Правителството одобри Национална стратегия за активен живот на възрастните хора

...
Правителството одобри Национална стратегия за активен живот на възрастните хора
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес

Правителството утвърди Национална тактика за деен живот на възрастните хора в България (2019-2030 г.)
Правителството одобри Национална тактика за деен живот на възрастните хора в България (2019 - 2030 г.). Стратегическият документ дава отговор на провокациите пред застаряващото население и подкрепя образуването на политики и предприемането на ограничения в обществената област, с акцент върху насърчаването на заетостта на възрастните хора и присъединяване им в публичния живот. Основната цел на тактиката е да се основат условия за деен и заслужен живот на възрастните хора посредством обезпечаване на равни благоприятни условия за пълноценното им присъединяване в икономическия и обществен живот на обществото. Националната тактика за деен живот на възрастните хора ще размени настоящата досега Национална идея за поощряване на дейния живот на възрастните хора (2012-2030 г.) за обезпечаване на последователност и съответно потребление на насъбрания опит. Чрез подготовката на документа държавното управление реагира навреме на зародилата нужда да се разшири обсегът на основни сфери от досегашната политика, като се обърне особено внимание на присъединяване в публичния живот и самостоятелния живот на възрастните хора. Приоритетите на документа са свързани с поощряване на заетостта, дейното присъединяване в обществото, основаването на благоприятни условия за независим живот и на потенциал и удобна среда за деен живот на възрастните на национално и районно равнище. В рамките на всеки от целите са написани ограничения, чието осъществяване ще се наблюдава посредством двугодишни проекти и двугодишни доклади. Първият проект за осъществяване на Стратегията ще се отнася за интервала 2019 - 2020 година Като нов акцент в документа може да бъде откроен Индексът на дейния живот на възрастните хора. Индексът ще бъде главен инструмент за отчитане и оценка на заложените ограничения за осъществяване на тактиката. Той разрешава справедлив мониторинг на степента, в която възрастните хора живеят независимо, вземат участие в платена претовареност и обществени действия, както и способността им да стареят по деен метод.

Приета е Национална стратегия за преодоляване популацията на безстопанствените кучета на територията на България
Правителството одобри Национална стратегия за преодоляване популацията на безстопанствените кучета на територията на България. Досегашната процедура за използване на общински стратегии за преодоляване на популацията от безстопанствените кучета не реализира приемливи резултати. Това наложи нуждата от въвеждането на един интегриран, повсеместен, дълготраен метод на национално равнище, целящ ръководство на съществуващите популации от безстопанствени животни. Той следва да бъде включен в локалните действия на общините на територията на цялата страна. В Програмата е заложено осъществяване на броене на безстопанствените кучета на територията на цялата страна по общини. Животните ще бъдат залавяни и превозени до ветеринарна лечебница и назад до мястото на залавяне след осъществяване на избрани ветеринарномедицински действия като кастрация, маркиране, обезпаразитяване, имунизация против бяс и издаване на паспорт. Ще бъдат проведени осведомителни акции за запознаване на обществеността с главните аспекти на казуса и опциите за неговото решение. Общините в България следва да одобряват стратегии за осъществяване на Националната стратегия и проект за деяние, според Закона за отбрана на животните.

Министерският съвет поддържа желанието за основаване и действие на изнесен център за споделени услуги на Световната банка в София
Правителството поддържа желанието за основаване и действие на изнесен център за споделени услуги на Световната банка (СБ) в София и упълномощи министъра на финансите, в качеството му на шеф за Република България в организациите от Групата на Световната банка, да предприеме дейности за осъществяване на нужните съвещания с банката по отношение на осъществяване на желанието, при изискване за следващо утвърждение на съответните параметри, условия и задължения на страните. След извършена от банката оценка, през януари 2019 година висшият управителен мениджмънт на институцията взе решение за определяне на изнесен център за споделени услуги на Световната банка в София. Република България се открои измежду желаните страни за разполагане на центъра, поради стратегическото си местонахождение, стабилната политическа и икономическа среда, съществуването на висококвалифицирана работна ръка, доста положителната инфраструктура и други условия и предпоставки, оказващи значително въздействие за установяването и регламентирането на сходен тип изнесени действия на интернационалната финансова институция. Очаква се центърът да действа като звено за споделени услуги с софтуерна устременост, което ще дава отговор за вътрешните корпоративни и IT интервенции на банката, като във времето се планува да се структурират и други звена за даване на финансови и административни услуги. Планира се реализацията на плана да се реализира поетапно, като първичната фаза се чака да започва през юли 2019 година до доближи на цялостния потенциал от над 275 заети места в петгодишен небосвод. Установяването на центъра в България ще има позитивно въздействие върху икономическата среда в страната, като ще способства за обезпечаването на работни места за високотехнологични експерти и за надграждането на капацитет в браншове с висока добавена стойност. Присъствието на авторитетна организация в лицето на СБ в България ще издигне в допълнение престижа на страната ни пред интернационалната инвеститорска общественост като атрактивна дестинация за бизнес и вложения. Благодарение на мощните обичаи и квалифицираната работна мощ в региона на осведомителните технологии, България получава все по-голямо самопризнание като софтуерен център за Балканите и „ Силициевата котловина “ на Източна Европа. Този център ще бъде значимо допълнение към нашия деен ИТ бранш, както и ще способства за развиването на нови насоки в устойчивото и дългогодишно партньорство сред Групата на СБ и България. Групата на Световната банка е интернационална финансова организация, състояща се от пет институции, чиито световни цели са понижаване на бедността, стимулиране на икономическото и обществено развиване и възстановяване на виталния статус на популацията. Централата на Групата на СБ е открита във Вашингтон.

Правителството утвърди кандидатурите за длъжността европейски прокурор от Република България
Правителството утвърди кандидатурите за европейски прокурор от Република България, препоръчани от комисията по подбора на претендентите за длъжността. Трите утвърдени кандидатури са на: Десислава Пиронева - прокурор в Софийска градска прокуратура; Светлана Шопова-Колева - прокурор в Софийска градска прокуратура; Теодора Георгиева - арбитър в Административен съд - София град. В период до 31 март министърът на правораздаването ще изпрати кандидатурите на Комитета по подбора по член 14, параграф 3 на Регламент (ЕС) 2017/1939 за определяне на засилено съдействие за основаване на Европейска прокуратура, пред който и тримата претенденти ще преминат присъствено чуване. Комитетът ще класира претендентите съгласно тяхната подготовка и опит, като укаже реда на предпочитане. След приемане на обоснованото мнение на Комитета и листата с класирането, Съветът на Европейски Съюз, като работи с нормално болшинство, ще избере и назначи един от претендентите за европейски прокурор от Република България.

Одобрен е годишният доклад за активността на Съвета за съгласуваност при ръководство на средствата от Европейски Съюз
Правителството утвърди доклада за активността на Съвета за съгласуваност при ръководство на средствата от Европейския съюз (СКУСЕС) за 2018 година Съветът дава отговор за координацията на ограниченията за осъществяване на държавната политика за икономическо, обществено и териториално развиване на страната, финансирани със средства от Европейските структурни и капиталови фондове (ЕСИФ). В рамките на СКУСЕС през миналата година са разисквани и съгласувани промени на оперативните стратегии и на Споразумението за партньорство. Приети са Индикативните годишни работни стратегии за 2019 година по процедурите за даване на безплатна финансова помощ. Разгледани и разисквани са въпроси по отношение на ефикасното ръководство и надзор на средствата от Европейски структурни и инвестиционни фондове.

С смяна в държавно разпореждане се обезпечават средства за незаетите длъжности в администрацията
Правителството утвърди изменение и допълнение на Постановление на Министерски съвет № 67/2010 година за заплатите в бюджетните организации и действия. С акта се регламентира, че незаетите длъжности е належащо да бъдат обезпечени със средства за съществени заплати, заради което се предлага за тях да се резервират средства за съществени заплати в размер не по-малък от 70 на 100 от междинната съществена месечна заплата за степен 2 на съответното равнище според приложение № 1 към Наредбата за заплатите на чиновниците в държавната администрация. Изключение от това предписание е планувано в случаите, в които разноските за личен състав на съответната администрация се финансират за сметка на централния бюджет въз основата на в действителност осъществени разноски. Предвидените промени и допълнения в Постановление на Министерски съвет № 67/2010 година са с оглед по-доброто обмисляне и ръководство на разноските за личен състав в администрацията. През 2012 година, с въвеждането на новия модел на възнаграждение на чиновниците в администрацията е отпаднала съществуващата до оня миг наредба, изискваща за незаетите длъжности в държавната администрация да се резервират средства за работни заплати в размер не по-малък от минималния размер на главната месечна заплата за съответната служба. Изминалият интервал от въвеждането на модела потвърди, че неналичието на такава експлицитна наредба води до използването на разнообразни практики във връзка с определянето на числеността на личния състав в длъжностните наименования, резервирането на средства за незаетите щатни бройки в поименните написания и надлежно разпределянето на одобрените по бюджетите средства за заплати в административните структури. Неспазването на правилото за запазване на средства за заплати на незаетите длъжности поражда проблеми при структурни промени и/или извеждане на действия и прекосяване на функционалности и личен състав сред първостепенните разпоредители с бюджет и тяхното финансово обезпечаване за сметка на обезщетени промени. Направената в постановлението смяна ще се осъществя в границите на одобрените разноски за личен състав по бюджетите на администрациите за 2019 година и идващите години, като не изисква обезпечаване на спомагателни бюджетни средства.

Правителството се разпореди с парцели
Министерският съвет разпореди на шефа на Агенция „ Митници “ да подписа контракт за придобиване на парцел в интерес на страната. Имотът се намира на територията на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ и включва бензиностанция (43 кв. м.) и заслон (465 кв. м.). Закупуването на парцела е по отношение на бъдещата реорганизация на граничния пункт и създаване на ново трасе, с което ще бъде нараснала пропускателната дарба на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ и ще се обезпечат нужните условия за осъществяване на функционалностите и дилемите на митническата администрация, свързани с надзор на артикули и товари. Придобиването на постройката се разпорежда на Агенция „ Митници “ според Закона за държавната благосъстоятелност, съгласно който Агенцията ръководи парцелите в границите на граничните контролно-пропускателни пунктове, които са държавна благосъстоятелност и не са предоставени на други ведомства. Постройката е частна благосъстоятелност и е построена според заповед на кмета на община Драгоман за отстъпено право на градеж върху държавна земя от началото на 90-те години на 20 в. Имотът ще бъде закупен на цена не по-висока от пазарната му стойност - 44 400 лв.. Сумата ще е за сметка на бюджета на Агенция „ Митници “, на която се разпорежда и ръководството на постройката, в това число уговорката за премахването й. Съгласно друго държавно решение се учредява безсрочно и възмездно лимитирано вещно право - право на пробутване в интерес на община Враца, върху аграрен парцел - обществена държавна благосъстоятелност, възложен за ръководство на Министерство на защитата, находящ се в гр. Враца. Приетото решение дава опция на общината да осъществя план „ Интегриран план за воден цикъл на гр. Враца “, „ Рехабилитация на железен и реорганизация на захранващ азбестоциментов тръбопровод от бент. Среченска бара до гр. Враца “. Стойността на учреденото право за аграрен парцел е 26 354.16 лева Променя се предназначението на аграрен парцел в горска територия - обществена държавна благосъстоятелност. Изменението е за обект, обвързван с националната сигурност и защитата на страната - „ Открито спортно стрелбище със стрелкова площадка за динамична пукотевица във Военно формирование 22580 “. Той се намира в местността „ Голямата локва “, с. Близнаци, община Аврен, област Варна и е с повърхност от 2.056 дка. Имотът е в обсега на активност на териториално отделение „ Държавно горско стопанство Варна “ към „ Североизточно държавно дружество “ Директива за птиците - Шумен. Командването на военноморските сили на България не дължи средства за смяна на предназначението и компенсационно залесяване. От обществена на частна държавна благосъстоятелност се трансформира статутът на ръководени от Държавно дружество „ Национална компания Железопътна инфраструктура “ аграрен парцел в Асеновград и терен в Нова Загора. Промяната във връзка с двата парцела ще даде опция на компанията да се разпорежда с тях и да осъществя доходи за възстановяване на финансовото си положение. Имотите нямат функционално и софтуерно значение за сигурността и реализирането на железопътните транспорти и в него не са ситуирани обекти на железопътната инфраструктура.

България и Република Северна Македония ще задълбочат съдействието си в региона на отбраната при бедствия
Правителството утвърди Споразумението сред Република България и Република Македония за съдействие в региона на отбраната при бедствия, подписано на 23 ноември 2017г. в Струмица. Документът дефинира общата рамка за съдействие в региона на предварителната защита, готовността и реагирането при бедствия, както и изискванията и реда за оказване на доброволна помощ сред Страните при положение на злополучие на територията на някоя от тях. В Споразумението са регламентирани формите на съдействие, процедурите по секване на границата и правила за престой на избавителните екипи и/или специалистите, процедурите по прекосяването на границата на съоръжение и средства за подкрепяне, потреблението на въздухоплавателни средства, координацията и ръководството на интервенции за помощ при бедствия, обезпечаване на връзки и други Компетентен орган по използване на Споразумението за българската страна е Министерството на вътрешните работи. Споразумението се подписва за неустановен период и влиза в действие от датата на приемане на последното от уведомленията, с които страните се известяват взаимно за осъществяване на националните си процедури, нужни за влизането в действие.

Одобрен е план на меморандум за съгласие сред България и Китай
Правителството утвърди план на Меморандум за съгласие сред Република България и Китайската национална република за поощряване основаването на Глобалния център за партньорство на страните от Централна и Източна Европа и Китай в границите на самодейността „ 16 + 1 “. Подписването на Меморандума е първата стъпка за основаването на Глобалния център за партньорство (ГЦП). С документа двете страни ще поддържат основаването на ГЦП в София. Той ще има следните функционалности: да координира и организира проучвания, които да допринесат за развиването на стабилно икономическо съдействие и партньорство сред участниците във формата „ 16+1 “; да провежда образования и консултантски действия и продан за поощряване съдействието в региона на търговията, вложенията и инфраструктурата; да оказва помощ на другите участници във формата „ 16 + 1 “, с цел да схванат по-добре законите и наредбите в Китай страните от ЦИЕ и ЕС; да сътвори мрежа от контакти сред институции, търговски и бизнес асоциации, предприятия от страните от ЦИЕ и Китай за улеснение на бизнес контактите и продан на информация и други

Одобрено е Рамково съглашение за взаимно възлагане на публични поръчки при ограничения за здравно противопоставяне
Правителството утвърди Рамково съглашение за взаимно възлагане на публични поръчки при ограничения за здравно противопоставяне при изискване за следваща ратификация. Към сегашния миг Рамковото съглашение е подписано от съвсем всички държави-членки, като се изключи: България, Финландия, Полша и Швеция. То планува опция за следващо присъединение на държави-членки. Инициативата е обвързвана със усложненията на част от държавите-членки (в това число и България) по време на грипната пандемия през 2009 - 2010 година да обезпечат антивирусни средства и пандемични ваксини. Правно съображение е член 5 от Решение № 1082/201 З/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 22 октомври 2013 година за сериозните трансгранични закани за здравето и за анулация на Решение № 2119/98/ЕО. Споразумението е рамка, която дава опция на включилите се държави-членки взаимно да организират бъдещи тръжни процедури за съответни ограничения за здравно противопоставяне при трансгранични закани за здравето (противовирусни препарати, ваксини и др.). Правителственото решение цели обезпечаване на нужните количества от ограниченията за здравно противопоставяне при възможни бъдещи трансгранични закани за здравето. България ще се смята за страна по Споразумението след неговата ратификация от Народното събрание.

Срокът за търсене и изследване на петрол и природен газ в блок „ Хан Аспарух “ ще бъде продължен със 109 дни
Разрешението за търсене и изследване на петрол и природен газ в повърхност „ Блок 1-21 Хан Аспарух “ ще бъде продължено със 109 дни заради настъпили форсмажорни условия. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, приемайки поисканото от титуляря на разрешението - Тотал, OMV и Репсол - удължение. Площ „ Блок 1-21 Хан Аспарух “ е ситуирана в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море. Договорът за търсене и изследване е в действие от септември 2012 година до януари 2020 година С днешното си решение Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в едномесечен период да подпише в допълнение съглашение към контракта за търсене и изследване.

Одобрена е българската позиция за идни съвещания на Съвета на Европейски Съюз
Правителството утвърди позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейския съюз по претовареност и обществена политика, което ще се състои на 15 март в Брюксел. Очаква се да бъде реализиран непълен общ метод по Регламент по отношение на Европейския фонд за пригаждане към глобализацията. Ще бъде извършена полемика за Европейския учебен срок през 2019 година Ще се дискутират тематиките за нужните дейности в подтекста на Европейския дирек на обществените права за определяне на по-добра връзка сред политиките в региона на заетостта и обществената протекция и развиване на инструментите за основаване на качествени работни места. Ще се обсъдят и промените за задачите на ефикасната битка с безработицата. В рамките на съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “ на 19 март ще се организира политически спор по идната Многогодишна финансова рамка на Съюза, Инструмента за предприсъединителна помощ и ще се обменят отзиви по дневния ред на постоянното съвещание на Европейския съвет на 21- 22 март 2019 година Председателството ще показа Актуализирана пътна карта за Европейския учебен срок за 2019 година и на Европейския съвет ще бъде предаден Проект на рекомендация по отношение на икономическата политика на еврозоната. В Брюксел Съвет „ Общи въпроси “ ще заседава и по член 50, като се планува разискване на настоящото положение на договарянията с Англия. Съветът на Европейски Съюз по земеделие и риболовство ще заседава на 18 март в Брюксел. Министрите ще продължат с полемиките по пакета за промяна на ОСП след 2020 година, по-специално по Регламента за стратегическите проекти, Хоризонталния правилник и Регламента за общата организация на пазарите на селскостопански артикули. Очаква се да бъдат обменени отзиви и по тематиката за биоикономиката въз основа на дефинирани от румънското председателство въпроси. Словенската делегация, подкрепена от България, Хърватия, Кипър, Гърция, Малта и Португалия ще показа общ документ по отношение на нуждата от по-голяма финансова поддръжка за дребномащабния крайбрежен лов на риба по линия на новия Европейски фонд за морско дело и риболовство след 2020 година

България и Алжир подписват съглашение за съгласие в региона на водните запаси Министерският съвет утвърди план на Меморандум за съгласие в региона на водните запаси сред държавното управление на България и държавното управление на Алжирската демократична и национална република. Документът дефинира областите на съдействие сред министерствата на двете страни: продан на специалисти и опит в региона на устойчивото и интегрирано ръководство на водните ресурси; обмисляне и ръководство на водните ресурси; положително ръководство във водния бранш, образование по специалностите, свързани с водите; поощряване на предприятията на двете страни за присъединяване в търгове в браншове, свързани с водите, във връзка с изследвания и строителство с оглед разширение на икономическото и комерсиалното съдействие. Страните ще си сътрудничат посредством определяне и поддържане на стратегия за продан на съдействие и специалисти за техническо и научно съдействие в региона на водните запаси, образуване на симпозиуми, конференции, семинари, съвещания и образования по тематики от съвместен интерес, продан на информация от общ темперамент и писмена или аудиовизуална научна и техническа документи, както и продан на опит, обвързван с осведомителните системи и системите за обмисляне в региона на водните запаси, секторната политика, остойностяване на водните услуги и други аспекти, които страните биха сметнали за подобаващи. Целта на Меморандума е да откри правна рамка, която да разреши на България и Алжир да развият техническо, научно и икономическо съдействие в региона на водните запаси. Този документ ще послужи като платформа за създаване на спомагателни съглашения и респективно осъществяване на планове от заинтригувани институции от двете страни.

Правителството утвърди доклад за напредъка по ограниченията за понижаване на административната тежест Правителството утвърди доклад за напредъка по осъществяването на Решение № 704 от 2018 година за ограниченията за промяна на модела на административното обслужване в интервала 5 октомври 2018 година - 5 януари 2019 година В отчета се проучва ходът на нормативните промени за реализиране на най-мащабния до момента пакет от общо 1443 ограничения за понижаване на административната и регулаторната тежест за жителите и бизнеса. Близо 35% от заложените начинания са напълно изпълнени. Намалени са периодите, отговорностите за даване на документи, както и финансовите тежести за вложителите в региона на строителството и благоустройството посредством признатите промени в Закона за устройство на територията, отнасящи се до присъединение към мрежите на техническата инфраструктура. С влезлите от януари 2019 година в действие промени на Закона за локалните налози и такси хиляди жители към този момент няма потребност да подават данъчни заявления за придобиване на недвижими парцели пред общинските администрации по местонахождението им.

Приети са общите условия за преподаватели по български език и литература в задгранични университети
Правителството утвърди общите условия, на които да дават отговор претендентите за преподаватели по български език и литература в задграничните университети. Те ще бъдат командировани от държавните висши учебни заведения, които имат акредитация в професионални посоки от област „ Хуманитарни науки “ и подписано съглашение за командироване на преподаватели с Министерството на образованието и науката (МОН). Срокът за командироване е до две години с опция за продължение на командироването за още две години при избрани условия. Постановлението е в сходство с визията за усилване, разпространение и подсилване на позициите на българистиката зад граница, подкрепена на държавно равнище. С дейностите по осъществяването му се цели да се разшири въздействието на българистиката по света и да се основат благоприятни условия за адаптиране към настоящите условия за преподаване на български език в другите задгранични университети, научните и образователните центрове, които работят по въпроси, свързани със славистиката, Балканите, Югоизточна Европа, Византия и Близкия Изток, както и с историята и развиването на районите. Ще се основат условия за интензивно научно съдействие сред висши учебни заведения с задгранични сътрудници за реализирането на взаимни планове и начинания. МОН ще обезпечава посредством трансфер на финансови средства държавните висши учебни заведения за застраховане на разноските за командировъчни пари, съществени трудови хонорари и осигурителни вноски на командированите преподаватели. Трансферът за командировъчни пари към висшите учебно заведение се дава при съблюдаване на изискванията, регламентирани в Наредбата за дълготрайните командировки в чужбина. В постановлението на Министерския съвет са включени още процедурата за асортимент и изискванията за преустановяване на командироването.

Изменя се Устройственият устав на Държавната комисия по хазарта и на нейната администрация
Министерският съвет одобри изменение на Устройствения устав на Държавната комисия по
хазарта (ДКХ) и на нейната администрация. Актуализира се числеността на чиновниците, което ще способства за възстановяване на ръководството, повишение на успеваемостта при обмисляне и реализиране на контролната активност на ДКХ и усилване на контролното влияние върху лицата, осъществяващи хазартна активност. Предвиденото увеличение на чиновниците е обвързвано със засилената контролна активност и нараствания брой на административно-наказателните каузи. По този метод ще се увеличи успеваемостта при обмисляне и реализиране на процесуалното посланичество, което ще обезпечи по-ефективното осъществяване на пълномощията на ръководителя на ДКХ по контролно-санкционната активност. Измененията в правилника на Държавната комисия по хазарта и на нейната администрация ще подобрят координацията и бързото оперативно обмисляне на взаимната активност с други държавни органи, участващи в инспекциите - Националната организация за приходите, Министерството на вътрешните работи, Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “, Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, Българския институт по метрология и Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “. С приемането на Устройствения устав на ДКХ и на нейната администрация ще се ускори и предварителната защита вследствие на усъвършенстваната контролно-санкционна активност върху лицата, осъществяващи хазартна активност, и ще докара до възстановяване успеваемостта при реализирането на пълномощието на държавния орган за контрол върху хазарта.

Увеличава се числеността на личния състав в Изпълнителна организация „ Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “
Правителството одобри промени в Устройствения устав на Изпълнителна организация „ Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ (ИА Оперативна програма НОИР). Изпълнителната организация е вторичен разпоредник с бюджет към Министерството на образованието и науката и извършва функционалностите на Управляващ орган на Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ 2014 - 2020 година С изменението на Устройствения устав числеността на личния състав в изпълнителната организация се усилва с 9 щатни бройки на сътрудници по ръководство на европейски стратегии и планове. Те ще подкрепят активността на Управляващия орган при ръководството на инфраструктурни планове, финансирани по предпочитана ос 1 „ Научни проучвания и софтуерно развиване “, финансирана от Европейския фонд за районно развиване. Чрез тази нормативна смяна ще се подсигурява осъществяването на рекомендацията на Европейската комисия за дълготрайно създаване на административен потенциал на Управляващия орган посредством привличането на квалифицирани специалисти с опит в региона на построяването и модернизацията на инфраструктурни обекти.

С промени в Устройствения устав на Министерство на околната среда и водите се понижава числеността на чиновниците в системата на министерството
Общата бройка на чиновниците в администрациите от системата на Министерство на околната среда и водите се понижава с 9 бройки в централната администрация и с 15 бройки във второстепенните разпоредители с бюджет. Промяната става посредством признатите от държавното управление промени в Устройствения устав на Министерството на околната среда и водите, в Устройствения устав на Изпълнителната организация по околна среда, както в Постановление на Министерски съвет № 208/2017 година С измененията се осъществя провежданата целенасочена политика на Министерския съвет за обзор и оптимизация на числеността на администрациите за определяне на оптималната бройка на личния състав, нужен за обезпечаването на ефикасна и ефикасна работа на институциите. Извън политиката на Министерския съвет за оптимизацията на администрацията, по отношение на осъществяване на Програма „ Опазване на околната среда и климатичните промени “ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, по която Министерство на околната среда и водите е програмен оператор, се обезпечават 3 бройки до крайният период за осъществяване на програмата. Средствата ще бъдат покрити напълно от бюджета на програмата и няма да бъде обиден държавният бюджет.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерство на вътрешните работи за 2019 година
Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на вътрешните работи в размер на 3 000 000 лева за финансирането на планове, свързани с осъществяването на неотложни ограничения за 2019 година за присъединението на Република България към Шенгенското пространство. Средствата са за действия, които са от първостепенно значение за дейно осъществяване на мероприятията по противопоставяне на засиления миграционен напън по границите на Република България и за осъществяване на строителни действия и повишение на техническата обезпеченост на граничните контролно-пропускателни пунктове.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР