Правителството одобри сделката за закупуване на изтребителите F-16. След ратификация

...
Правителството одобри сделката за закупуване на изтребителите F-16. След ратификация
Коментари Харесай

F-16 още не са кацнали в България, а Министерство на отбраната заговори за покупка на още изтребители

Правителството утвърди договорката за закупуване на изтребителите F-16. След ратификация от Народното събрание министърът на защитата ще подпише четири контракта, които обгръщат доставката на 8 нови самолета, както и образование на водачи и наземен личен състав. Те би трябвало да бъдат доставени до 2023 година

„ Никой не си показва, че България ще има осем самолета. Говорим за бойна ескадрила от 16 самолета. Вторите осем ще ги купим при разсрочена скица на заплащане, тъй като България към този момент ще има кредитна история. Това няма да бъдат нови 2 милиарда, тъй като огромна част от устройствата са доставени на първия стадий ”, изясни в „ Тази заран ” по bTV генерал-лейтенант Атанас Запрянов, зам.-министър на защитата.

Той посочи, че е рано да се приказва каква ще бъде цената на вторите осем самолета. Ген. Запрянов обясни и за какво се е стигнало до по-ниската цена на пакета.

„ Пакетната цена на конгреса надвишава пакета, който ние сме декларирали. Когато се прави съпоставяне би трябвало да имаме поради оня пакет, който декларирахме към Италия, Швеция и Съединени американски щати и който е по-малък от този, който конгресът ни разгласи. По принцип той афишира доста по-висок таван на опция за закупуване. Това разрешава по време на договарянията ние да усилваме този пакет ”, разясни зам.-министърът на защитата.

По думите му не би трябвало да се вършат внушения, че взимаме самолети, които нямат никакви качества. Поискани са още един авариен мотор, както и повече бойни муниции. Атанас Запрянов добави, че няма мотив да се твърди, че сегашният пакет е радикално друг от този при започване на договарянията.

„ Единственото сензитивно понижение на бройките на оръжията е на ракетите за непосредствен пердах, които от 24 са понижени на 12 ”, сподели още зам.-министърът на защитата.

В хода на образованието в вероятност ще се наложи да се закупуват повече ракети, което е неизбежно, защото водачите ще стрелят, разясни той.

„ Нито една страна не си купува цялостен комплект от въоръжение, тъй като това е една инвестиция, която ние блокираме за дълго време, а те имат период на валидност и изискват техническо обслужване. Експертите решиха, че този пакет, който желаеме ние, не е пакет от такива количества, които да ни разрешат да сътворяваме по този начин наречените оперативни и механически ресурси от оръжия ”, изясни ген. Атанас Запрянов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР