Правителството одобри Списъка на иновативните училища в България за учебната

...
Правителството одобри Списъка на иновативните училища в България за учебната
Коментари Харесай

Кабинетът одобри списък с 504 иновативни училища. Отпусна 1,9 млн. лв. за образованието

Правителството утвърди Списъка на новаторските учебни заведения в България за образователната 2020/2021 година. В него влизат 504 новаторски учебни заведения от 183 обитаеми места, от 132 общини в 28 области, утвърдени от специфичния орган - Комисията за новаторските учебни заведения. Очаква се в тях, посредством разнообразни нововъведения ориентирани към създаване и въвеждане на новаторски елементи в организацията или наличието на образованието, както и методите на преподаване да се усъвършенства качеството на образование .

Описаните новаторски процеси в учебните планове за нововъведения ще бъдат с дълготрайност до 4 години и ще обгръщат всички или част от участниците в просветителния развой в учебното заведение, като за всяка образователна година са разказани съответно стадиите на напредъка и резултатите, които подлежат на мониторинг. 

На днешното си съвещание държавното управление утвърди и спомагателни разноски по бюджета на Министерството на културата за 2020 г. в размер на 25 790 лева за погашение на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическа интензивност, физическо образование, спорт и спортно-туристическа активност на деца и учащи от държавните учебни заведения по изкуствата и учебни заведения по културата към Министерството на културата по реда на Постановление № 46 на Министерския съвет от 2020 г. Сумата се обезпечава за сметка на плануваните разноски в централния бюджет за актуалната година.

Отделно от това, Министерският съвет гласува допълнителни прехвърляния от 1 902 782 лева, които ще отидат в общините, с цел да се осигурят дейности по националните стратегии за развиване на образованието. 1 799 902 лева ще бъдат предоставени по Национален парк „ Осигуряване на модерна просветителна среда ”.
От тях 1 216 506 лева са за финансиране на 28 общински профилирани гимназии и междинни учебни заведения, в които през образователната 2020/2021 година ще се ремонтират, подреждат и оборудват образователни кабинети и класни стаи за профилирано образование по физика и астрономия, химия и запазване на околната среда, биология и здравно обучение. Други 583 396 лева са планувани по модул „ Площадки за образование по сигурност на придвижването по пътищата “ (БДП). С тях в 90 детски градини и 181 учебни заведения ще бъдат построени площадки за образование по БДП.

С предоставените 97 280 лева по Национална програма „ Заедно за всяко дете ” ще бъдат включени родителите/семействата в процеса на обгръщане и включване на децата и учениците в системата на предучилищното и учебното обучение и за да се увеличи възпитателният капацитет на фамилията.

10 690 лева се дават по модул „ Подпомагане на екипите за обсег “. Средствата са предопределени за създаване и въвеждане на комплекс от ограничения и използване на интегриран метод за всяко дете, което е разпознато като необхванато или е застрашено от отпадане от системата на образованието.

С 86 590 лева 27 детски градини и 45 учебни заведения ще бъдат подкрепени по втория модул „ Добри практики за взаимоотношение с родителите на институциите от предучилищното и учебното обучение ”. 5 600 лева в осъществяване на Национална стратегия „ Мотивирани учители “ са за обезпечаване на квалифицирани учители, които работят в отдалечени региони или с възпитаници с намалени просветителни резултати. Тези учители ще получават в допълнение заплащане в размер на 500 лева и средства за наем в размер на 200 лева на месец или възобновяване на транспортни разноски. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР