Правителството одобри научни програми на стойност 61 милиона лева. За

...
Правителството одобри научни програми на стойност 61 милиона лева. За
Коментари Харесай

Що е то постдокторант и защо ще взима заплата от 1500 до 3000 лева

Правителството утвърди научни стратегии на стойност 61 милиона лв.. За първи път се регламентира статутът на постодокторанта – академик, защитил докторат, който ще може да получава заплащане сред 1500 и 3000 лева на месец, до момента в който си откри работа.
Това оповестиха на конференция в Министерския съвет просветителният министър Красимир Вълчев и ръководителят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски, написа " Флагман ".

Повечето действия от утвърдените стратегии ще бъдат със период на осъществяване три години. Малка част ще бъдат отпуснати за четвърта и пета година.
Министър Вълчев напомни, че предходната година Народното събрание е приел тактика за поощряване на научните проучвания, което е изиграло позитивна роля.

Отпуснатите средства са за 11 стратегии. Една от тях е ориентирана към младите учени и постдокторантите.
„ По програмата за млади учени и постдокторанти – за първи път регламентираме статута на постдокторанти. Това са млади учени, които са придобили докторска степен и които стартират научната си кариера в България ”, изясни Красимир Вълчев.

По думите му, това е самобитна реинтеграционна политика за учените, а задачата е те да се завърнат от чужбина.
„ По съставния елемент за млади учени ще бъдат предоставени от 200 до 500 лв. в допълнение, в случай че съответният академик има трудово правно отношение, и 900 лв. в допълнение месечно, в случай че той няма трудово правно отношение. По съставния елемент за постдокторанти ще бъдат предоставени от 1500 до 3000 лв. месечно в допълнение на един постдокторант ”, съобщи просветният министър.

Според акад. Ревалски за първи път в България от 30-тина година се образува политика за прекъсване на приключването на мозъци.
След въпрос за постдокторантите той изясни: „ Специално да ви кажа по какъв начин действа постдок в чужбина и по този начин ще действа и в България – ние няма потребност да откриваме топлата вода. Вие имате средства, с цел да откриете позиция за постдокторант - тя постоянно е краткотрайна позиция. Обикновено е за една образователна или календарна година. Да речем върховен институт или едно висше учебно заведение – да речем Факултета по математика в Софийския университет, има опция да открие такава постдокторантска позиция. Открива я в избрана област. И както се кандидатства за асистентска позиция, по този начин се кандидатства и за нея. ”

Кандидатите подават съответните документи. Комисия прави класиране. Хубаво било, че претендентите могат да бъдат и чужденци.
„ Този човек не е на непрекъсната работа. Това са позиции, които съществуват в света, в Европа, в целия свят, в Америка – в Северна и Южна, които дават опция на хората, които са защитили докторат, до момента в който си търсят работа до пет години след доктората, да могат да бъдат на такива позиции, естествено, във водещи лаборатории. За това ще е доста значимо по какъв начин тези средства Министерството на образованието и науката ще ги разпредели към водещите научни организации, с цел да може да има интерес към тях както от България, по този начин и от чужбина. Така че това е смисълът на статута на така наречен постдокторант. Обикновено това може да бъде продължено, в случай че имате средства. Често се прави, в Европа е по този начин. За една година се взима, в случай че го харесате, може да продължите за още една година. И през това време той, в случай че желае да постъпи при вас, ще си подаде документи за работа. Ако не, случва се и по този начин – прекарват известно време и отиват на друго място. Но в науката, без това нещо, без това придвижване, повярвайте ми, тя просто се капсулира - става единствено сред хората от съответното място и работата в никакъв случай не свършва добре ”, разяснява още шефът на Българска академия на науките.

Министър Вълчев изясни по повод днешното решение на Министерския съвет: „ За тази година утвърдените бюджетни средства са 18 милиона за пускане на осъществяването на тези стратегии. Отделно по постановлението за стипендиите на докторантите предоставяме 1,5 милиона, които са за половин година – от 1 юли тази година. Т.е. на годишна база това ще бъдат 3 милиона, с 3 милиона ще бъдат увеличени в допълнение стипендиите на докторантите през идната година. Но тук е значимо да се каже, че те ще бъдат увеличени диференцирано. Общата стипендия е 500 лв.. По смяната на постановлението ще могат според от научната организация, научната оценка докторантите да получат спомагателни средства. Те могат да бъдат и 50 лв. месечно, могат да бъдат и 350 лв. месечно. ”
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР