Правителството одобри проекта на Закон за изменение и допълнение на

...
Правителството одобри проекта на Закон за изменение и допълнение на
Коментари Харесай

С промени в закон ще се изравнят банковите таксите за преводи в страната и в ЕС

Правителството утвърди плана на Закон за изменение и допълнение на Закона за платежните услуги и платежните системи, които слагат условие за изравняването на таксите за презгранични заплащания в евро в границите на Европейски Съюз и за заплащания в лв. в страната, заяви държавната осведомителна работа.

С предлаганите промени и допълнения се цели използване на условията на законодателството на Европейския съюз към регулативната рамка за платежните услуги, както и рационализиране на нормативната уредба, обвързвана с застраховане на опцията за дейно практикуване на платежен контрол.

Предвижда се също въвеждане на възбрана лице, което не има лиценз за осъществяване на активност по даване на платежни услуги и/или издаване на електронни пари, да употребява в своето название, в рекламната си или в друга активност думи, означаващи осъществяване на такава активност. Дадена е опция за надзорния орган регулярно да получава информация за активността на снабдители на услуги.

Предвидени са ограничения за известяван на обществеността при издаване на лиценз за осъществяване на активност като платежна институция или сдружение за електронни пари. Задължават се сдруженията за електронни пари да изготвят и дават на Българска народна банка доклади за размера на личния капитал. Предлага се нарастване на размера на предвижданите санкции и имуществени наказания при осъществени нарушавания и други

Предложените промени целят възстановяване на регулаторната и на нормативната уредба на платежните услуги и на платежните системи, повишение на успеваемостта на платежния контрол и по-добра отбрана на потребителите на платежни услуги.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР