Правителството одобри предложението за започване на преговори за членство в

...
Правителството одобри предложението за започване на преговори за членство в
Коментари Харесай

Захариева: България ще настоява приемане на РС Македония и Албания в ЕС в пакет

Правителството утвърди предлагането за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз с районен съд Македония и Албания, заяви вицепремиерът и министърът на външните работи Екатерина Захариева, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Захариева дружно с вицепремиера и боен министър Красимир Каракачанов приказваха след края на днешното съвещание на Министерски съвет.

Правителството одобри Пакет „ Разширяване “, включващ всички условия на страната ни към Северна Македония. Ще настояваме за приемане на районен съд Македония и Албания в Европепейския съюз в пакет, сподели Захариева и добави: Разделянето на двете страни би било неточност, която може да докара и до неустойчивост в района.

Държавата ни постоянно е подкрепяла европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани. Същевременно обаче България постоянно е поставяла пред Република Северна Македония и освен спазването на добросъседски връзки. Това е ясно още от декларацията от 1999 година, след което с Меморандума за поддръжка на евроатлантическата и евроинтеграцията и кулминационната точка – подписването на Договора за добросъседство през 2017 година от министър председателите Борисов и Заев, уточни още Захариева.

Екатерина Захариева обясни, че на 15 и 17 октомври предстоят две срещи на Съвета на Европа, на които България ще каже „ да “ на участието.

От своя страна военният министър Красимир Каракачанов означи още веднъж своя теза, че страната ни поддръжка участието на районен съд Македония, само че не абсолютно. Според министъра от Скопие зависи какъв брой време ще отнеме началната дата за насрочване на същинските договаряния по присъединението.

Историята не може да бъде компромис, добави Каракачанов. Той съобщи, че се упорства за безапелационна смяна в македонските учебници и стратегии и това е непроменяемо изискване.

„ Искам ясно да подчертая, че в позицията на България има ясно написана етапност. Страната ни един ден ще се съгласи за фактическо присъединение на районен съд Македония, едвам когато е изпълнила всички критерии по преговорните глави “.

„ Всички институции в България са на мнението, че би трябвало да се даде опция на Македония, само че това по никакъв метод не може да стане абсолютно. Българската позиция е ясна- да, България няма да спре в този момент Македония за започване на договарянията. Но преди да стартират същинските диалози има няколко стадия, измежду които две междуправителствени конференции. В нашата позиция е ясно записано, че още преди насрочването на първата междуправителствена конференция македонците би трябвало да изпълнят редица условия “, изясни Каракачанов.

Сред изискванията е да завърши работата на междуправителствената историческа комисия. Освен това Македония е единствената страна, която не е осъдила репресиите и жертвите на тоталитарния режим, уточни вицепремиерът. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР