Правителството одобри предложените от министъра на транспорта, информационните технологии и

...
Правителството одобри предложените от министъра на транспорта, информационните технологии и
Коментари Харесай

Правителството одобри мерките за подобряване на дейността на ИА „Автомобилна администрация“

Правителството утвърди препоръчаните от министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков ограниченията за възстановяване на активността на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “.

Предвидените ограничения са свързани с издаването на лицензи, контролната и административно наказателната активност, както и организирането на изпитите на претендентите за водачи, оповестиха от държавната пресслужба. По отношение на даването на лицензи и разрешителни за осъществяване на транспорт на пасажери и товари, ще бъдат приложени ограничения за понижаване на административната тежест за фирмите посредством ускорено и улеснено издаване на лицензи, повишение на успеваемостта на ИА „ Автомобилна администрация “ и понижаване на изискванията за злоупотреби. Планира се надграждане на осведомителната система за запазване на еднократни разрешителни и за автоматизирано систематизиране на многократните ЕКМТ/СЕМТ разрешителни.

За подобряването на контролната и административно наказателна активност са планувани структурни промени посредством тристепенна система, която ще включва осем районни дирекции с контролни функционалности вместо в този момент съществуващите 27 регионални отдела. Областните отдели ще запазят административните си функционалности по обслужването на жители, както и действия по провеждането на изпити на претендентите за водачи. Контролната активност ще бъде проведена в осем районни дирекции: София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Плевен, Русе и Враца. В рамките на новите районни дирекции ще има приблизително 8 или 9 контролни екипа, като се изключи София, като по този метод ще могат да се обезпечат над 15 екипа. Това ще разреши да се възнамеряват цялостни и всеобхватни инспекции във всяка област, като по този начин ще бъдат обезпечени екипи за надзор и през тъмната част от денонощието, каквито все още няма. Чрез тази метод ще бъде прекратена обвързаността на чиновниците на локално равнище и ще се обезпечи забележителна степен на ротация. Ще бъде основана осведомителна система, която да обхване всички стадии на пътния надзор, използване на система за разбор на риска при избор на пътните транспортни средства и предприятия за надзор, както и построяването на електронни системи, позволяващи непрекъснат надзор на предприятията.

При организирането и провеждането на изпитите на претендентите за водачи е планувано основаването на интегрирана електронна система за надзор на изпитите, посредством осъществяване на практическите изпити в моторни транспортни средства, оборудвани с видеонаблюдение и сензори, отразяващи автоматизирано грешките. По този метод ще бъде стеснен субективния фактор и ще се обезпечи надзор върху маршрута на изпита. Изпитът ще се организира единствено от чиновник на ИА „ Автомобилна администрация “ без наличието на представител на образователния център, което ще подсигурява провеждането му в следена среда.

Предвижда се създаването на единна осведомителна система на ИА „ Автомобилна администрация “, защото сегашната система е набор от модули по обособени активност, с ниска степен на интеграция посред им или с външни регистри. Наличните електронни услуги са от „ първо потомство “ и разрешават само подаване с дипломиран електронен автограф. С построяването на единната осведомителна система ще бъде обезпечено автоматизиране на процесите по обработването на заявките за административни услуги, посредством съгласуваност с външни и вътрешни за организацията регистри и осведомителни системи. Това ще понижи регулаторната тежест за бизнеса и сензитивно ще ограничи броя на изискваните документи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР