Правителството одобри изплащането на 15 000 евро обезщетение след споразумение

...
Правителството одобри изплащането на 15 000 евро обезщетение след споразумение
Коментари Харесай

Ще бъде изплатено обезщетение след споразумение по жалба пред ЕСПЧ

Правителството утвърди изплащането на 15 000 евро обезщетение след съглашение по тъжба пред Европейски съд по правата на човека.

На 13 октомври 2010 година камион, благосъстоятелност на жалбоподателя, е спрян за инспекция на гръцко-българската граница. Българските митнически управляващи откриват огромно количество недекларирани цигари, които са иззети. Камионът също е конфискуван като материално доказателство. Срещу водача на камиона е формирано наказателно произвеждане за контрабанда, по смисъла на член 242 от Наказателния кодекс (НК).

Жалбоподателят сезира Окръжна прокуратура - Хасково с искане да му бъде върнат камиона. Прокурорът постановява отвод, категорично акцентирайки, че според член 242, алинея 8 Наказателен кодекс транспортното средство се лишава в интерес на страната, даже и в случай че не е благосъстоятелност на дееца, в случай че цената му очевидно не подхожда на тежестта на закононарушението. Впоследствие водачът на камиона подписва съглашение с прокуратурата, по силата на което се признава за отговорен в осъществяване на закононарушение по член 242, алинея 4 Наказателен кодекс и приема изтърпяване на дейно наложеното му наказване отнемане от независимост. Параметрите на съглашението включват и лишаване в интерес на страната на транспортното средство и прикаченото полуремарке, послужили за преместване на цигарите, предмет на контрабандата.

С неподлежащо на обжалване определение от 6 юни 2011 година правосъден състав на Окръжен съд - Хасково утвърждава по този начин постигнатото съглашение. В светлината на константната си процедура, и по-специално решението по делото „ Унспед Пакет Сервиси Сан Be Тис Апелативен съд против България “, (жалба 3503/08), Европейски съд по правата на човека спомага на страните да реализират приятелско съглашение, в случай че българското държавно управление се съгласи да заплати на жалбоподателя обезщетение в размер на 15 000 евро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР