Правителството одобри проект на закон за Националния институт по метеорология

...
Правителството одобри проект на закон за Националния институт по метеорология
Коментари Харесай

Правителството одобри проекта на Закон за НИМХ

Правителството утвърди план на закон за Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това стана на днешното съвещание на Министерски съвет.

Със закона се урежда статута на института като национална хидрометеорологична работа на Република България , осъществяваща оперативни действия в региона на метеорологията, хидрологията и агрометеорологията и научна организация за реализиране на научни проучвания, научно-приложна, новаторска и просветителна активност.

Припомняме, предходната година след серия от митинги Национален институт по метеорология и хидрология като звено бе отделено от Българска академия на науките , а Академията разгласи, че ще прави лично звено , което да поеме функционалностите на института. От Академията се опълчиха и на формулирането въобще на обособен закон за Национален институт по метеорология и хидрология .
 Синоптиците на митинг - желаят Национален институт по метеорология и хидрология да се извади от Българска академия на науките
Синоптиците на митинг - желаят Национален институт по метеорология и хидрология да се извади от Българска академия на науките

Институтът желае да мина под шапката на МОН

Научноизследователската и оперативната активност на Национален институт по метеорология и хидрология ще бъдат по-тясно обвързани с държавните и публични потребности , като е планувана опция за директно възлагане на функционалности и действия от министъра на образованието и науката .

Със закона се вменяват отговорности на Национален институт по метеорология и хидрология от национална значителност по Закона за водите, Закона за отбрана при бедствия, Закона за чистотата на атмосферния въздух и по други подзаконови нормативни актове.

Дейността на института ще се финансира със средства от държавния бюджет, лични доходи, планове и стратегии , финансирани от Европейския съюз и други интернационалните организации, както и с безплатно получени средства.

Законът урежда веществен и финансов статут на Национален институт по метеорология и хидрология , който е гаранция за неговата самостоятелност и ще се обезпечи както възстановяване в техническата база, по този начин и развиването и възпроизводството на мрежите за мониторинг, на профилирани системи за ранно предизвестие за риск в случаи на естествени бедствия от хидрометеорологичен генезис и други
 Българска академия на науките срещу отделянето на Национален институт по метеорология и хидрология със закон
Българска академия на науките срещу отделянето на Национален институт по метеорология и хидрология със закон

Според тях предлаганият закон трансформира Национален институт по метеорология и хидрология в монополист на достъпа до метеорологични данни

Законът за Национален институт по метеорология и хидрология ще уреди трайно публичните връзки, свързани както с научноизследователската активност и същина на Национален институт по метеорология и хидрология, по този начин и с активността му като националната хидрометеорологична работа на Република България, осъществявана в интерес на страната и жителите, каквато е и практиката на множеството европейски страни във връзка с сходните им структури.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР