Правителството одобри промяна на наименованието на Института по творчески индустрии

...
Правителството одобри промяна на наименованието на Института по творчески индустрии
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 28 октомври

Правителството утвърди смяна на наименованието на Института по креативен промишлености и бизнес в УНСС

Правителството утвърди смяна в наименованието на Института по креативен промишлености и бизнес в структурата на Университета за национално и международно стопанство.
В института са настъпили обилни структурни промени. Към него се причислява университетският Център по интелектуална благосъстоятелност. Цялата материално- техническа база и съоръжение дружно с построените осведомителни системи, електронни платформи за образование и бази данни, налични материални и нематериални активи на центъра минават към Института по креативен промишлености и бизнес. В звеното ще действа още офис за трансфер на технологии, основава се и нов Център за осведомително обслужване.
С направените промени се уголемява и полето на активност на института, заради което одобреното название към този момент не дава отговор на обсега и предназначението му. Във връзка с това то се променя в „ Институт по интелектуална благосъстоятелност и софтуерен трансфер”.
Изменението е според решение на Академичния съвет на Университета по национално и международно стопанство и по предложение на ректора на висшето учебно заведение.
Осигурява се необятно присъединяване на заинтригувани страни в процеса по програмиране на стратегическите документи на България за ръководство на средствата от фондовете на Европейски Съюз
Правителството одобри изменение на Постановление № 142 на Министерския съвет от 2019 година за създаване на стратегическите и програмните документи на България за ръководство на средствата от фондовете на Европейския съюз за програмния интервал 2021 - 2027 година
Необходимостта от приемане на нормативния акт се обуславя от обезпечаване на необятно присъединяване на заинтригуваните страни в процеса по програмиране на средствата от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони и от Европейския фонд за гарантиране на земеделието. С осъществените промени се позволява в тематичната работна група за създаване на Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони да бъдат включени юридически лица с нестопанска цел, осъществяващи активност в частна изгода и кооперативни съюзи.
Целта е да бъде направен уравновесен стратегически документ, който дейно да отразява и адресира потребностите и целите от финансиране, както в земеделския бранш, по този начин и в хранително-вкусова индустрия.

Правителството утвърди прехвърлянето на спомагателни финансови средства към Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 година

Правителството утвърди план за изменение на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския фонд за районно развиване на Европейския съюз и от държавния бюджет.
Изменението на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност” е в резултат на в допълнение трансферирани към бюджета на програмата средства от Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014 - 2020 в размер на 30 млн. лв.. Целта е с тези средства да се помогне на предприятията от транспортния бранш, актуализиране на наличните свободни средства по програмата за осъществяване на ограничения за превъзмогване на последствията от рецесията, провокирана от COVID-19, както и включване на нови характерни знаци, свързани с ограниченията по линия на Кохезионната политика за адресиране на рецесията, провокирана от разпространяването на COVID-19.
Съгласно обновените данни средствата за поддръжка за МСП, наранени от рецесията, породена от пандемията COVID-19 са в размер на 942 028 586 лв.. Увеличеният финансов запас на програмата ще се употребява за подсилване на българския бизнес и адаптирането на активността му в изискванията на бързото разпространяване на COVID-19.

Правителството утвърди Стратегия за ръководство на държавния дълг за интервала 2021-2023 година

Министерският съвет утвърди Стратегия за ръководство на държавния дълг за интервала 2021-2023 година. Документът е направен на съображение Закона за държавния дълг и Закона за обществените финанси и обезпечава общата рамка на дълговото ръководство в средносрочен проект.
Стратегията обрисува водещите правила и насоки на политиката по ръководство на държавния дълг през идващите три години, разказани са индикативните ограничения и употребяваният инструментариум за реализиране на заложените цели.
Основната цел на политиката по ръководство на държавния дълг за интервала е обезпечаването на нужните средства за рефинансиране на дълга в обращение, финансиране на планувания недостиг по държавния бюджет и застраховане законово регламентираните равнища на фискалния запас при оптимално допустима цена и допустима степен на риск.

Приети са стандартите за делегираните от страната действия с натурални и стойностни индикатори през 2021 година

Със свое решение държавното управление одобри стандартите за делегираните от страната действия с натурални и стойностни индикатори през идната година. Стандартите са съобразени с размерите на главните бюджетни взаимоотношения сред централния бюджет и бюджетите на общините, съгласно главните допускания за бюджетната прогноза за интервала 2021-2023 година.
За 2021 година в бранш „ Образование “ стандартите за финансиране на детските градини са повишени приблизително с 14 %. Стандартите за неспециализираните учебни заведения, професионалните гимназии и паралелки за професионална подготовка - дневна форма на образование и дуална система на образование, на специфичните учебни заведения и центровете за специфична просветителна поддръжка са повишени приблизително с 13 %. Стандартите за възпитаник в други форми на образование (вечерна, задочна, самостоятелна и самостоятелна) са повишени приблизително с 15 %. Нормативите за финансиране за действия по подкрепяне на равния достъп и поддръжка за личностно развиване и развиване на детските градини, учебните заведения и центровете за поддръжка за личностно развиване са повишени в границите от 10 до 15 %, като някои от тях резервират равнището си от 2020 година Допълващият стандарт за възпитаник в комбинирана форма на образование е повишен с 16 %, а този за възпитаник в дневна форма на образование и дуална система на образование в първи и втори гимназиален стадий е повишен надлежно с от 22 % до 39 %, според от типа на паралелката, в крято се образова ученикът. Допълващият стандарт за възпитаник с разширено проучване на музика е повишен с 16 %, по отношение на 2020 година Допълващите стандарти за материална база и за поддръжка на рейсове резервират равнището си от 2020 година За подкрепяне заплащането на такси, дължими от родителите за дейностите по хранене на децата в наложителното предучилищно обучение, в осъществяване на член 283, алинея 9 от Закона за предучилищното и учебното обучение, се вкарва нов норматив за финансиране.
В област „ Здравеопазване “ стандартите за здравно обслужване в здравен кабинет са повишени по отношение на ЗДБРБ за 2020 година приблизително с 20 %, тези за яслена група и детска ясла - приблизително с 22 %, стандартите за здравни посредници - с 15,6 % и за общинските препоръки по наркотичните субстанции - с 13,4 %. Във връзка с осъществяване на плануваните дейностите в признатата Национална тактика за битка с опиатите 2020-2024 година се вкарва на нов допълващ стандарт за психосоциална рехабилитация.
В сферата на обществените услуги стандартите за центровете за настаняване от фамилен вид за деца/младежи и пълнолетни лица с увреждания и за предпазените жилища за лица с увреждания са повишени с 25 %, по отношение на ЗДБРБ за 2020 година, а за всички останали обществени услуги стандартите са повишени с 15 %. За 2021 година е планувано обществената услуга „ асистентска поддръжка “ да се финансира като делегирана от страната активност. Размерът на месечната помощ на възпитаник за 2021 година е в размер на 40 лева, 35 лева е била през 2020 година
В сферата на културата стандартът за финансиране на държавните музеи, художествени галерии, Центъра за подводна археология, Културен център „ Двореца “ и Българската национална филмотека е повишен с 10,9 %, а стандартът за Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “ - с 25,8 %, по отношение на 2020 година Допълнително е диференциран стандарт за закрити площи в диапазона от 12 001 кв. м - 20 000 кв. м. в размер на 80 000 лева и за закрити площи над 20 001 кв. м. в размер на 150 610 лева За делегираните от страната действия в културата, финансирани посредством бюджетите на общините, стандартите за музеите, художествените галерии и библиотеките с районен темперамент, както и за читалищата са повишени с 10 %, по отношение на нарастване на разноските за личния състав с 10 на 100 през 2021 година
За 2021 година за делегираните от страната действия в региона на сигурността и отбраната на популацията при изключителни обстановки стандартите за финансиране на локалните комисии за битка с трафик на хора, на локалните комисии за битка против противообществените прояви на малолетните и пълнолетните, на денонощните оперативни дежурни и на изпълнителите по поддръжка и по защита на пунктове за ръководство са повишени с 10 %.
Стандартите за делегираните от страната действия с натурални и стойностни индикатори през 2021 година са съгласувани с Националното съдружие на общините в Република България.

2 500 035 лева за училищен стипендии се дават на 73 учебни заведения с високи резултати на държавните зрелостни изпити

Правителството дава 2 500 035 лв. на 73 общински учебни заведения в 34 общини за погашение на стипендии на възпитаници. Училищата са избрани въз основа на представянето на техните възпитаници на държавните зрелостни изпити по български език и литература и по математика за интервал от пет образователни години.
С обезпечените средства ще се даде опция на учебните заведения да организират учебните си политики за повишение качеството на образованието.

Министерският съвет одобри решение за погашение на компенсации по пет решения на Европейски съд по правата на човека

Министерският съвет одобри решение за погашение на общо 114 769 лв. компенсации в осъществяване на пет решения на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ). Решенията по делата против България са постановени в интервала 02.04.2020 година - 07.09.2020 година
Жалбоподателите по делото „ Чорбаджийски и Кръстева против България “ се оплакват, че таксата, която са били принудени да заплатят по отношение на желае им против общината, е била несъразмерна.
Делото „ Костов и други против България “ визира въпроса за установяване на обезщетение при отчуждаване на парцели за създаване на пътища.
По делото „ Антонов против България “ жалбоподателят твърди, че отводът на управляващите за интервал от няколко години да му възстановят безпричинно събрана сума по анулирани ревизионни актове, е нарушила правото му на спокойно прилагане на неговите притежания (оплакване по член 1 от Протокол № 1 към Конвенцията).
По делото „ Шейтанова против България “ Европейски съд по правата на човека акцентира, че по голям брой предишни каузи против България е установил нарушавания на член 1 от Протокол № 1 от Конвенцията във връзка с несъразмерната дълготрайност на производството по реставрация и приема, че и в сегашния случай производството е безпричинно забавено по виновност на националните органи.
По делото „ У против България “ Европейски съд по правата на човека смята, че макар че производството по сигнал за обезчестяване е почнало бързо и са извършени голям брой дейности по следствие, управляващите са позволили основни пропуски.

Правителството се разпореди с парцели

Със свое решение държавното управление разпореди на Националната организация за приходите да реализира съответните правни и в действителност дейности и да продаде, по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, имущество, отнето в интерес на страната, с влезнали в действие правосъдни решения, по дванадесет случая. Това решение е по предложение на Междуведомствения съвет за ръководство на отнетото имущество.
„ Български пощи “ ЕАД ще продадат неподвижен парцел в Русе с повърхност 54 кв.м. Процедурата планува директно договаряне с дълготраен чиновник на сдружението. Продажбата ще се извърши по цена, не по-ниска от избраната от самостоятелен оценител.
Правителството даде безплатно на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) ръководството на три парцела - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на територията на с. Крумово, община Родопи, област Пловдив. Това ще разреши реализацията на обект „ Въздушна линия 11 Kv за главно и аварийно зареждане на тягова подстанция Крумово ", част от народен обект „ Реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив-Свиленград-турска/гръцка граница с усъвършенстване на трасето за 160 км/ч ".
Съгласно друго държавно решение се апортира движима движимост - частна държавна благосъстоятелност, представляваща уред „ Подвижно С-рамо NEEO С - ARM 9 ", в капитала на УМБАЛ „ Александровска " ЕАД. Оценката за сходство със законодателството в региона на държавните помощи демонстрира, че апортирането на движима движимост на държавните лечебни заведения - търговски сдружения, не съставлява държавна помощ. Апортирането ще отговори на потребностите на лечебното заведение, което е напълно ориентирано към облекчаване здравните потребности на пациентите, за чието обслужване е нужен апаратът.

Одобрено е Споразумението за кредитна линия сред Република България като заемодател и Единният съвет за преструктуриране като кредитополучател

Министерският съвет утвърди Споразумението за кредитна линия сред Република България като заемодател и Единният съвет за преструктуриране като кредитополучател, подписано на 7 октомври 2020 година и предложи на Народното събрание да го ратифицира със закон. Споразумението се подписва в осъществяване на уговорките на страната, произлизащи от участието в банковия съюз, и по- особено в Единния механизъм за преструктуриране.
Всяка страна членка, участваща в банковия съюз, дава национална кредитна линия за поддръжка на националното си поделение в Единния фонд за преструктуриране (ЕФП) при положение на възможен дефицит на средства за финансиране на преструктурирането единствено на банки в съответната страна през преходния интервал до постигане на целевото ниво на ЕФП към 31 декември 2023 година Кредитната линия сред Република България и Единния съвет за преструктуриране е в размер на 113 499 099,01 евро. Тази сума подхожда на дължимите от българските банки вноски в ЕФП за интервала 1 януари 2016 година - 31 декември 2023 година
Националната кредитна линия може да бъде задействана единствено в краен случай - при дефицит на средства в ЕФП и откакто са изчерпани всички други източници на финансиране, в това число условията за превръщане и отписване на личен капитал и отговорности, наличните средства в националните подразделения и в общото поделение на ЕФП (към момента в размер на към 30 милиарда евро), както и потенциалът на Единния съвет за преструктуриране да употребява заеми от външни източници. Системата от национални кредитни линии подсигурява отбраната на данъкоплатците и е фискално неутрална в средносрочен проект, защото банковият бранш на съответната страна членка е виновен за погасяване на сумите, изтеглени по кредитната линия.
Кредитната линия ще бъде дейна до по-ранната от двете дати - края на преходния интервал или по-ранното въвеждане (преди края на преходния период) на общ предпазен механизъм, чиято планирана дата е средата на 2021 година След съответната дата, съглашението за кредитна линия се приключва и задължението на страната за заемно финансиране при нужда отпада.

Одобрен е план на меморандум за съгласие по отношение на интернационалното учебно заведение във Върховното Главно Командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа

Министерският съвет одобри решение за утвърждение на план на Меморандум за съгласие по отношение на организацията, администрирането и финансирането на Международното учебно заведение във Върховното Главно Командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE) и упълномощи националния боен представител в Националното военно посланичество в Съюзното командване по интервенциите на НАТО да го подпише при изискване на следваща ратификация.
С присъединяване на страната ни в Меморандума се дава опция за качествено предучилищно, главно и приблизително обучение на децата на командированите български военнослужещи на национални и интернационалните длъжности в региона на SHAPE. Наличието на опция за навестяване на учебно заведение от децата на военнослужещите постоянно е решаващо при тяхното кандидатиране за заемане на интернационална служба, заради което директно въздейства върху процеса на асортимент и осъществяване на уговорките на страната ни за попълване на тези позиции.

Правителството утвърди позиция на страната по дело С-319/19, Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество пред Съда на Европейски Съюз

Министерският съвет одобри през днешния ден протоколно решение за одобрение на позиция и предоставяне на единодушие Република България да взе участие по дело С-319/19, Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество пред Съда на Европейски Съюз.
Поставените от Софийски градски съд въпроси са ориентирани главно към пояснение на разпореждания на Директива 2014/42 за застраховане и конфискация на средства и облаги от незаконна активност в Европейския съюз.
В утвърдената позиция се показват съображения по допустимостта на преюдициалното питане и се излагат причини в отбрана на тезата, че Директивата позволява рационална правна уредба като тази по основното произвеждане, както и че прилаганият у нас механизъм за лишаване на нелегално добитото имущество е гражданскоправна мярка, чиито характерности дават отговор на стандартите на интернационалното право и правото на Европейския съюз.
С присъединяване си по делото България има опцията да способства за образуването на разбиране у Съда по отношение на действителното наличие на указаните в запитването правни правила с последна цел постигането на непротиворечиво пояснение предвид на идентичното и тъкмо използване на правото на Европейския съюз.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в срещи на отраслови министри от страните членки на Европейски Съюз

Правителството утвърди резултатите от видеоконференцията на министрите на превоза на Европейския съюз по тематики, свързани с железопътния бранш, която се организира на 21 септември. В рамките на полемиките министрите разискаха Берлинската декларация и въвеждането на цифровото автоматизирано свързване (DAC), въздействието на пандемията COVID-19 върху железопътния превоз, както и внедряването на цифрови технологии в бранша, в това число и построяването на системи за резервации.
България поддържа и се причисли към Берлинската декларация, която ще окаже значителен принос за по-бързото въвеждане и действие на железопътните товарни коридори и възприемането на общоевропейски решения, произлизащи от нововъведения и проучвания в железопътния бранш. В позицията на страната ни бе очебийно, че железопътният товарен бранш в забележителна степен съумя да реализира упованията във връзка с отбраната на товарните транспортни и логистични вериги по време на пандемията. От началото на рецесията напъните на България бяха ориентирани към улеснение на транспорта на артикули, включително и посредством използването на комбинирани транспортни вериги. Въпреки компликациите, транспортите с железопътен товарен превоз в страната ни означиха растеж с близо 17 % през второто тримесечие на 2020 година по отношение на същия интервал на 2019 година и с 9 % по отношение на първото тримесечие на 2020 година
Одобрени са също по този начин резултатите от българското присъединяване в неофициалния видеоконферентен диалог сред министрите на стопанската система и на финансите на страните - членки на Европейския съюз, извършен на 6 октомври. По време на съвещанието участниците разискаха Механизма за възобновяване и резистентност и реализираха политическо съглашение по последния компромисен текст. В рамките на диалога Европейската комисия показа Пакета за цифрови финанси и Плана за деяние по отношение на Съюза на финансовите пазари, по които се организираха полемики. Обсъдена беше и битката с прането на пари в подтекста на Мрежата за битка с финансовите закононарушения. Във връзка с Европейския учебен срок за 2020 година министрите разискаха извлечените поучения и бъдещите дейности в подтекста на възобновяване. Участниците бяха осведомени за подготовката на виртуалните срещи на министрите на финансите и шефовете на централните банки от Г-20, както и за годишните срещи на МВФ, в интервала 12-16 октомври 2020 година
На 9 октомври посредством видеоконферентна връзка се организира съвещание на Съвета на Европейския съюз „ Правосъдие и вътрешни работи “ в част „ Правосъдие “. Министърът на правораздаването Десислава Ахладова осведоми сътрудниците си от Европейски Съюз, че за обезпечаване на нужните условия за работа на европейските делегирани прокурори и гарантиране на тяхната самостоятелност, Министерството на правораздаването е внесло законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс и на Закона за правосъдната власт в Министерски съвет.
Европейската комисия от своя страна осведоми министрите на правораздаването по отношение на процеса по институционализирането на Европейската прокуратура (ЕРРО). Комисарят по правораздаване Дидие Рейндерс съобщи, че със основаването на колегията на европейските прокурори на 28 септември 2020 година е маркиран значим стадий в историята на прокуратурата. Европейският основен прокурор JIaypa Кьовеши изясни, че колегията на европейските прокурори е приела разпоредбите за избор и работа на европейските делегираните прокурори, само че въпросът с броя им от всяка страна членка остава отворен. Германското председателство показа план на Заключения „ Достъп до правораздаване - преимуществата на дигитализацията " и изложи в резюме идващите стъпки към напредъка на процеса на цифровизация на правосъдните системи в страните членки.
По време на съвещанието всички изказали се страни членки, в това число и България, показаха поддръжка за оповестената през юли 2020 година Стратегия на Европейски Съюз за по-ефективна битка със половото принуждение над деца. По тематиката за антисемитизма министрите се сплотиха към концепцията за разработване на национални тактики и проекти за деяние, които страните членки да изготвят за битка с антисемитизма, включващи профилирани образования за различаване на подобен тип закононарушения, възстановяване на регистрацията и събирането на данни за закононарушения от антисемитски подбуди, както и за използване на обща формулировка за антисемитизъм, която към този момент е призната от България.
Правителството утвърди също по този начин резултатите от присъединяване на българска делегация в неофициалната видеоконференция на министрите по заетостта и обществената политика, извършена на 13 октомври. В рамките на полемиката министрите разискаха присъединяване и поддръжката на служащите и чиновниците при преструктуриране и равното присъединяване на дамите и мъжете на пазара на труда.
Пандемията COVID-19 оказа надълбоко негативно влияние върху стопанската система, което докара до преструктуриране на доста предприятия. Последните месеци подчертаха огромното значение на цифровите технологии и умения за действието на актуалния бизнес и общество. На този декор отбраната на служащите при положение на преструктуриране става по-актуална от всеки път. За задачата България ще употребява благоприятни условия за европейско финансиране за подкрепяне на предприятията и служащите и чиновниците. На европейско равнище би трябвало да продължи да се ползва уравновесен и повсеместен метод за справяне с първопричините за неравенството, с цел да се усъвършенства салдото сред професионалния и персоналния живот.
Съвета „ Общи въпроси " (COB) организира съвещание на 13 октомври в Люксембург. България удостовери поддръжката си за основния договарящ Мишел Барние и неговия метод в договарянията ЕС-Великобритания и окуражи договарящите да работят интензивно за превъзмогване на оставащите въпроси. Страната ни подсети значимостта да се подсигуряват правилата на недискриминация и взаимност. Министрите разискаха тематиките от дневния ред на Европейския съвет в подготовка на неговото съвещание: пандемията от COVID-19, външните връзки на Европейски Съюз и изменението на климата. В рамките на COB, България изрази своята поддръжка и ангажираност за постигането на климатична индиферентност на Европейски Съюз до 2050 година Страната ни поддържа и включването на зеления преход, като един от главните стълбове от възобновяване от пандемията от COVID-19. В същото време България изрази позицията, че климатичните цели са въпрос, изискващ политическо решение, като такова решение може да бъде взето единствено от Европейския съвет въз основа на детайлна оценка, направена от Европейската комисия, за въздействието върху всяка страна членка. Съвет „ Общи въпроси " разиска също и отчета на Европейската комисия по отношение на върховенството на правото, както и развиването на договарянията по многогодишната финансова рамка.
Неформален видеоконферентен диалог ще проведат министрите на стопанската система и финансите на страните членки на Европейски Съюз на 4 ноември. В дневния ред е планувано да бъдат утвърдени изводи на Съвета по отношение на
ограниченията против изпирането на пари и финансирането на тероризма. В рамките на Европейския учебен срок ще бъдат утвърдени и изводи по Специалния отчет на Европейската счете палата, както и Годишната тактика за резистентен напредък на Европейски Съюз за 2021 година Съветът ще обмени отзиви по настоящото положение на Плана за деяние за справяне с необслужваните заеми и Годишния отчет на Европейския фискален съвет за 2020 година Министрите ще одобряват и изводи за статистиката на Европейски Съюз.
Съветът на Европейски Съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси в част „ Здравеопазване “ ще организира неофициална видеоконференция на 30 октомври. Дебатът на министрите е продължение на срещата на Съвета по опазване на здравето от 2 октомври 2020 година и цели да бъдат разисквани препоръчаните в плана на изводи съответни ограничения за реформиране на Световната здравна организация и дейното присъединяване на Европейски Съюз в този развой, за подкрепяне потенциала на здравната организация за справяне с изключителни здравни обстановки. България смята, че промените в СЗО би трябвало да бъдат обосновани посредством оценка на въздействието. Подготвеността за справяне с трансгранични здравни закани следва да бъде в основата на тази оценка, тъй че промяната да има добавена стойност за всички страни и за СЗО.
Министрите по превоз на Европейски Съюз ще проведат неофициална видеоконференция на 29 октомври. В рамките на съвещанието ще бъде дискутирана тематиката „ Използването на цифровата гражданска война за реализиране на устойчива, безвредна, сигурна и ефикасна подвижност в бъдеще “. Българската страна поставя старания за по-широко нахлуване на цифровизацията във всички типове превоз. За България е извънредно значимо да се акцентира върху постигането на по-равномерен прогрес в цифровизацията в превоза по страни, което да увеличи конкурентоспособността на Европейски Съюз и за което са нужни непрекъснати старания на всички заинтригувани страни - Европейски Съюз, националните държавни управления и фирмите в бранша. Очаква се да бъде призната декларация „ Интелигентна договорка за подвижност - оформяне на подвижността на бъдещето чрез цифровизация - устойчива, безвредна, сигурна и ефикасна “. Българската страна ще изрази поддръжка за всички начинания на Европейски Съюз, които водят до новаторски модели за данни с водещи правила - оперативна съгласуемост, цялост, сигурност, както и решения, които са потребни за бизнеса и потребителите. Приветстваме и напъните за основаване на общоевропейски пространства за данни за потребностите на научните проучвания и нововъведенията в интерес на реализирането на цифровата промяна и постигането на климатично неутрална Европа. Пандемията COVID-19 удостоверява нуждата от възстановяване на свързаността, потреблението на цифровите технологии и ускоряването на цифровата промяна.

Правителство утвърди отпущането на 53 427 лв. за осъществяване на планове в Република Молдова и Грузия

Министерският съвет утвърди през днешния ден вътрешнокомпенсирани промени на
одобрените разноски по области на политики по бюджета на Министерството на външните работи за 2020 година Със средствата в размер на 53 427 лв. ще бъдат изпълнени два плана на Дипломатическия институт към министъра на външните работи по линия на съдействието за развиване.
Проектът „ Изграждане на институционален потенциал на Дипломатически институт към Министерството на външните работи и европейската интеграция (МВнРЕИ) на Република Молдова " има за цел образуването на административен, управнически, експертен, механически и информационно-аналитичен потенциал, съорганизиране на обществени прояви, образование на обучители, на първата в историята на Република Молдова дипломатическа школа.
Вторият план „ Специализирани семинари по Енергийна сигурност и
ръководство на риска за дипломати, специалисти и студенти от Грузия " е за
повишение на експертния потенциал на дипломатическите и държавни
чиновници, както и на представителите от университетския бранш за ефикасното използване на политиките на Европейски Съюз в областта на енергетиката, откриване на благоприятни условия за вложения, в това число и в областта на чистата сила, както и повишение на районното съдействие.

Утвърдени са нормативите за час стратегия на Българска национална телевизия и БНР за 2021 година

Правителството утвърди нормативите за час стратегия на Българската национална телевизия и Българското национално радио за 2021 година за подготовката, основаването и разпространяването на национални и районни стратегии, които за Българска национална телевизия са в размер на 2 175 лева, а за БНР - в размер на 516 лева
Размерите на нормативите за час стратегия са съобразени с достигнатия и планувания от двете национални медии обем/часове за телевизионна стратегия и радиопрограма, и с главните политики и цели на плана на бюджет за 2021 година Предложените нормативи са изчислени при общ размер, надлежно телевизионна стратегия - 35 040 часа и радиопрограма - 97 090 часа. Те са направени на база на издадените от Съвета за електронни медии лицензни на Българска национална телевизия и БНР за снабдяване на аудио-визуална медийна услуга и радиоуслуга.
На база на тези нормативи за час стратегия се дефинират плановете на прехвърляния (субсидия) от държавния бюджет на Българска национална телевизия и БНР за осъществяването на функционалностите им като национални публични снабдители на аудио-визуални медийни услуги и радиоуслуги.

Нова Стратегия за висшето обучение предлага МОН

Министерството на образованието и науката предлага Стратегия за развиване на висшето обучение в Република България, която да очертае визията и да обезпечи стабилно развиване на системата на висшето обучение за интервала 2021 - 2030 година. С нея се слагат нови цели, съответстващи на настоящите провокации, свързани с ускореното развиване на цифровите технологии и с интензивната полемика в световен мащаб за задачите на висшето обучение и за ролята на висшите учебни заведения в новите условия.
Водещите правила в Стратегията са: последователност, учредена на университетските обичаи и откритите положителни практики, иновативност при използването на ефикасни решения на проблемите, гарантиране на академична автономност, съчетана със съдействие сред държавните институции, висшите учебни заведения и потребителите на фрагменти, отговорност, бистрота, отчетност.
Приоритетните области за развиване на висшето обучение, заложени в Стратегията са: повишение на качеството на висшето обучение посредством осъвременяване на наличието, методите и формите на обучение; ускорено модернизиране и дигитализиране на просветителните подходи, способи и практики; обезпечаване на достъп до висше обучение и учене през целия живот, което подкрепя личностното развиване и професионалната реализация на младежите. Наред с това се планува усилване на ролята на научните и научно-приложните проучвания, нововъведенията и предприемаческите умения на студентите и преподавателите.
Стратегията планува още ускорено консолидиране на висшите учебни заведения в европейските просветителни и проучвателен мрежи и привличане на качествени стимулирани млади преподаватели. Също по този начин се залага на възстановяване на структурата, ръководството и системата за акредитация на висшите учебни заведения, обезпечаване на финансова резистентност на висшите учебни заведения и на финансови тласъци за развиване на качествено обучение и научноизследователска активност.
Конкретните цели за развиване на висшето обучение до 2030 година, заложени в Стратегията са: осъвременяване на съществуващите и основаване на нови образователни проекти и стратегии, въвеждане на модерни, гъвкави и ефикасни форми и способи на образование, които да покачат качеството и да допринесат за създаване на ефикасна връзка сред образованието, науката и бизнеса. Стремежът е към обезпечаване на пазара на труда с добре готови фрагменти посредством осъществяване на научни проучвания и качествено, налично и продължаващо през целия живот обучение и образование.

Министерският съвет одобри Национална тактика за интегрирано гранично ръководство в Република България 2020-2025

Министерския съвет утвърди приемането на Национална тактика в региона на интегрираното гранично ръководство в Република България 2020-2025. Тя ще подсигурява успеваемостта на граничния надзор и ще способства за задълбочаване на съдействието с трети страни за понижаване на миграционния напън и дейно връщане на лица, както и реализиране на оперативна съгласуемост с европейските осведомителни системи и дейно противопоставяне на трансграничната престъпност.
Изпълнението на Националната тактиката ще способства до по-добро ръководство на миграционните потоци с непрекъсната подготвеност при положение на всеобщо нахлуване на мигранти и за противопоставяне на злоупотребите със системата за леговище. Сред задачите е и основаването на обща среда за шерване на информация за повишение на осведомеността на органите, ангажирани с противопоставяне на престъпността през държавната граница. В резултат от използването на документа ще бъдат укрепени потенциала за различаване на уязвими лица и съдействието с интернационалните и неправителствените организации за потребление на най- положителни практики във връзка с лицата в риск и жертвите на трафик. Ще бъде засилен непрекъснатият мониторинг на работата на виновните институции за гарантиране на спазването на главните човешки права.
Изпълнението на Стратегията ще докара и до по-голямо присъединяване в начинания с европейско финансиране за възстановяване на националния потенциал и принос към интегрираното ръководство на европейските граници, както и до по-ефективно съдействие с органите на национално равнище за идентифициране на потребностите от нововъведения в областта на граничното ръководство.
Документът е направен в осъществяване на уговорките на България като страна членка на Европейски Съюз да създаде своя тактика в осъществяване на новия Регламент за европейска гранична и брегова защита и в сходство с Техническата и оперативна тактика за европейско интегрирано гранично ръководство (2020-2025 г.), одобрена от Европейската организация за европейска гранична и брегова защита през 2019 година. Стратегията обгръща интервал от пет години, който съответствува с новия институционален цикъл на Европейски Съюз. като може да бъде обновена при нужда.

Правителството одобри промени в Правилника за използване на Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ)

Правителството одобри промени в Правилника за използване на Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ). Те ще основат по-добри благоприятни условия за поддръжка на вложителите - като за вложения, които са значими за стопанската система се планува опция за даване на държавна помощ до оптималния размер, регламентиран в използваното европейско законодателство. За първични вложения в преработващата индустрия ще може да се даде помощ до 37.5 млн. евро., според утвърдената районна карта за интервала 2014 - 2020 година, удължена с Решение на Европейската комисия до 31.12.2021 година, като се ползва интензитет на помощта от 25 на 100 в Югозападния регион на обмисляне и 50 на 100 в останалите региони на обмисляне.
Благодарение на провеждания деен капиталов маркетинг нараства броят на фирмите, разглеждащи България като евентуална дестинация. Прилагането на насърч
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР