Правителството одобри проект за коригиране на държавния бюджет за 2019

...
Правителството одобри проект за коригиране на държавния бюджет за 2019
Коментари Харесай

Правителството добави над 1.8 млрд. лв. дефицит през 2019 г. заради F-16

Правителството утвърди план за поправяне на държавния бюджет за 2019 година, съгласно което дефицитът в него ще се усили с 1.829 милиарда лева Обяснението е, че това са средства, нужни за финансиране до края на годината на договорката със Съединени американски щати за нови бойни самолети.
Според известието бюджетният недостиг ще скочи от 400 млн. на 2.228 милиарда лв..

В същото време се стопират за 2019 година останалите планове за модернизиране на българската войска, за които през тази година са планувани 271 млн. лева Ако не беше и това понижаване на разноските, се оказва, че дефицитът щеше да се усили до близо 2.5 милиарда лева

Освен това в признатия законопроект " не се планува смяна на ограничаването за нов държавен дълг и утвърдените бюджетни ограничители за 2019 година остават непроменени във връзка с оптималния размер на държавния дълг към 31 декември 2019 година и оптималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде стихотворец през 2019 година ". Днес финансовото министерство възнамерява да емитира нови 200 млн. лева дълг.

В известието се изяснява още, че моделът за подписания на 11 юли контракт за самолети F-16 Block 70 планува цялата утвърдена от държавното управление сума от към 2.1 милиарда лева да се подава в къс период в банка от системата на Федералния запас на Съединени американски щати, а заплащанията ще се правят в хода на осъществяване на четирите контракта от Агенцията на Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата и сигурността. Точно какъв брой от въпросните 2.1 милиарда лева ще бъдат трансферирани зависи от решение на американската организация, само че те би трябвало да обезпечат заплащания по плана за период от 90 дни.

Докато са на депозитна сметка на американското държавно управление във Федералната аварийна банка на Ню Йорк, средствата ще носят рентабилност на българската страна, тъй като ще може да се влагат в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове (treasury bills) с друга срочност.

Както договорите, по този начин и коригирането на бюджета подлежат на одобрение от Народното събрание на България.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР