017 година Списъкът е направен въз основата на оферти на кметовете на общините след решения на общинските препоръки, осъществени инспекции и разбор на информацията от осведомителните карти на детските градини и учебните заведения в страната. Актуализиран е и описът на средищните детски градини и учебни заведения.

Тази година включените в него са 990 в 660 обитаеми места. Включени са 29 нови детски градини и елементи от детски градини и 4 нови учебни заведения, които дават отговор на критериите и изискванията за приемане на статут на средищни. От листата отпадат 57 средищни институции, включително 20 учебни заведения и 37 детски градини или елементи от детски градини, заради оптимизация на учебната мрежа и липса на минималния брой от 10 ученика или 4 деца, които пътуват от други обитаеми места. Общият брой на децата в новите средищни детски градините 1 971, а пътуващите деца в наложителна предучилищна възраст са 163. Броят на учениците в четирите нови средищни учебни заведения е 487, а пътуващи до 16-годишна възраст възпитаници са 72. Децата и учениците, които са от обитаеми места без детска градина и учебно заведение, се образоват в други с обезпечен безвъзмезден превоз до детската градина или учебно заведение. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР