Правителството одобри проект на Закон за изменение на Закона за

...
Правителството одобри проект на Закон за изменение на Закона за
Коментари Харесай

МС одобри законопроекта за мерките след извънредното положение

Правителството утвърди план на Закон за изменение на Закона за здравето, който урежда ограниченията за предотвратяване, ограничение и превъзмогване на последствията от разпространяването и болестта с вируса на COVID-19 за времето след прекратяването на изключителното състояние. Това оповестиха от държавната пресслужба след изключително държавно съвещание посредством видеовръзка.
Кирил Ананиев: И след анулация на изключителното състояние част от ограниченията ще работят Здравният министър ще може да афишира изключителна епидемиологична конюнктура
Със законопроекта се оферират промени в член 61 и член 63 от Закона за здравето, които имат директно отношение към опцията за предписание на противоепидемични ограничения от министъра на опазването на здравето.

Определят се актовете, с които министърът на опазването на здравето вкарва краткотрайни противоепидемични ограничения на територията на страната или на обособен район за отбрана на живота и здравето на жителите. Те ще се вкарват със заповед по реда на член 73 от Административнопроцесуалния кодекс или с разпоредба, която се обнародва неотложно в идващия брой на „ Държавен вестник “.

Проектът планува и промени в редица други нормативни актове.

В Административнопроцесуалния кодекс категорично се вкарва двумесечен период за разглеждане на оспорването на общия административен акт, публикуван в неотложни случаи и двуинстанционност на оспорването.

С промени в обособени нормативни актове като Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народно събрание от 13 март 2020 година, Закона за чужденците в Република България, Кодекса на труда, Кодекса за обществено обезпечаване и Закона за държавния чиновник и други се уточняват периоди за плануваните в тях социално-икономически, финансови и здравни ограничения за превъзмогване на последствията от разпространяването и болестта с вируса на COVID-19, като част от периодите се удължават и се уголемява приложното поле на част от ограниченията.

Всички права, зародили с изключителното състояние, се удължават с 2 месеца след 13 май.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 1 652 34 78 321 Света 3 621 594 57 905 250 847 1 179 215 Заразени* Нови Починали България 1 652 34 78 Света 3 621 594 57 905 250 847
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР