Правителството одобри механизмите за разпределяне на предпазните средства и даренията

...
Правителството одобри механизмите за разпределяне на предпазните средства и даренията
Коментари Харесай

Как ще се разпределят даренията и предпазните средства срещу коронавируса

Правителството утвърди механизмите за разпределение на защитните средства и даренията за битка с ковид, които постъпват в разкритата от Министерството на здравеопазването сметка.

При даренията, без значение под каква форма са направени, категорично упоменатата воля на донорите да се съблюдава, реши през днешния ден кабинетът.

Министерството на здравеопазването ще дава информация на Националния действен щаб за битка с COVID-19 и на формалния си уебсайт за постъпилите суми по дарителската сметка, както и за предадените за предпазване в склада на Българския червен кръст дарения в натура.

Националният действен щаб ще дава оферти, както за типа на закупуваните персонални защитни средства, дезинфектанти, проби, лекарствени артикули, консумативи, здравна и лабораторна инсталация и други, по този начин и кои да са крайните получатели, в случите когато това се отнася до лекарствени артикули, инсталация и проби за диагностика. Когато става дума за персонални защитни средства и дезинфектанти, предложение за разпределението им ще дава Логистично-координационният център, управителен от гл. комисар Николай Николов.

Направените от Националния действен щаб и Логистично-координационния център оферти за систематизиране ще бъдат одобрявани от министъра на опазването на здравето, по районни здравни инспекции (РЗИ).

Конфискуваните в интерес на страната движимости от Агенция " Митници " и предоставени на здравното министерство ще бъдат разпределяни по предложение на Логистично-координационния център, посредством РЗИ на територията на цялата страна. Всяка районна здравна ревизия ще провежда разпределението на продуктите по лечебни заведения, държавни и общински институции, в сходство с направеното от Логистично-координационния център общо систематизиране.

Министерството на здравеопазването, Министерството на стопанската система и Логистично-координационният център координират дейностите си и всеки ден правят оценка на потребностите на лечебните заведения и институциите по отношение на разпространяването на COVID-19.

Приоритетно защитни средства ще бъдат обезпечавани на лечебните заведения - структурите и отделенията, в които се лекуват заболели с COVID-19, центровете за незабавна здравна помощ, РЗИ, " Гранична полиция ", екипите на Национална агенция за приходите и Агенция " Митници ", които са ситуирани на граничните пунктове, органите на Министерство на вътрешните работи и обществените структури, които работят с уязвими групи от популацията. Тези потребности се обезпечават посредством средства от бюджета на Министерство на здравеопазването, по оперативни стратегии и дарения.

Медицинската инсталация се обезпечава за потребностите на лечебните заведения също със средства от бюджета на Министерството на здравеопазването, по оперативни стратегии и дарения, прецизира държавната осведомителна работа.

Чрез държавното сдружение " Бул Био-НЦЗПБ " ЕООД се закупуват персонални защитни средства възмездно и се дават против възнаграждение на институции и ведомства, лечебни заведения за болнична помощ, лечебни заведения за извънболнична помощ - общопрактикуващи лекари, стоматолози, медицински центрове, аптеки, хранителни вериги, банкови институции и други Финансирането е за сметка на бюджетите на съответните ведомства и институции, физически и юридически лица. Аналогечен е редът и за дезинфектантите. Лекарствени артикули също ще се обезпечават за сметка на лечебните заведения - непосредствено или посредством " Бул Био-НЦЗПБ " ЕООД, както и под формата на дарения, при съблюдаване на нормативната уредба.

Разпространението на ковид в страната отприщи вълна от дарения от компании, организации и жители. От началото на изключителното състояние на 13 март до момента от дарения са събрани над 5 млн лв.. " Дневник " следи без искания за пълнота кой подарява и накъде желае да се насочват средствата. Информацията в таблицата по-долу се обновява от време на време.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1033)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР