Правителството одобри на последното си редовно заседание за годината проект

...
Правителството одобри на последното си редовно заседание за годината проект
Коментари Харесай

Кабинетът одобри проектозакон за защита на търговската тайна

Правителството утвърди на последното си постоянно съвещание за годината план на Закон за отбрана на комерсиалната загадка. Законопроектът е направен по отношение на осъществяване на уговорките на България като държава-членка на Европейския съюз и цели привеждане на настоящата в страната правна протекция на комерсиалните секрети в сходство с условията на европейското законодателство.

Търговските секрети са една от най-често употребяваните от предприятията форми на отбрана на интелектуални артикули и иновационно ноу-хау. В същото време са най-слабо предпазените от съществуващата правна рамка на Европейски Съюз против тяхното нелегално придобиване, потребление и откриване от други страни.

На 11 септември тази година Министерството на стопанската система разгласява за публично разискване план за закон за отбрана на комерсиалната загадка. Страните членки имаха период до 8 юни 2018 година да транспонират директивата в националното си законодателство. В България измежду бизнеса и практикуващите в областта на интелектуалната благосъстоятелност и комерсиалното право дълго време се водеше полемика дали транспонирането ще стане с нов закон или по-скоро с смяна на сегашната откъслечна уредба за комерсиална загадка, съдържаща се в няколко закона (например Закона за отбрана на конкуренцията).

В законопроекта за отбрана на комерсиалната загадка в детайли е регламентирано правосъдното произвеждане по определяне на непозволено придобиване, потребление или откриване на комерсиална загадка, като са планувани типовете искове, които притежателят на комерсиална загадка ще може да предяви с оглед отбрана правата си върху информацията, представляваща комерсиална загадка по смисъла на закона. Включени са разпореждания с типовете обезпечителни ограничения, които съдът, по искане на притежателя, ще може да наложи с оглед ограничение или попречване на последствията от непозволеното държание. Предвидени са и правила за обезпечаване и гарантиране поверителността на правосъдното произвеждане, за запазване и неразкриване на комерсиалната загадка – предмет на делото, от лицата, получили достъп до нея, което ще направи и правната протекция по правосъден ред по-привлекателна.

С цел предварителна защита и информиране на обществеността за съответно осъщественото нарушаване, е регламентирана опцията правосъдните актове да бъдат оповестени и огласени за сметка на нарушителя при съблюдаване и гарантиране на поверителността на комерсиалната загадка. В законопроекта са планувани и разпореждания, които имат за цел обезпечаване осъществяването на постановеното правосъдно решение, включително и разпореждания, отнасящи се до опцията митническите органи да задържат артикули на границата въз основа на позволено от съда поръчителство или въз основа на влезнали в действие правосъдни актове. Регламентирана е и опцията за налагане на подобаващи ограничения при корист с процесуални права.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР