Правителството одобри позициите на България за участие в неформалното заседание

...
Правителството одобри позициите на България за участие в неформалното заседание
Коментари Харесай

Брюксел ще решава за състава на Европарламента и многогодишната финансова рамка след 2020 г.


Правителството утвърди позициите на България за присъединяване в неофициалното съвещание на Европейския съвет, което ще се организира на 23 февруари в Брюксел. Очаква се държавните и държавните ръководители да обсъдят две съществени тематики – състава на Европейския парламент след изборите през 2019 година и Многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз след 2020 година в подтекста на отдръпването на Обединеното кралство.

Предложението на Екологичен потенциал е 27 от освобождаващите се общо 73 места да бъдат разпределени на правилото на регресивната пропорция на база демографското положение на страните членки, а останалите 46 места да бъдат замразени за евентуални бъдещи разширявания на Европейски Съюз. При по този начин препоръчаното разпределения България ще резервира броя на евродепутатите си. По отношение на бюджета Европейски Съюз се изправя пред задачата „ да финансира повече с по-малки “. България счита, че страните членки би трябвало първо да реализират единодушие по основните цели на Съюза в интервала след 2020 година

Одобрени бяха и позициите на България за съвещанията на Съвета на Европейски Съюз „ Общи въпроси “ и „ Общи въпроси “ (чл. 50), които ще се проведат на 27 февруари в Брюксел, оповестиха от държавната осведомителна работа.

Съвет „ Общи въпроси “ ще разиска анотирания дневен ред за съвещанието на Европейския съвет през март 2018 година По предварителна информация и поради заключенията на Европейския съвет от октомври и декември 2017 година, вероятните тематики на Европейския съвет ще бъдат миграция, претовареност и обществена политика, данъчна и комерсиална политика на Европейски Съюз. Съвет „ Общи въпроси “ (чл. 50) ще разиска положението на договарянията по отношение на отдръпването на Обединеното Кралство от Европейския съюз. Предварителната информация е за неналичието на забележителен прогрес и установено разминаване в позициите на двете страни.

Правителството утвърди и позицията на страната ни за неофициалната среща на министрите, отговарящи за търговията в Европейски Съюз. Тя ще се организира на 27 февруари София в две пленарни сесии. На първата сесия ще бъдат разисквани вероятностите пред многостранната комерсиална система. Българското председателство ще инициира полемика за вероятните дейности от страна на Европейски Съюз след извършената през м. декември 2017 година единадесета министерска конференция на Световната комерсиална организация (СТО). Във втората пленарна сесия ще бъде прегледано положението на водените от Европейски Съюз договаряния по съглашения за свободна търговия, по-специално с Мексико и страните от Меркосур. Министрите ще обменят визии по използването на наредбите за търговията и устойчивото развиване в споразуменията за свободна търговия на Европейски Съюз с други страни и райони.

Одобрена беше и позицията на България за съвещанието на КОРЕПЕР II във формат Конференция на представителите на държавните управления на страните членки. То ще се организира на 28 февруари в Брюксел и на него ще бъде прегледан въпросът за назначението на девет съдии и трима генерални юристи в Съда на Европейски Съюз. Сред тях е българската кандидатура за арбитър Александър Арабаджиев, който страната ни издига за трети мандат. Освен неговата номинация и направените от Чехия, Германия, Франция, Италия, Кипър, Латвия, Холандия и Швеция оферти за съдии в Съда на Европейски Съюз, страната ни ще изрази поддръжката си и за кандидатурите на Франция, Италия и Полша за генерални юристи.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР