Правителството одобри План за действие, включващ мерки в отговор на

...
Правителството одобри План за действие, включващ мерки в отговор на
Коментари Харесай

Затягат контрола над банки и застрахователи

Правителството утвърди План за деяние, включващ ограничения в отговор на желанията на Република България за присъединение към Валутния механизъм II (ERM II) и към Банковия съюз до юли 2019 година. Това заяви пресцентърът на Министерския съвет.
Кабинетът разгласи, че ще си сътрудничи тясно с Европейската централна банка и ще промени националното законодателство, с цел да отговори на условията за приемането ни в " чакалнята на еврото ". Това би трябвало да стане до края на 2018 година.
Приемаме и да понижим натрупването на опасности вследствие на външни фактори или недостатъци на пазара. От Европейска комисия и ЕЦБ упорстват още за усилване на надзора върху небанковия финансов бранш (пенсионни фондове и застрахователни дружества), възстановяване на рамката за несъстоятелността след осъществяване на обзор на законодателството и правене на съответните законови промени, както и усилване на рамката за битка с изпирането на пари. Това също ще бъде законодателно решено, написа в проекта на държавното управление.
Предстоят да се трансформират съществени закони като Закона за кредитните институции, Закона за Българска народна банка, Закона за възобновяване и преструктуриране на кредитни институции и капиталови медиатори.
Промени ще има и в ръководството на държавните предприятия, като преди този момент ще се събере информация за положението на държавния бранш в стопанската система и то освен от български, само че и от европейски институции.
Повече надзор планува проекта и за застрахователните и осигурителни сдружения. В тази връзка ще се промени и работата на Комисията за финансов контрол.
" Изпълнението на изброените ограничения ще обезпечи спазването на авансово поетите задължения в области на политиката, които са от огромно значение за плавния преход към ERM II и към Банковия съюз до юли 2019 година, и като краен резултат да се вкара еврото след осъществяване на всички критерии за конвергенция в сходство с член 140 от Договора за действието на Европейския съюз ", се споделя още в известието от Министерски съвет.
Планът на държавното управление планува всички ограничения да бъдат изпълнени до юли 2019 година. След това ще има ревизия от ЕЦБ и евентуално-решение дали сме изпълнили упованията или ще би трябвало да приемем нови ограничения за възстановяване на финансовия бранш.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР