Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на

...
Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на
Коментари Харесай

Вдигат възрастта за военна служба

Правителството утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за защитата и въоръжените сили на България, заяви пресслужбата на кабинета. Предлаганите промени в закона имат за цел понижаване и превъзмогване на некомплекта на длъжностите за военнослужещи от въоръжените сили и основаване на по-добри условия за развиване на старшите офицерите, заемащи университетски длъжности.

Какво се трансформира

Предлага се увеличение с три години на пределната възраст за военна работа (по член 160, алинея 1 и 2 от ЗОВСРБ) за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия. Сега тази възраст за бойците (матросите) е 46 година, а за сержантите (старшините), офицерските претенденти и младшите офицери - 55 година

За длъжностите, за които се изисква хабилитация (по член 160, алинея 3 от ЗОВСРБ) и не са упражнили правото си на пенсия - с пет години. В тази категория влизат офицерите със звание " майор " ( " капитан III сан " ) и пределната им възраст за работа в този момент е 55 години.

Предвижда се опция за увеличение на пределната възраст до три години на военнослужещите, упражнили право на пенсия, които са нужни на въоръжените сили, по решение на министъра на защитата, надлежно след предложение по команден ред.

В законопроекта е заложено също регламентиране на възрастта за приемане на военна работа на 40 години за всички категории военнослужещи.

Въвежда се също мандат за престояване на служба за военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание " полковник " ( " капитан I сан " ), които са заемали служба повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на препоръчаната им равна или по-висока служба (в същото или по-високо длъжностно ниво) за период една година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР