Правителството одобри проект на Програма за сътрудничество в областта на

...
Правителството одобри проект на Програма за сътрудничество в областта на
Коментари Харесай

Разширяваме сътрудничеството си с Македония в областта на културата

Правителството утвърди план на Програма за съдействие в региона на културата сред Министерството на културата на Република България и Министерството на културата на Република Македония за интервала 2018-2021 година, осведомиха от Министерски съвет.

През последните години политическият разговор сред Република България и Република Македония се развива сполучливо и в другарска атмосфера.

Налице е съвместен блян за разширение на съдействието и взаимоотношението в сходство с новите политически действителности в района. Общите ползи и сходните външнополитически цели на Република България и Република Македония основават условия за плодотворно съдействие в двустранен и многостранен проект.

В региона на културата тези връзки към този момент са регламентирани от Спогодбата сред Правителството на Република България и Правителството на Република Македония, подписана в Скопие на 15 май 2000 година, както и в духа на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония, в действие от 14 февруари 2018 година

Настоящият план на Програма за съдействие в региона на културата сред Министерството на културата на Република България и Министерството на културата на Република Македония за интервала 2018 - 2021 година е направен в осъществяване на член 17 от междуправителствената Спогодба за съдействие в региона на културата, образованието и науката.

Проектът на Програма удовлетворява взаимните ползи на двете страни и съдържа всички нужни текстове за развиване на връзките сред Република България и Република Македония в региона на културата.

Предлаганият план на Програма регламентира опциите за съдействие в региона на театъра, литературата, превода и публикуването на произведения на писатели от другата страна, библиотечното и музейно дело, изобразителното изкуство, организирането на художествени изложения и музикални фестивали, киното, музиката и танца, аудиовизията и отбраната на авторските права. Уточняват се уговорките на двете страни по опазването на културното завещание и съдействието за попречване на противозаконната търговия с културни полезности.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР