Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на

...
Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на
Коментари Харесай

С промени в закона вдигат заплатите на военните, привличат и нови спецове в армията

Правителството утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България. С предлагания план се цели смяна в обусловеността на системата на възнаграждение за военнослужещите (от присвоеното им военно звание и степента в обсега на военното звание към установяване на главното им месечно заплащане според от заеманата служба и присвоеното им военно звание), както на обвързаните с този принцип промени на базисните параметри при приемането и въвеждане на нов Класификатор за длъжностите за военнослужещите в Министерството на защитата, структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската войска.

Основните положения в законопроекта са ориентирани в следните съществени аспекти:

- Диференциране на възнагражденията за военнослужещите според от степента на подготвеност и отговорност съгласно разположението на длъжностите им в йерархичните равнища и присвоените им военни звания.

- Постигане на по-точен баланс на съотношението сред обособените категории военнослужещи и техните звания и длъжности в сходство с просветителния ценз, квалификацията, степента на отговорност, професионалния опит, физическото и психическото натоварване и взаимосвързаните евентуални размери на главните месечни хонорари в сходство с Йерархичния класификатор на структурите и военните формирования.

- Подобряване на кариерното развиване на военнослужещите, основаване на ясни правила за прекосяване (заемане) на военнослужещите от една служба на друга в сходство с присвоеното военно звание и стимулиране на желанието им за развиване и осъществяване на военната работа.

- Конкурентноспособност на пазара на труда и привличане на експерти за приемане на военна работа.

Измененията се планува да влязат в действие от 1 януари 2019 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР