Правителството одобри позицията на България за заседанието на Съвета по

...
Правителството одобри позицията на България за заседанието на Съвета по
Коментари Харесай

България иска координирано планиране на следващите оперативни програми

Правителството утвърди позицията на България за съвещанието на Съвета по общи въпроси, формат „ Кохезионна политика “, което ще се организира на 30 ноември в Брюксел. Ключово за страната ни е постигането на единодушие по всички тематики, които директно касаят навременното обмисляне, визията и целите на идващите оперативни стратегии.

България поддържа апелите за опростяване на разпоредбите, само че по едно и също време с това упорства за обединен народен документ, който да задава посока при реализацията на разграничи видове стратегии и вложения, да координира задачите и да реализира връзката сред националните тактики за развиване и европейските политики, оповестяват от пресцентъра на Министерски съвет.

Очаква се по време на Съвета австрийското председателство да повдигне отворените въпроси в договарянията по пакета от законодателни оферти за европейската политика за доближаване 2021-2027 година - така наречен „ кохезионен пакет “. Ще бъде разискван и новият метод за териториално съдействие сред европейските райони.

На 4 декември в Брюксел следва да заседава и Съветът на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН). Очаква се да бъде реализиран общ метод по налога върху цифровите услуги. Предвижда се да бъде утвърден Доклад на ЕКОФИН до Европейския съвет по данъчни въпроси и резултатите от извършения триалог по Банковия пакет. Австрийското председателство ще показа отчет за напредъка по построяването на Европейска скица за гарантиране на депозитите. В дневния ред е включено показване от страна на Европейска комисия на осъществяването на проекта за деяние за справяне с необслужваните заеми в Европа, на Годишния преглед на растежа за 2019 година, на отчета за механизма за предизвестие за 2019 година и на рекомендацията по отношение на икономическата политика на еврозоната.

Съветът на Европейски Съюз по конкурентоспособност (вътрешен пазар, промишленост, научни проучвания и галактическо пространство) ще заседава на 29 и 30 ноември в Брюксел. В частта „ Вътрешен пазар и промишленост “ се планува приемането на общ метод, касаещ два регламента - по отношение на връзките сред платформите и предприятията, от една страна, и общата сигурност на транспортните средства, от друга. Ще бъде признат и непълен общ метод по програмата за единния пазар. Очакват се и изводи на Съвета по отношение на бъдеща тактика за промишлената политика на Европейски Съюз. В частта „ Космическо пространство “ ще бъде показан отчет за напредъка по предлагането за Регламент за основаване на галактическа стратегия на Съюза, след което министрите ще проведат полемика по тематиката. В частта „ Научни проучвания “ ще се одобряват изводи по отношение на ръководството на европейското научноизследователско пространство. Съветът ще разиска Рамковата стратегия за научни проучвания и нововъведения за 2021—2027 година „ Хоризонт Европа “ и нейните правила за присъединяване и разпространяване на резултатите за постигането на непълен общ метод.

Съветът на Европейски Съюз по превоз, телекомуникации и енергетика във формат „ Транспорт “ ще заседава на 3 декември в Брюксел. Ще бъдат дискутирани тематики от региона на автомобилния, морския, железопътния и въздушния превоз, интермодални въпроси и ТЕН-Т. В рамките на форума ще се организира Четвъртата Дунавска министерска среща, на която ще се разиска съдействието и координацията сред крайдунавските страни за гарантиране на положителни условия за мореплаване по река Дунав и нейните притоци. Заседанието във формат „ Телекомуникации “ ще се организира 4 декември в Брюксел, като ще бъдат разисквани въпроси, свързани със основаването на програмата „ Цифрова Европа “ за интервала 2021-2027 година, основаването на Европейски център за експертни знания в региона на киберсигурността и Мрежа от национални координационни центрове, както и неприкосновеността на персоналния живот и електронните известия.

Министерският съвет утвърди също отчета с резултатите от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси” по член 50 от Договора за Европейския съюз, който се организира на 12 ноември в Брюксел. Съветът направи обзор на настоящото положение на договарянията по съглашението за отдръпване на Обединеното кралство от Европейски Съюз. Комисията осведоми министрите за развиването на договарянията през последните дни, в границите на които са били изяснени параметрите, на чиято база може да бъде реализирано единодушие по Споразумението за отдръпване на ОК от Европейски Съюз. Всички държави-членки показаха поддръжка за основния договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние и неговия екип. Потвърдена беше значимостта на сключването на Споразумение за отдръпване, както и на запазването на единството на Европейски Съюз в договарянията. Държавите-членки потвърдиха позицията си, че отдръпването на ОК не трябва да бъде за сметка на европейските жители и бизнес и се оповестиха срещу каквито и да е взаимни отстъпки във връзка с Единния пазар.

На 29 и 30 октомври в Грац, Австрия, се състоя неофициална среща на министрите на околната среда на Европейски Съюз. Основните тематики на срещата бяха бъдещето на политиката в региона на околната среда и преходът на транспортния бранш към чиста подвижност. Министрите обмениха отзиви по отношение на ролята на Осмата стратегия за деяние за околната среда за превръщането на стопанската система на Европейски Съюз в нисковъглеродна, ресурсноефективна и конкурентоспособна. В рамките на взаимната сесия на министрите на околната среда и на превоза бяха прегледани провокациите, тактиките и решенията за постигането на чиста, безвредна и налична подвижност в Европа.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР