Правителството одобри на заседанието си днес позиция на България по

...
Правителството одобри на заседанието си днес позиция на България по
Коментари Харесай

Уверяваме Европа, че се пазим от инвазивни растения, макар и без мерки на хартия

Правителството утвърди на съвещанието си през днешния ден позиция на България по дело С-165/23 пред Съда на Европейския съюз (ЕС). То е формирано по искане на Европейската комисия (ЕК) за това, че страната ни не е изпълнила отговорностите си по част от наредбите от Регламент (ЕС) №1143/2014 за предотвратяването и ръководството на въвеждането и разпространяването на инвазивни непознати типове, оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет.

От Министерски съвет изясняват, че инвазивните непознати типове са растения и животни, които вследствие на човешка интервенция са въведени инцидентно или съзнателно в естествена среда, където нормално не се срещат. Това има съществени отрицателни последствия за новата им среда. Те са една от петте съществени аргументи за загуба на биологично многообразие в Европа и света. Справянето с тях е значим аспект от задачата на Европейски Съюз да спре загубата на биологично многообразие, дефинирана в Европейската зелена договорка и Европейската тактика за биологично многообразие до 2030 година

Европейска комисия твърди, че България не е изпълнила задължението си да сътвори система за наблюдаване на инвазивните непознати типове, засягащи Европейски Съюз. Страната ни пък изяснява, че с надграждането на съществуващата Национална система за мониторинг на положението на биологичното многообразие е обезпечено използването на това условие.

Във връзка с обвиняванията, че България не е изготвила проекти за деяние за пътищата за нахлуване на инвазивните непознати типове, страната ни дава отговор, че с подхванатите ограничения и осъществените научни и административни действия освен са реализирани съответни резултати, само че и в забележителна степен са изпълнени уговорките на страната за попречване на навлизането на територията ни на инвазивни типове. В позицията се привеждат причини и образци в поддръжка в тази тенденция. Представя се и напредъкът по създаването на проекти за пътищата на въвеждане и разпространение на инвазивни непознати типове в България. Плановете са в развой на завършване и следва да бъдат оповестени за публично разискване.

В утвърдената от кабинета позиция категорично се показва, че и все още страната ни извършва заложените цели в Регламент (ЕС) № 1143/2014 за попречване, понижаване и намаляване на неподходящото влияние върху биологичното многообразие, породено от навлизането и разпространяването на инвазивни непознати типове на територията на Европейски Съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР